Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιατί μηνύσαμε τον Γκ. Χαρδούβελη

Στο κόκκινο έχει φτάσει η υπομονή των φορολογουμένων όπως και η τσέπη τους, που βλέπουν όλο και περισσότερα «χέρια» να μπαίνουν βαθιά στην τσέπη τους και να τους αρπάζουν όσα μπορούν. Αυτή τη φορά βρήκαν τον ΕΝΦΙΑ σαν μέσο για να βάλουν κι άλλο πιο βαθιά το «χέρι» στην τσέπη των φορολογουμένων.

Tο σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και ο πρόεδρος του οικονομολόγος κύριος Γιάννης Σιάτρας κατέθεσαν μήνυση κατά του Γκίκα Χαρδούβελη και κατά της κυρίας Αικ. Σαββαϊδου.

Σε επικοινωνία που είχε το e-repoprtaz με τον κ. Σιάτρα, ερωτώμενος για το τι πρόκειται να κάνουν, ποιοι θα είναι τρόποι με τους οποίους όπως λένε θα καθυστερήσουν την πληρωμή και –κυρίως- να διεκδικήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω νομικών μέτρων, ο ίδιος απαντά: « Θα προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε την πρώτη γιατί δεν μπορεί να εισπράττεται ένας φόρος, παρα μόνο αφού περάσουν οι 30 ημέρες που ορίζει ο νόμος, για την άσκηση των νομίμων προσφυγών. Αυτό απλά θα καθυστερήσει την καταβολή της δόσης, από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι τους οποίους θα κοιτάξουμε και θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες όπου κάποιος θα μπορεί και να διαμαρτυρηθεί αλλά και να προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την κατάσταση.

Δηλαδή πρώτον, με βάση το σκεπτικό της μήνυσης, ο φόρος ο  οποίος εισπράττεται είναι παραπάνω από αυτό που έχει εγκρίνει η Βουλή αυτό είναι ένα κόλλημα για το ποσό του φόρου έτσι κάποιος μπορεί να προσφύγει με αυτό το αιτιολογικό.

Δεύτερον, μπορεί κάποιος να κάνει μια προσφυγή κυρίως αυτοί που έχουν συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή αυτοί που έχουν περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ και οι οποίοι παράλληλα χρωστάνε στην τράπεζα, εμείς σαν Σύλλογος θα «πολεμήσουμε» στα δικαστήρια τις περιπτώσεις αυτές, καθώς περιουσία θεωρείται η καθαρή περιουσία και πρέπει να αφαιρείται το ποσό που κάποιος οφείλει στην τράπεζα. Συνεπώς θα πρέπει να φορολογηθεί το ποσό της περιουσίας του αφού αφαιρεθεί το ποσό του δανείου.

Τρίτον, ήδη εδώ και μερικούς μήνες, έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για την αντιμετώπιση των παράλογων αντικειμενικών αξιών και η προσπάθεια αυτή θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 1/10/2014. Με αυτή την δίκη στο ΣτΕ θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε σε ισχύ έναν παλαιότερο νόμο ο οποίος έδινε το δικαίωμα στον πολίτη να αμφισβητήσει την αξία που ορίζει το κράτος».

Η μήνυση του Σωματείου

«Μπορεί μία κυβέρνηση να εισπράττει φόρους οι οποίοι δεν προβλέπονται στον Ετήσιο Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή; Μπορεί μια κυβέρνηση να “βεβαιώνει”, δηλαδή να απαιτεί εκβιαστικά από τους πολίτες της, (με μέσο πίεσης την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό), φόρους που είναι περισσότεροι από αυτούς που ενέκρινε η Βουλή, ή που η ίδια ομολογεί ότι δεν οφείλονται λόγω “σφαλμάτων”;

Όχι βεβαίως! Και αυτό προβλέπεται ρητά από την παράγραφο 2 του άρθρου 79 του Συντάγματος». Πάνω σε αυτό το σκεπτικό ο σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού Οικονομικών και κατά της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων.

Όπως ισχυρίζονται οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ έχει και νομικές διαστάσεις:

« Μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτή τη συνταγματική διάταξη;

Μπορούν να υπάρξουν, σύμφωνα με την απόφαση 1685/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αφορά στην αίτηση ακύρωσης της έκτακτης οικονομικής εισφοράς του άρθρου 18 του ν. 3758/2009, επί Κυβέρνησης Καραμανλή). Όμως, όπως ρητά αναφέρει η απόφαση, η “παρέκκλιση” μπορεί να γίνει μόνον από τον “κοινό νομοθέτη”, όταν υπάρχει ανάγκη και είναι ανέφικτη η διοίκηση των εσόδων και των εξόδων βάσει του προϋπολογισμού και μόνον με βάση ειδικό κάθε φορά νόμο.

Τί γίνεται στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ; Στον Προϋπολογισμό του έτους 2014 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προβλέπονται έσοδα ύψους 2.650 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την εισηγητική έκθεση Προϋπολογισμού 2014, κεφάλαιο 3, σελίδα 92 και “Κρατικός Προϋπολογισμός – Κεντρικές Υπηρεσίες”, σελίδα 13, υπό τον Κωδικό Αριθμό 0225. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την εξουσιοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία ενέκρινε το νόμο του Προϋπολογισμού του 2014, το σύνολο του ποσού που μπορεί να καταλογισθεί ως έσοδο από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (όπως αυτός θεσπίστηκε με το νόμο 4223/2013) μπορεί να φθάσει στο ανώτατο ύψος των 2.650 εκατομμυρίων ευρώ».

Το σκεπτικό της μήνυσης

«Τί έγινε στην πραγματικότητα με τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν και “κοινοποιήθηκαν” στις 31 Ιουλίου;* Η Κυβέρνηση αρνείται να αναφέρει πόσο είναι το συνολικό ποσό του φόρου (ΕΝΦΙΑ) που βεβαιώθηκε στους πολίτες.

Αρνείται επίσης να πληροφορήσει πώς προκύπτει η αξία του κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε κάθε εκκαθαριστικό. Αντ’ αυτού πληροφορούμαστε αόριστα ότι έχουν γίνει κάποια λάθη.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι το ποσό που *έχει βεβαιωθεί* είναι υψηλό και σίγουρα ανώτερο από τα 3,2 δισεκατομμύρια που -ανεπίσημα- αφήνεται να διαρρεύσει από την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό, υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες από εφοριακούς, από δημοσιογράφους, αλλά και από βουλευτές. Όμως, ακόμη και εάν το ποσό που βεβαιώθηκε ως φόρος στα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι 3,2 δισ. ευρώ, τα κυβερνητικά όργανα που σχεδίασαν την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και

που υπέγραψαν τα εκκαθαριστικά, *έχουν υποπέσει στο ποινικό αδίκημα του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, περί “καταπίεσης”*.

«Ως *είσπραξη* κατά την έννοια του αρ. 244 ΠΚ νοείται και ο καταλογισμός από τον αρμόδιο υπάλληλο και όχι μόνο η εν στενή έννοια είσπραξη του ποσού (βλ ερμηνεία Ποινικού Κώδικα Μιχαήλ Μαργαρίτη, άρθρο 244 παρ. 3)”. Δηλαδή, δεν έχει σημασία αν ένα ποσό μπει στα ταμεία του Κράτους. Ο νόμος και η δημοσιονομική θεωρία θεωρούν ότι ένα ποσό “εισπράττεται” *από τη στιγμή που βεβαιώνεται και καταλογίζεται στα βιβλία του Κράτους, ως απαίτηση*. Άλλωστε, αυτοί που τελικά δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, δε θα απαλλαγούν απ’ αυτόν, αλλά θα χρεωθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξή του.

« Το ότι τα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι πιθανό να ακυρωθούν, δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, αφού -όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι- “η τυχόν μεταγενέστερη έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των υπόχρεων, δεν αναιρεί το αξιόποινο της πράξεως, *αφού ως έγκλημα αποτελέσματος, ο νόμος τιμωρεί και την απόπειρα, η οποία -σε κάθε

περίπτωση- έχει συντελεστεί”: *Κάποιοι αποπειράθηκαν έστω να χρεώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν εξουσιοδότηση και ενδεχομένως κάθε ένα μας με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που οφείλουμε σύμφωνα με τον νόμο.

«Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποπέσει στο ίδιο αδίκημα για ακόμη μία φορά. Όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές καθημερινά αναφέρουν, στη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών, *το ποσό που θα βεβαιωθεί θα φθάνει στα 3,2 δισ. ευρώ,* έτσι ώστε, με βάση ένα “ποσοστό εισπραξιμότητας” που αυτοί το υπολογίζουν στο 80% με 81%, να εισπραχθούν τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ, στα οποία έχει δεσμευθεί (!) η χώρα μας απέναντι στην τρόικα. Όμως, αυτό θα συνιστά μία ακόμη παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα.

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τις παρανομίες της δημόσιας διοίκησης, επειδή κάποια στιγμή, η ίδια η Κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και επειδή τελικά δε μας έχουν απομείνει πολλοί τρόποι νόμιμης αντίδρασης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε *στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς *προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, *κατά του Υπουργού των Οικονομικών, της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και παντός άλλου υπευθύνου*, για το αδίκημα της “απιστίας” (άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα), ζητώντας την ποινική τους τιμωρία, ενώ επιφυλασσόμαστε για την ικανοποίηση της ηθικής μας βλάβης.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε την πληρωμή και –κυρίως- να διεκδικήσουμε τη μείωση του φόρου που μας αναλογεί, μέσω νομικών μέτρων.

Βεβαίως, θα αγωνιστούμε και με κάθε άλλο τρόπο. Στα αμφιθέατρα, στους δρόμους και τις πλατείες.

Δείτε εδώ την μήνυση 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ