Την άποψη ότι οι πρόσφυγες δεν είναι σε θέση να επιλέξουν τη χώρα που θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως έχουν την ευθύνη να μετακινηθούν από τις χώρες υποδοχής στις τοποθεσίες όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, διατράνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – «Η Τουρκία θα φέρει την ευθύνη αν η μεταναστευτική συμφωνία με την ΕΕ καταρρεύσει» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε μάλιστα πως είναι «απαράδεκτο» και «μη αποδεκτό για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία να αρνούνται να ταξιδέψουν αεροπορικώς για προορισμούς εκτός από την Γερμανία».
Παράλληλα, σημείωσε πως κάποιες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται πρόθυμες να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, «αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που δέχονται να μετεγκατασταθούν», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, η ΕΕ κατέληξε σε ένα σχέδιο μετεγκατάστασης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της των 160.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, μόλις 7.000 άνθρωποι περίπου έχουν μετεγκατασταθεί…
«Η Τουρκία θα φέρει την ευθύνη αν η μεταναστευτική συμφωνία με την ΕΕ καταρρεύσει»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε επίσης τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει την συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ τόνισε ακόμα πως οι Τούρκοι ηγέτες θα είναι οι υπαίτιοι αν η μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταρρεύσει, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και από την σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη.
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου συνήφθη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση.
Οι συζητήσεις όμως για την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Οι συλλήψεις μάλιστα την Παρασκευή των μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών.
Χωρίς πάντως να προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις της Παρασκευής, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η Ιταλία συνεχίζει να επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο»
«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή της οποίας προεδρεύω εισήγαγε στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας στοιχεία ευελιξίας που ευνόησαν έναν ορισμένο αριθμό κρατών-μελών. Θα μπορούσα να φέρω ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία (όμως) δεν σταματά να επιτίθεται στην Κομισιόν χωρίς λόγο, και αυτό δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντώντας τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «η Ιταλία δεν μπορεί να λέει, αν θέλει να το πει μπορεί να το κάνει αλλά αδιαφορώ παντελώς γι’ αυτό, ότι οι πολιτικές λιτότητας συνεχίσθηκαν από αυτή την Επιτροπή με τον ίσιο τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν».
Ο Γιούνκερ τόνισε ακόμα ότι η Ιταλία είχε υποσχεθεί το 2017 να περιορίσει τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 1,7% και ενώ οι δαπάνες για το προσφυγικό δεν ξεπερνούν το 0,1% του ΑΕΠ, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης προτείνει μια σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ 2,4%.
Απαντώντας στις δηλώσεις Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να επιδοθεί σε λεκτικές συγκρούσεις», αλλά «όσον αφορά στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να καταφέρει κάποιος να εμποδίσει την θέση της Ιταλίας».
«Τα χρήματα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων θα τα βάλουμε εκτός Συμφώνου Σταθερότητας, άσχετα αν αυτό αρέσει ή δεν αρέσει στους ιθύνοντες των Βρυξελλών», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
«Αν οι ιθύνοντες αυτοί θέλουν να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα» θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε «να τύχουν σεβασμού» οι δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό «και έτσι, θα δούνε ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα βελτιωθεί» επέμεινε ο Ματέο Ρέντσι.
Πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας «πρέπει ακόμη να καταβληθούν προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά οι απόψεις, οι αριθμοί και τα μέτρα».
Αναφερόταν στο ιταλικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2017, επί του οποίου οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει σειρά ενστάσεων.
«Έστω και αν λαμβάνουμε υπόψη όλη την ευελιξία, έστω και αν το Σύμφωνο είναι έξυπνο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους σέβονται όλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγάλη κατανόηση, αλλά οι κανόνες πρέπει να τυχαίνουν σεβασμού», επέμεινε ο Γάλλος επίτροπος.
«Οφθαλμαπάτη η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»
Υπό τον τίτλο «Οφθαλμαπάτη η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» και με αφορμή ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, στα τέλη Οκτωβρίου, η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique σημειώνει, τέλος, ότι, παρά τους σχετικούς επαίνους που ακούστηκαν από πλευράς των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την υποτιθέμενη επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών και τη δημιουργία της αίσθησης ότι η Ευρώπη ανέκτησε τον έλεγχο των συνόρων της, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναλύει πέντε βασικούς λόγους, οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη επιτυχία της εν λόγω συμφωνίας:
α) Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στα πρόθυρα έκρηξης, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών, το πλήθος των οποίων υπερβαίνει τις θέσεις υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ωστόσο, εμφανίζονται απρόθυμα να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους πρόσφυγες στην επικράτειά τους, από φόβο μήπως μία τέτοια κίνηση λειτουργήσει ενθαρρυντικά για μελλοντικούς επίδοξους μετανάστες.
β) Το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο για τον κάθε Σύρο που θα επέστρεφε στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίστατο στην Ευρώπη, βρίσκεται εκτός λειτουργίας, κυρίως λόγω της άρνησης των ανεξάρτητων επιτροπών εφέσεων να επιτρέψουν την επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία, μη θεωρώντας την τελευταία ασφαλή τρίτη χώρα, γεγονός που δεν άργησε να οδηγήσει στο να γίνουν συστάσεις προς την Αθήνα και να πραγματοποιηθούν αλλαγές στη σύσταση των εν λόγω επιτροπών, θέμα για το οποίο, ωστόσο, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
γ) Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των Ιρακινών και των Αφγανών βρίσκονται διαρκώς σε εκκρεμότητα, με συνέπεια αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μήνες στην Ελλάδα, παρά το ότι και αυτοί, όπως και οι Σύροι, φεύγουν από τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου.
δ) Οι μετανάστες βρίσκουν άλλες διόδους για να εισέλθουν στην ΕΕ.
ε) Η συμφωνία με την Τουρκία κρέμεται σε μία κλωστή, δεδομένων των τουρκικών απειλών για ακύρωσή της σε περίπτωση μη απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr