Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γιώργος Γεραπετρίτης: Στοχευμένη, άμεση ενίσχυση στους πολίτες για τα καύσιμα – Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Γιώργος Γεραπετρίτης: Να κόψουμε το σενάριο των πρόωρων εκλογών – Ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους

Με ένα “όχι” και με ένα “ναι” απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, αναφορικά με τις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα καύσιμα: Όχι, “δεν θα πρόκειται για οριζόντια μείωση της τιμής”, ναι “θα πρόκειται για στοχευμένη, άμεση ενίσχυση στους ίδιους τους πολίτες”.

Αναλυτικά, “εκείνο που προέχει είναι να διατηρηθεί δημοσιονομικά η χώρα σε ένα υγιές επίπεδο”, προέταξε στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος στο δίλημμα, οριζόντιες μειώσεις στην τιμή των καυσίμων – στοχευμένες μειώσεις για τους ευάλωτους, πήρε θέση υπέρ της δεύτερης επιλογής, αφού στην περίπτωση αυτή οι ευάλωτοι “θα έχουν ένα μεγαλύτερο μέρισμα της ενίσχυσης αυτής”. Αντιθέτως, “στην οριζόντια μείωση όποιος έχει μεγαλύτερη κατανάλωση, θα έχει και τη μεγαλύτερη ωφέλεια”, επιχειρηματολόγησε επιπλέον, διερωτώμενος συγχρόνως αν, πράγματι, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- με ό,τι αυτή συνεπάγεται στα δημοσιονομικά – φθάνει τελικώς στον καταναλωτή.

Και, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εξειδικεύοντας ότι “δεν θα πρόκειται για οριζόντια μείωση της τιμής των καυσίμων, θα πρόκειται για στοχευμένη, άμεση ενίσχυση στους ίδιους τους πολίτες για να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης”.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα η πλατφόρμα επιστροφής χρημάτων θα είναι μια “σημαντική ανάσα”, προϊδέασε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι “έχει ήδη υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς”.

Η κυβέρνηση κόβει το σενάριο των εκλογών

Στην ευρύτερη πολιτική συζήτηση περί εκλογών κ.ο.κ., υπό τη γενική αρχή, “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι “η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την πολιτική επικράτησή της αλλά ως ένα συνταγματικό πλαίσιο”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Τελικώς, “ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -το λέει και το εννοεί, ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένας βαθύτατα θεσμικός πρωθυπουργός”, είναι η εξήγηση που έδωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι “επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης, όχι μόνον των πολιτών αλλά και των πολιτικών”, συμπλήρωσε: “εκείνο που δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους -και δεν το αντέχει γιατί οι όροι διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικά τοξικοί και γιατί την στιγμή αυτή βρίσκονται σε μείζονα διακύβευση πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία”, ανέφερε παραθέτοντας ενδεικτικώς την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, κατ’ εκτίμηση στις αρχές του 2023.

Εν τέλει, “η λύση δεν είναι να κάνεις εκλογές για να αποφύγεις το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η λύση είναι να κόψεις το σενάριο περί εκλογών -και αυτό το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά”, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Επικαλούμενος, μάλιστα, την ιστορική ρήση της Ίντιρα Γκάντι, “υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, εκείνοι που κάνουν τη δουλειά και εκείνοι που την καρπώνονται”, σημείωσε: “αυτό που έχει για μας πρώτιστη σημασία σήμερα είναι να κάνουμε τη δουλειά”.

Στο προκείμενο, “διεκδικούμε την πολιτική αυτοδυναμία όχι από πολιτική έπαρση, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είναι μια σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική όπως αυτή της προηγούμενης διακυβέρνησης, μια περίοδο πολιτικών πειραματισμών”, υποστήριξε και πρόσθεσε: “Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι συνεκτική. Γι’ αυτό ζητούμε την αυτοδυναμία, είναι η επιτομή και η εγγύηση της κυβερνητικής σταθερότητας”.

Στην περίπτωση δε, που ο λαός δεν δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, “θα ακολουθήσουμε αυτό που επιτάσσουν η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη”, συνομιλώντας “με εκείνους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει συζήτηση στις προγραμματικές αρχές και αξίες”, είπε ακόμη και επανέλαβε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, “όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας”. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, “με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει μια πολύ μεγάλη πολιτική διαφορά, μας χωρίζει ένα πολιτιστικό και πολιτικό χάσμα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός”.

Για τα ελληνοτουρκικά, τέλος, “η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών, δεν ετεροκαθορίζεται, δεν επηρεάζεται από ανέξοδους βερμπαλισμούς. Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση πώς θα αντιδράσει ο γείτονας μας”, δήλωσε επίσης και συμπλήρωσε: “Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, δεν υπάρχει κανένα σενάριο – από το πιο ήπιο με ανέξοδη ρητορική που ανεβάζει τους τόνους ως μια επιθετική πράξη στο πεδίο – το οποίο να μην το έχουμε επεξεργαστεί από άκρη σε άκρη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς”, τόνισε με έμφαση.

“Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχει δημιουργηθεί μια διεθνής συμμαχία που στρέφεται κατά κάθε μορφής αναθεωρητισμού”, είναι δύο ακόμη “όπλα” υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, με τον υπουργό Επικρατείας να χαρακτηρίζει “πολύ σημαντικό” το γεγονός ότι υπήρξε ομόθυμη στάση της Δύσης απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

Με αφορμή δε, τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και αφού επεσήμανε πως δεν συμφωνεί με όσα σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξήγησε: “Ο κ. Στόλτενμπεργκ προΐσταται ενός διεθνούς οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν και η Ελλάδα και η Τουρκία. Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ να τηρεί σχετικώς ίσες αποστάσεις απέναντι στα πράγματα, όταν βεβαίως υπάρχει κλιμάκωση, αναλαμβάνει δράση”.

Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα πρόσφατα γεγονότα που έχουν λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ευρωπαϊκή απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που “έκλεισε την πόρτα για όσο διάστημα υπάρχουν απειλές κατά της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου και η μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας”.

Εν κατακλείδι, “εμείς επιδιώκουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, έχουμε αυτοπεποίθηση στα πράγματα, δεν θα μπούμε σε διαγκωνισμό ρητορικής. Προετοιμαζόμαστε και αγρυπνούμε, αλλά πιστεύουμε στην ειρήνη και αυτήν θα υπηρετήσουμε”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ