- Υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο αδελφός της εισαγγελέως του ΑΠ
- Γιατί το υπουργικό συμβούλιο «άδειασε» την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
- Τι θα πράξει ο Προκόπης Παυλόπουλος, τι λένε συνταγματολόγοι στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Ζητήματα ηθικής, πολιτικής ακόμη και συνταγματικής τάξεως γεννώνται από την σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει, την Παρασκευή, στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Αγνοώντας το γεγονός ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και παραγνωρίζοντας την απώλεια της λαϊκής κυριαρχίας στα αποτελέσματα της ευρωκάλπης το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αδιαφόρησε εάν η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και διασαλεύει το κύρος της δικαστικής εξουσίας και αποφάσισε σε αυτό το «παιχνίδι» να εμπλέξει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δυο γυναίκες, ικανές δικαστικές λειτουργοί, η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη επελέγησαν –κατά πλειοψηφία- από το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο ως η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της κας Κοκοτίνη εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τα οποία –φυσικά- δεν οφείλει να τοποθετηθεί η ίδια αλλά εκείνοι που την επέλεξαν, ανεξαρτήτως από τις νομικές γνώσεις και επάρκεια που διαθέτει.
Ο αδελφός της υποψήφιας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα ereportaz.gr το απόγευμα της Παρασκευής ο αδερφός της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Χρήστος Κοκοτίνης, είναι ενεργό πολιτικό μέλος προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαϊου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης στηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα με τον συνδυασμό «ΗΛΙΟΥ-πολις, Ανθρώπινη Πόλη». Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κοκοτίνης φιλοξενούνταν και παρουσίαζε το όραμα του σε φιλοκυβερνητικά μέσα όπως το left.gr. Τελικά το αποτέλεσμα να μην το δικαίωσε, καθώς δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Είναι προφανές ότι στην περίπτωση της κας Κοκοτίνη δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Ούτε θα μπορούσε να αποτελέσει μομφή ένα γεγονός το οποίο όμως προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ας σκεφτούμε όμως τι ακριβώς θα συνέβαινε εάν μια άλλη κυβέρνηση αποφάσιζε, με ηθικά απαράδεκτο τρόπο, παραμονές εκλογών και έχοντας απολέσει την λαϊκή κυριαρχία σε πρόσφατη κάλπη να τοποθετήσει νέα πρόσωπα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και εάν τύγχανε να στήριζε στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εξ αυτών στην μάχη της αυτοδιοίκησης.
Το βούλευμα για τον Κουφοντίνα και τα φαβορί που «αγνοήθηκαν»
Την ίδια στιγμή γνώστες του παρασκηνίου των όσων συμβαίνουν στον Άρειο Πάγο αλλά και της «εμφυλιο-πολεμικής» κατάστασης που επικρατεί σημειώνουν με έμφαση τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η κα Κοκοτίνη στην αναίρεση του βουλεύματος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Υπήρξε Πρόεδρος του ΣΤ’ ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, ύστερα από αναίρεση που άσκησε η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Παράλληλα ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν την απορία τους για ποιον λόγο ούτε αυτή την φορά δεν κρατήθηκαν τα προσχήματα και το υπουργικό συμβούλιο δεν ακολούθησε την πεπατημένη όπως εκείνη διαμορφώθηκε από τις συσκέψεις των Προέδρων της Βουλής. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κατά την έναρξη του υπουργικού Συμβουλίου στο τραπέζι τέθηκε το όνομα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο, και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου. Η κα Κοκοτίνη. Το γεγονός, πάντως, που σηκώνει πολύ συζήτηση είναι ότι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ήταν καν στην τριάδα (!) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων καθώς τον κ. Βουρλιώτη
ακολούθησαν σε ψήφους η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού με 9 ψήφους η καθεμία. Ακολούθησε η κα Κοκοτίνη με 8 ψήφους. Και μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να μην δεσμεύεται να επιλέξει από την τριάδα αλλά εθιμικά δεν παρεκκλίνει! Ως απάντηση βέβαια για την επιλογή της κας Κοκοτίνη αλλά και την χαμηλή ψηφοφορία που είχε πάρει αρμόδιες πηγές δίνουν την εξήγηση ότι για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου επελέγη δικαστής από την «καθήμενη Δικαιοσύνη» καθώς η τελευταία θητεία που προήλθε από τον εισαγγελικό κλάδο (δηλαδή η κα Δημητρίου) δεν κρίθηκε ικανοποιητική!