Οι… μπροστινοί του Γιώργου Τράγκα φαίνεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του μακαρίτη, καθώς έκαναν το μοιραίο λάθος να τον εξυπηρετήσουν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η δέσμευση των λογαριασμών του ιδίου, της συζύγου του, Μαρίας, και συνεργατών του θα έχει τελικά ουσιαστικό αποτέλεσμα…
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Αβέβαιου πρακτικού αποτελέσματος η δέσμευση της περιουσίας του αν αποδειχθεί ότι φρόντισε να κάνει τις «σωστές διαδρομές» μέσω φορολογικών παραδείσων ώστε να μένει πάντα στο απυρόβλητο!
Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Τράγκας ήταν ένα πρόσωπο οικονομικά ανύπαρκτο στην Ελλάδα και φερόμενος ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, αλλά συνέχιζε να κάνει εκπομπές και να εκδίδει το «Crash». Και ως φορολογικός κάτοικος Μονακό -εφόσον επιβεβαιωθεί- είναι αμφίβολο αν μπορεί να ελεγχθεί καν και στο τέλος να υπάρξει επίπτωση στα περιουσιακά στοιχεία που θα λάβουν οι κληρονόμοι. Και φυσικά θα είχε ενδιαφέρον η Αρχή για το ξέπλυμα να ενημερώσει αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να δεσμευτούν. Γιατί ως γνωστόν εντολή δέσμευσης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης.
Οφειλές
Οι οφειλές του Γιώργου Τράγκα ήταν σημαντικότατες και αφορούσαν στο παρελθόν που ο ίδιος εμφανιζόταν με ελληνικό ΑΦΜ επιχειρηματίας, αλλά ουδείς μπόρεσε να τις εισπράξει, καθώς έπεφτε σε τοίχο λόγω έλλειψης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου αλλά και καταθετικών λογαριασμών στην Ελλάδα. Φυσικά σε αυτούς που δεν εισέπραξαν περιλαμβάνεται και το αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), που ενώ ο Γιώργος Τράγκας κυκλοφορούσε ανενόχλητος και κατακεραύνωνε τους πάντες, δεν πέρασε από το μυαλό (τρόπος του λέγειν) κανενός να τον ενοχλήσει με τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εισπράξει.
Ο Γιώργος Τράγκας είχε τον τρόπο να βρίσκει πάντως ανθρώπους που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή διοικούντες. Για παράδειγμα, η εταιρεία που εξέδιδε το «Crash» ήταν η Euromedia, στην οποία μέλη του ΔΣ ήταν ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, συνταξιούχος δημοσιογράφος (πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος), και μέλη του ΔΣ οι κύριοι Κρητικός Ηλίας και Κρητικός Γεώργιος.
Η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, αλλά και προφανώς κανένας από αυτούς που ανακαλύπτουν τα κατορθώματα Τράγκα ουδέποτε την ενόχλησε. Έτσι τα οικονομικά της στοιχεία παραμένουν απόρρητα με την άδεια του ελληνικού κράτους και των εκάστοτε υπουργών Ανάπτυξης που υποτίθεται ότι εποπτεύουν το ΓΕΜΗ.
Η περίφημη εταιρεία ιδρύθηκε πάντως το 2002 και στο πρώτο ΔΣ συμμετείχαν ο Γιώργος Τράγκας, ο γιος του Γιάννης (στο αρχικό κεφάλαιο εμφανίζεται ως πλειοψηφών μέτοχος, μετά ουδείς γνωρίζει τι μεταβιβάσεις έγιναν), καθώς και οι Άντονυ Τζορτζ Μπιρμπίλης, Αλέξανδρος Παπαδοσπυριδάκης και ο Μάκης Βορίδης, νυν υπουργός Εσωτερικών.
Κάθε άλλο στοιχείο για την εταιρεία αυτή είναι παντελώς άγνωστο εδώ και πολλά χρόνια αποδεικνύοντας ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε το δικό του… βασίλειο.
Πυροτεχνήματα
Και το πιθανότερο είναι όλα αυτά που δείχνουν σήμερα φανταχτερά περί δέσμευσης λογαριασμών και κατασχέσεων να αποδειχτούν επικοινωνιακά και άνευ ουσίας πυροτεχνήματα. Άραγε, με ποιον τρόπο οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή όταν στα χέρια τους δεν έχουν καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Τράγκα και όταν κανένας μακαρίτης δεν δικάζεται; Πώς η ελληνική πλευρά θα αποφανθεί ότι η περιουσία αποτελεί προϊόν εγκληματικής δράσης και θα το υποστηρίξει σε επικοινωνία με άλλες Αρχές όταν δεν μπορεί καν να γίνει καμία δικαστική πράξη λόγω του θανάτου του Γιώργου Τράγκα; Όσοι γνωρίζουν το δίκαιο του Μονακό αλλά και των ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό που στο τέλος της ημέρας θα επιτευχθεί θα είναι το απόλυτο μηδέν και πιθανόν οι μόνοι που θα πληρώσουν είναι οι μπροστινοί στα εν Ελλάδι εγχειρήματά του.
Είναι προφανές επίσης ότι μπορεί ποτέ να μην αποδεχτεί ποια είναι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα αν έχει φροντίσει να κάνει τις «σωστές διαδρομές» μέσω φορολογικών παραδείσων. Και τα όσα περί τρίμηνης έρευνας των Αρχών μετά από ανώνυμη καταγγελία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα Τράγκα στην Αρχή για το Ξέπλυμα. Και ουδείς γνωρίζει ποιοι συνέταξαν το υποτιθέμενο πρόστιμο που έφτασε στον οικονομικό εισαγγελέα.
Θεωρητικά πάντως και με βάση τις διαρροές ο Τράγκας είχε στην κατοχή του 17 ακίνητα, όπως και τραπεζικούς λογαριασμούς σε ΗΠΑ και Μονακό. Στο Μονακό ειδικά φέρεται να έχει καταθέσεις σε δύο τουλάχιστον τράπεζες αλλά και άγνωστα περιουσιακά στοιχεία σε θυρίδες.
«Πόθεν έσχες»
Κοινώς κανένας δεν ξέρει τι είχε ο Γιώργος Τράγκας και κανένας δεν έχει αναφέρει αν έκανε «πόθεν έσχες» και αν έγινε ποτέ έλεγχος. Οι πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν αναφέρουν ότι δεν έκανε «πόθεν έσχες» και άρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παρά μόνο οι ευθύνες αυτών που δεν κίνησαν τις διαδικασίες για μη υποβολή «πόθεν έσχες», αν και εκεί το τοπίο είναι θολό καθώς από τη μια πλευρά ως δημοσιογράφος έπρεπε να κάνει, από την άλλη ως κάτοικος εξωτερικού είναι αμφίβολο αν υπάγεται στους υπόχρεους.