Όταν ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέλαβε τη δουλειά του πρωθυπουργού της Γαλλίας, πίστευαν ότι θα μπορούσε να βγάλει τη Γαλλία από την μακρά περίοδο της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Μπαρνιέ δεν μπόρεσε να σωθεί αφού οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν να τον εκδιώξουν σε μια ιστορική ψηφοφορία μομφής.
Ο Μπαρνιέ θα υποβάλει τώρα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, παίρνοντας τον τίτλο του πρωθυπουργού της Γαλλίας με τη μικρότερη θητεία από την Πέμπτη Δημοκρατία, στο σύστημα διακυβέρνησης στη Γαλλία από το 1958. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος θα μιλήσει στο έθνος και έχει τη δύσκολη δουλειά να επιλέξει έναν βιώσιμο διάδοχο για τα επόμενα δύο χρόνια που διαρκεί η προεδρική του θητεία.
Μετά την ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ, η ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν είπε ότι δεν «θεωρεί ότι αυτό είναι νίκη».
«Η επιλογή που κάναμε ήταν να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό», είπε η Λεπέν, προσθέτοντας ότι δεν έγινε «με ελαφριά καρδιά». «Δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από αυτή», είπε.
Ωστόσο, αποκωδικοποιούμε τι ακριβώς συνέβη — ξεκινώντας από την ψηφοφορία μομφής κατά του Μπαρνιέ μέχρι την αποπομπή του.
Ποιος είναι ο Michel Barnier;
Ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ δεν είναι ξένος στη γαλλική πολιτική. Αν και ανέλαβε ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο έχει προηγούμενη εμπειρία στον πολιτικό στίβο.
Προηγουμένως, ο Μπαρνιέ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και δύο φορές ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Είναι περισσότερο γνωστός διεθνώς για τη διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2016. Σταθερός και ευγενικός στις συνομιλίες και με τεράστιο σεβασμό από την ομάδα του, ο Μπαρνιέ κέρδισε πολλά εύσημα για τον χειρισμό της διαδικασίας.
Παρά τις πιθανότητες που υπήρχαν εναντίον του – ηγείτο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας – ο Μπαρνιέ πάντα έδειχνε ηρεμία, χωρίς να χάνει ποτέ την ψυχραιμία του. Ακόμη και ώρες πριν οι βουλευτές ψηφίσουν για την αποπομπή του την Τετάρτη (4 Δεκεμβρίου), διατήρησε την ψυχραιμία του, λέγοντας στα ΜΜΕ: «Δεν φοβάμαι. Σπάνια φοβήθηκα στην πολιτική μου ζωή».
Γιατί υποβλήθηκε πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ;
Ο Μακρόν έφερε τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο με την ελπίδα ότι ο 73χρονος πολιτικός θα ήταν σε θέση να δώσει λύση στη βόμβα χρέους της χώρας και να διατηρήσει τη διακυβέρνηση του Μακρόν. Το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στο επτά τοις εκατό το επόμενο έτος αν δεν γίνουν δραστικές προσαρμογές.
Και αυτό προσπαθούσε να κάνει ο Μπαρνιέ με τον προϋπολογισμό που θα μείωνε τα εντυπωσιακά ελλείμματα της Γαλλίας. Τη Δευτέρα (2 Δεκεμβρίου), ο 73χρονος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ένα συνταγματικό μέτρο, το άρθρο 49.3 , για να προωθήσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης της κυβέρνησης χωρίς ψηφοφορία. Αυτή η απόφαση εξόργισε το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης και την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).
Το νομοσχέδιο του Barnier πρότεινε 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, οι οποίες θα βοηθούσαν στη μείωση του ελλείμματος στο 5% το επόμενο έτος. Υπήρξαν επίσης μέτρα όπως η καθυστέρηση των αυξήσεων των συντάξεων, που πυροδότησε έντονη αντίθεση από άλλα μέλη του κόμματος.
Μετά από αυτό, η Μαρίν Λεπέν πρότεινε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Τι συνέβη στην ψηφοφορία δυσπιστίας;
Την Τετάρτη (4 Δεκεμβρίου), τόσο η Ακροδεξιά όσο και ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ένωσαν τις ψήφους τους για να εκδιώξουν τον Μισέλ Μπαρνιέ και την κυβέρνησή του από την εξουσία.
Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση έχασε ψήφο εμπιστοσύνης από το 1962 και ο Μπαρνιέ είναι ο ο πρωθυπουργός με την μικρότερη θητεία από το 1958. Εκτός από αυτόν, ο Μπερνάρ Καζνέβ υπηρέτησε μόνο για πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες (155 ημέρες) το 2016-17. Ωστόσο, ήξερε ότι θα ήταν μια σύντομη θητεία, καθώς ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία.
Ο προκάτοχος του Μπαρνιέ, Γκάμπριελ Ατάλ , έμεινε επίσης μόνο για έξι μήνες και επτά ημέρες (189 ημέρες) προτού παραιτηθεί η κυβέρνησή του στις 16 Ιουλίου 2024, μετά από μια εκλογική ήττα.
Ο Μπαρνιέ στην τελευταία του ομιλία, προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι η απόφασή τους δεν θα βοηθήσει τη χώρα και τα οικονομικά της. «Αυτή η (ελλειμματική) πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής». Άσκησε περαιτέρω κριτική στη Λεπέν, λέγοντας ότι η αποτυχία τους να συμφωνήσουν στους όρους έδειξε ότι «δεν έχουμε την ίδια ιδέα για τον πατριωτισμό και την κυριαρχία».
Μετά την πρόταση μομφής που ψηφίστηκε κατά του Μπαρνιέ, οι εκκλήσεις για αποχώρηση του Μακρόν έγιναν επίσης πιο δυνατές. Η Mathilde Panot, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του σκληρού αριστερού κόμματος France Unbowed (LFI) είπε στους δημοσιογράφους: «Τώρα καλούμε τον Μακρόν να φύγει», προτρέποντας σε «πρόωρες προεδρικές εκλογές» για να λυθεί η εντεινόμενη πολιτική κρίση.
Σημειωτέον πως με την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο προϋπολογισμός που είχε προωθήσει δεν θα εφαρμοστεί. Επιπλέον, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει νόμους έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι τα εθνικά χρέη της Γαλλίας θα εξυπηρετούνται, θα εκδοθούν νέα αιτήματα δανείων και θα πληρωθούν οι μισθοί στους δημοσίους υπαλλήλους και το στρατιωτικό προσωπικό της από τον Ιανουάριο.
Τι γίνεται μετά;
Τώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Έχει το δύσκολο έργο να διορίσει νέο πρωθυπουργό σε μια περίοδο που χαίρει ελάχιστης υποστήριξης στο κοινοβούλιο.
Αρκετοί τον καλούν να παραιτηθεί, παρόλο που η θητεία του προβλέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2027. Όμως ο Μακρόν δεν φαίνεται να έχει διάθεση να ακούσει όσους τον καλούν να παραιτηθεί. Την Τρίτη (3 Δεκεμβρίου), είπε ότι «θα τιμήσει [την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού]… μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της θητείας του για να υπηρετήσει τη χώρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Δεκτή η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης