Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας. Είναι κινητή εορτή -όπως και η γιορτή του πατέρα- και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Όπου και αν είστε, ας είναι σήεμρα η μέρα που θα την πάρετε τηλέφωνο, θα την κάνετε μια αγγαλιά, θα της ευχηθείτε, ή θα πάτε να την δείτε. Κι αν δεν μπορείτε δεν πειράζει, εκείνη το ξέρει.
Η γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.
Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
Η τραγική ιστορία πίσω από την προέλευσή της
Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Η επικρατέστερη εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκε η Γιορτή είναι αυτή που αφορά την Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με το wikipedia.
Η ιστορία της Ann Maria Reeves Jarvis, ξεκινά με την γέννησή της το 1832 στη Βιρτζίνια. Η Ann Marie ήταν κοινωνική ακτιβίστρια, στόχος της οποίας ήταν να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας και υγιεινής εντός των κοινοτικών νοικοκυριών.
Οι «Σύλλογοι Εργασίας για την Μητέρα» της συγκέντρωναν χρήματα για φάρμακα και βοήθεια για μητέρες που έπασχαν από φυματίωση.
Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, η Ann Marie έχασε τέσσερα από τα παιδιά της λόγω ασθένειας. Συνολικά, οκτώ από τους 12 απογόνους της πέθαναν προτού ενηλικιωθούν. Παρά τις προσωπικές της τραγωδίες, η Ann Marie δεν σταμάτησε ποτέ την κοινοτική της υπηρεσία.
Πέθανε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1905. Μετά το θάνατό της, η κόρη της Anna έθεσε ως αποστολή της να κάνει την Ημέρα της Μητέρας γιορτή – όχι μόνο για να τιμήσει τη μητέρα της, αλλά και όλες τις μητέρες.
Η Anna Marie Reeves Jarvis ενέπνευσε τη «γέννηση» της συγκεκριμένης ημέρας. Η ακούραστη δουλειά της με άλλα μέλη της κοινότητάς της συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και των συνθηκών υγιεινής – AP Photo
Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου του 1907, η Anna πραγματοποίησε ένα μικρό μνημόσυνο για τη μητέρα της στην Επισκοπική Εκκλησία Andrews Methodist στο Grafton, W.Va.
Οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ένα λευκό γαρίφαλο, το οποίο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Ann Marie.
Η Anna διοργάνωσε και άλλο ένα χρόνο αργότερα, και αυτή η υπηρεσία είναι γενικά αποδεκτή ως η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ημέρας της Μητέρας.
Η Anna οραματίστηκε την Ημέρα της Μητέρας ως γιορτή του σπιτιού και για ό, τι έκανε η μητέρα μας για εμάς.
Η κόρη της Anna Marie Reeves Jarvis, Άννα, AP Photo
Για την προώθηση του σκοπού, η Anna δημιούργησε τη Διεθνή Ένωση της Ημέρας της Μητέρας το 1912. Η ομάδα είχε σκοπό να προωθήσει την ημέρα και να οργανώσει εκδηλώσεις. Αλλά άρχισε σύντομα να δυσαρεστείται από την εμπορική πτυχή της περίστασης.
Ήταν περισσότερο αναστατωμένη με τα ανθοπωλεία, που στο μυαλό της είχαν εκμεταλλευτεί τα λευκά γαρίφαλα που είχε μοιράσει για πρώτη φορά ως σύμβολο της μητέρας της.
Για να καταπολεμήσει την εμπορευματοποίηση του λευκού γαρίφαλου, δημιούργησε ένα κουμπί που μοίραζε δωρεάν, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να αγοράσουν το πραγματικό λουλούδι.
Η Anna καταπιάστηκε τόσο πολύ με την μάχη της και το 1944 φίλοι της φρόντισαν ώστε να εισαχθεί σε άσυλο. Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 84 ετών, χωρίς χρήματα ή παιδιά.