Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα- Αισθάνομαι προδομένος από την ελληνική κυβέρνηση

Το παιχνίδι των ευθυνών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των Θεσμών και των δανειστών συνεχίζεται, με τη συνέντευξη Τύπου – χείμαρρο του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, «προδομένος» από την ελληνική κυβέρνηση, και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καθώς το «όχι» θα σημαίνει «ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει “όχι” στην Ευρώπη».

«Καλώ τους Έλληνες να πουν ‘’ναι’’ την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι το «όχι» θα είναι καταστροφικό, «καθώς όλος ο πλανήτης ξέρει πως σημαίνει “όχι” στην Ευρώπη».

«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβόσαστε να πεθάνετε», είπε ακόμα ο κ. Γιούνκερ, ενώ επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, και εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται προδομένος με τη στάση της Αθήνας, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προσπάθεια που έγινε.

«Θέλω να παραμείνουμε 19 τα μέλη της Ευρωζώνης και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε και τόνισε πως «στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από άλλη».

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, τόνισε, αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.

«Οι προτάσεις μας ήταν απόλυτα λογικές. Κοινή λογική η φορολογία στις ναυτιλιακές εταιρίες, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε», υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ, ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο» πακέτο αυτό που προσφέρθηκε στην Ελλάδα, και είπε πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως τίποτα ακόμη δεν είχε τελειώσει.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ