Το παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του για οποιοδήποτε λόγο. Από περιέργεια, πλήξη, ανακούφιση από στρες, συνήθεια, ή από μίμηση.
Το δάγκωμα των νυχιών είναι η πιο κοινή από τις λεγόμενες «νευρικές συνήθειες», που περιλαμβάνουν το πιπίλισμα του αντίχειρα, το παιχνίδι με τα μαλλιά και το τρίξιμο των δοντιών. Είναι επίσης η πιο πιθανή συνήθεια να κρατήσει στην ενηλικίωση.
Αν το παιδί δαγκώνει τα νύχια ασυνείδητα, για παράδειγμα βλέποντας τηλεόραση, ή ειδικά όταν έχει εξετάσεις ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός, είναι απλά ο τρόπος του για να αντιμετωπίσει το άγχος του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε
Η πρώτη μας αντίδραση όταν τα παιδιά κάνουν κάτι που δεν μας αρέσει, είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς αυτής και να σκεφτούμε αν υπάρχει άγχος στη ζωή του παιδιού μας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Εάν έχετε μία ιδέα για το τι μπορεί να προκαλεί άγχος στο παιδί σας, για παράδειγμα, μετακόμιση, διαζύγιο, ένα νέο σχολείο ή το ρεσιτάλ του πιάνου που έχει σε λίγες ημέρες, προσπαθήστε να κάνετε το μικρό σας να σας μιλήσει για αυτές τις ανησυχίες του. Μην γκρινιάζατε και μην σκεφτείτε να το τιμωρήσετε.
Εκτός και αν το παιδί σας θέλει πραγματικά να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό. Όπως πολλές άλλες νευρικές συνήθειες και αυτή γίνεται ασυναίσθητα. Στην περίπτωση αυτή, η γκρίνια και η τιμωρία είναι άχρηστες.
Ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν κάποια νευρική συνήθεια που έχουν. Εάν σας ενοχλεί πραγματικά, μπορείτε να θέσετε κάποια όρια, όπως: «δεν θα δαγκώνεις τα νύχια σου την ώρα του φαγητού».
Το πιο σημαντικό είναι να μην μετατρέψετε μία απλή ενόχληση σε κάτι πολύ σοβαρό. Αν πνίγεται την δυσαρέσκεια σας για πολύ καιρό και κάποια στιγμή ξεσπάσετε: «Σταμάτα να τρως τα νύχια σου δεν σε αντέχω πια», δεν είναι σωστό και ίσως εξελιχτεί σε μία διαρκή διαμάχη.
Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να κρατάτε τα νύχια του περιποιημένα, καθαρά και μην το πιέζετε διαρκώς να σταματήσει. Επιπλέον, κάθε άμεση παρέμβαση εκ μέρους σας, όπως να απλώσετε στα νύχια κάτι με άσχημη γεύση δεν είναι ότι καλύτερο. Όσο λιγότερη φασαρία κάνετε τόσο το καλύτερο. Όταν είναι έτοιμο θα σταματήσει και μπορεί τότε να ζητήσει την βοήθειά σας.
Αν οι φίλοι του παιδιού το πειράζουν για αυτή του την συνήθεια είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται τη βοήθεια σας. Πείτε του ότι η αγάπη σας για κείνο είναι πάντα η ίδια όπως και να είναι τα νύχια του και προσπαθήστε μαζί να βρείτε λύσεις. Μιλήστε για τις νευρικές συνήθειες, τι είναι και πως μπορούν να σταματήσουν. Μετά, προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο θέλει να επέμβετε.
Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως προτιμούν τη λιγότερο δυνατή εμπλοκή των γονέων. Όμως ενθαρρύνετε το παιδί να καταλάβει μόνο του, πότε και που τρώει τα νύχια του. Ίσως μια διακριτική υπενθύμιση από εσάς του κάνει καλό. Τα λίγο μεγαλύτερα κοριτσάκια, μετά από μία επίσκεψη σε σαλόνι ομορφιάς και ένα φανταχτερό μανικιούρ μπορεί να σταματήσουν την κακή αυτή συνήθεια!
Προσφέρετε μία εναλλακτική λύση. Όπως να κρατάει στο χέρι μία μαλακή μπάλα, μικρή βέβαια όταν διαβάζει. Και δείξτε του κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όταν αισθάνεται την ανάγκη να δαγκώσει τα νύχια του. Βαθιές εισπνοές – εκπνοές και σφίξιμο και χαλάρωμα της παλάμης. Η χρήση της λίμας στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Βεβαιωθείτε ότι έχει πολλές ευκαιρίες για να τρέξει και να παίξει έξω από το σπίτι αν είναι δυνατόν για να «κάψει» την ένταση και την ενέργεια. Μερικά παιδιά βρίσκουν διέξοδο με τη ζωγραφική ή την κατασκευή διαφόρων μικρών αντικειμένων για να κρατούν τα χέρια τους απασχολημένα. Άλλα πάλι προτιμούν να μάθουν ένα μουσικό όργανο. Μην απογοητευθείτε αν δεν έχετε αποτέλεσμα γρήγορα. Δοκιμάστε κάτι άλλο.
Γενικά όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο περισσότερο υπεύθυνο μπορεί να είναι στην προσπάθεια αυτή. Τέλος, θυμίστε στον εαυτό σας και στο παιδί σας, ότι οι νευρικές αυτές συνήθειες είναι πολύ δύσκολο να κοπούν. Βεβαιωθείτε ότι του δίνετε όλη σας την αγάπη και την προσοχή, άσχετα αν εξακολουθεί να τρώει τα νύχια του.
Πότε πρέπει να προσέξουμε
Σε σπάνιες περιπτώσεις το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημαίνει υπερβολικό άγχος. Εάν τα δάχτυλα του παιδιού έχουν πληγές ή ματώνουν, αν δεν κοιμάται καλά, ή άρχισε ξαφνικά να τρώει με μανία τα νύχια του συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Η συμβουλή του θα είναι ασφαλώς πολύ χρήσιμη για το μικρό σας.
Πηγή : paidorama.com