Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γηροκομεία εν μέσω κορωνο-καταιγίδας!

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ δεν έγινε μάθημα-όπως τόνισε εκνευρισμένος για τα τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας – και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική», στον Άγιο Παντελεήμονα προστέθηκε με 47 κρούσματα και ένα θάνατο (μέχρι το βράδυ της Παρασκευής), στη λίστα με τα γηροκομεία όπου η κατάφωρη παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων επέτρεψε την διασπορά του κορωνοϊού στην πιο ευάλωτη ομάδα των ευάλωτων: Σε ανήμπορους ηλικιωμένους που πολλοί από αυτούς είναι κατακεκλιμένοι, όπως επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πάσχουν από συνοδά νοσήματα, οπότε ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη COVID19 είναι πολύ μεγάλος.

Ρεπορτάζ : Αλεξία Σβώλου

Πριν 20 μέρες

Το θρίλερ ξεκίνησε περίπου πριν από 20 ημέρες, με την Πολιτική Προστασία να ενημερώνεται μόλις το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν σε μαζικό έλεγχο φιλοξενουμένων και εργαζομένων του γηροκομείου για τον κορωνοϊό, το 50% των υπό ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο έβγαινε θετικό. Χτύπησε συναγερμός στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, με απολογισμό έως το βραδυ της Παρασκευής 47 κρούσματα-42 ηλικιωμένους και πέντε εργαζόμενους, ένα θανόντα και αμέτρητα ερωτήματα, καθώς στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν υπήρξε απλώς παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και της κοινής λογικής με τον ασθενή μηδέν, έναν νοσηλευτή να πηγαίνει πιθανότατα ακόμα και για 10 ήμερες άρρωστος στο γηροκομείο να δουλέψει.

Παρότι ο ίδιος είχε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 φέρεται από δηλώσεις του ιδιοκτήτη του γηροκομείου πως πήγαινε στη δουλειά του φορώντας τρεις και τέσσερις μάσκες και πολλά ζευγάρια γάντια ταυτόχρονα (!) σε σημείο μάλιστα που να τραβήξει την προσοχή των άλλων εργαζομένων. Ο νοσηλευτής που παραιτήθηκε όταν ξέσπασε η κορωνο-καταιγίδα στο γηροκομείο, έχει εντοπιστεί και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, όπως εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το ιικο φορτίο μέσα στο γηροκομείο βρέθηκε να είναι πολύ υψηλό με τον κορωνοϊό να ανιχνεύεται πάνω σε επιφάνειες -και τους ειδικούς να πιστεύουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα χειρότερο περιστατικό από αυτό στο Ασβεστοχώρι στο οποίο προφανώς αναφερόταν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όταν είπε ότι η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, ενώ η Αττική όχι.

Εκνευρισμός

«Δεν έχω κανένα ίχνος αισιοδοξίας ότι η κατάσταση θα έχει καλή έκβαση», είπε μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορταζ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής αναφερόμενος στο γηροκομείο «Αττική», εκδηλώνοντας κι εκείνος την πίκρα του και τον εκνευρισμό του, όπως και ο Σωτήρης Τσιόδρας για την τεράστια έλλειψη ατομικής ευθύνης, όπως μέχρι στιγμής μαρτυρούν τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

«ΠΑΡΩΝ» Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ… ΓΥΑΛΙ

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να πλησιάζει τους 100, υπερφορτώνονται επικίνδυνα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής, με μία στις δύο διαθέσιμες ΜΕΘ να είναι ήδη κατειλημμένες, όπως προειδοποιεί η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. Είναι φανερό πως το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να δέχεται ασύμμετρες πιέσεις, ενώ ακόμα δεν έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από τη νέα συρροή κρουσμάτων στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Με ακόμα ένα 24ωρο (της Περασμένης Παρασκευής) να μετρά περισσότερα από 400 κρούσματα κορωνοϊού πανελλαδικά, τα μισά και βάλε στην Αττική και τον καθηγητή Υγιεινής και επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή, να εστιάζει το πρόβλημα με τις εστίες υπερμετάδοσης στο Κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τα Δυτικά Προάστια, φουντώνει ξανά η συζήτηση για την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων καθώς και η φημολογία για
την ασυμφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με άλλα μέλη της Επιτροπής και τις κυβερνητικές αποφάσεις, θρέφοντας αστικούς μύθους στον καιρό του κορωνοϊού.

Αυτές τις φήμες προσπάθησε να διαλύσει ο συνήθως αυστηρός υφυπουργός Πολιτικής
Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επιλέγοντας για πρώτη φορά μετά από καιρό να είναι ενωτικός και να μιλήσει από καρδιάς στην τελευταία ενημέρωση των 18.00 της περασμένης εβδομάδας. «Είμαστε μια οικογένεια και όλοι μαζί συζητούμε την κατάσταση και την αξιολογούμε στην πρωινή και την απογευματινή σύσκεψη. Ο Σωτήρης είναι παρών, είναι στο πλάι του πρωθυπουργού, μαζί ερχόμαστε στο υπουργείο υγείας και μαζί φεύγουμε
το βράδυ», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι είναι προσωπική επιλογή του κ.Τσιόδρα
να απέχει από τις τηλεοπτικές κάμερες στις live ενημερώσεις και γι’ αυτό άλλωστε τον βλέπουμε στον φακό μόνο όπου καταγράφεται συρροή κρουσμάτων, αφού ποτέ δεν έπαψε να είναι ο στρατηγός σε αυτόν τον πόλεμο, έστω κι αφανής.

Την ίδια πραότητα –σπάνια για το άτομό του- έδειξε ο Νίκος Χαρδαλιάς, διαλύοντας μια και
καλή τις φήμες για επικείμενο lockdown τώρα. «Η πλειονότητα των Ελλήνων εφαρμόζει τα μέτρα επιδεικνύοντας μεγάλη ωριμότητα και τους είμαι ευγνώμων. Δεν υπάρχει λόγος να συζητιέται το lockdown. Πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες, προγραμματισμοί, ζητήματα επιβίωσης», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δείχνοντας πως η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της από το πρώτο κύμα. Και έγινε δεικτικός μόνο για λίγο, όταν αναφέρθηκε σε εκείνους που υποκινούν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις
χωρίς μέτρα προστασίας, κάνοντας μικροπολιτικό παιχνίδι με έναν ιό που δεν σέβεται ανθρώπινες ζωές, κόμματα, σύνορα και διαχωρισμούς.

Ρεπορτάζ : Νίκος Νικολετάκης

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ είναι οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο της περιοχής.
Χαρακτηρίζουν τη γειτονιά «υγειονομική βόμβα» και εκφράζουν φόβους ότι η διασπορά του ιού θα αυξηθεί.
Οι περίοικοι καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες υγιεινής στον οίκο ευγηρίας δεν είναι οι καλύτερες.
Ο γιος του ιδιοκτήτη του οίκου ευγηρίας επιχείρησε να ρίξει όλη την ευθύνη σε έναν
εργαζόμενο, ο οποίος παραιτήθηκε – όπως είπε – την επόμενη ημέρα από την οποία διαπιστώθηκαν τα κρούσματα.


Ο κ. Κωνσταντίνος Κάκος ισχυρίστηκε ακόμη πως ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Είπε ακόμα ότι αγόρα σε rapid tests, «αλλά έβγαιναν αρνητικά». «Στέλναμε κόσμο στο νοσοκομείο, ενημερώναμε την Περιφέρεια» υποστήριξε .

Ο ίδιος απέδωσε τα κρούσματα στην τοποθεσία του οίκου ευγηρίας, που είναι στη συμβολή των οδών Πιπίνου και Μιχαήλ Βόδα όπου «γίνεται λαϊκή και υπάρχει καντίνα, στην οποία μαζεύονται καθημερινά αλλοδαποί», όπως είπε.

Ευθύνες

Κόρη ηλικιωμένης που φιλοξενείται στον οίκο ευγηρίας κατήγγειλε πως η επιχείρηση ζήτησε από τους συγγενείς να υπογράψουν χαρτί ότι δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που τα δικά τους πρόσωπα ασθενήσουν από κορωνοϊό ή γρίπη. Όπως είπε, μάλιστα, το χαρτί τους εστάλη μέσω Viber μία ή δύο ημέρες πριν αποκαλυφθούν τα δεκάδες κρούσματα από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ!

«Πού είναι το κακό σ’ αυτό;», υποστήριξε ο γιος του ιδιοκτήτη. «Για κάθε αρρώστια το στείλαμε, όχι για τον κορωνοϊό», τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το ‘πε και ο πρωθυπουργός μας, ότι ο κορωνοϊός είναι ατομική ευθύνη».
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για τα κρούσματα μόλις τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει τα κρούσματα έγιναν γνωστά στο γηροκομείο από τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά η ίδια άργησε να ενημερωθεί.

Εκ των υστέρων

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων,οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε βαθμό κακουργήματος. Την υπόθεση διερευνά και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Οι αρμόδιοι αποφάσισαν εκ των υστέρων να ληφθούν μέτρα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα: αναστολή εισόδου και εξόδου όλων των ηλικιωμένων, η τροφοδοσία θα γίνεται έξω από τη δομή και θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα, θα εξακολουθεί να ισχύει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα γηροκομεία που προβλέπει θερμομέτρηση στην είσοδο,υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, απαγόρευση των επισκεπτηρίων και τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Καθυστέρησαν»

Υπόνοιες ότι δεν δηλώθηκαν έγκαιρα τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο
«Αττική» αφήνουν με δηλώσεις τους στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο πρόεδρος της
Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας
και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε ιδιωτικές
κλινικές, γηροκομεία κ.ά.

Ο κ. Προσαλίκας σημείωσε ότι άργησε να βρεθεί το πρώτο θετικό κρούσμα στη δομή του Αγίου Παντελεήμονα. «Έχουν κάνει λάθος στα πρωτόκολλα. Δεν μπορεί να έχεις 40-50 κρούσματα ασυμπτωματικά». Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, στην εν λόγω δομή, τελευταία φορά, διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο.

«Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα», τόνισε. Όσον αφορά στον θάνατο του ηλικιωμένου, ο κ. Προσαλίκας μας είπε ότι εφόσον εισήχθη στο νοσοκομείο στις 21 Σεπτεμβρίου συνεπάγεται ότι η μονάδα φροντίδας «βράζει» 20 μέρες. «Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κορωνοϊό», σημείωσε.

Όπως, μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Προσαλίκας, οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε περιόδους έξαρσης της ασθένειας και
μία φορά στις 15 μέρες όταν υπάρχει ύφεση των κρουσμάτων: «Περιμένουμε ακόμα το πόρισμα για το Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο. Πρέπει να μάθουμε τι συμβαίνει από αρμόδια χείλη. Θα πρέπει κάποιοι να δρουν πιο υπεύθυνα.

Σε μια δομή ηλικιωμένων όπου δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα επειδή τους ταΐζουν, έχουν άνοια κ.λπ. και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους δικούς τους ανθρώπους υπάρχει μια επικινδυνότητα».

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, εκτός από τον έλεγχο της θερμοκρασίας στην είσοδο προβλέπονται θερμομετρήσεις ανά τρεις ώρες των τροφίμων και του προσωπικού. Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ακόμα ότι θα πρέπει να γίνουν τεστ στους εργαζόμενους μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

«Εδιναν ρεπό»

Υπάρχουν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καταγγέλλει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων. Ο ίδιος μας είπε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι τρία γηροκομεία στην Αττική προσπάθησαν να αποφύγουν να επιβαρυνθούν με την πληρωμή των rapid tests, ιδιαίτερα πριν τα τέλη Αυγούστου. Υποχρέωναν, μάλιστα, τους υπαλλήλους να πληρώσουν από την τσέπη τους τον έλεγχο COVID.

Μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «παρέκαμψε» το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ
μετά την καλοκαιρινή άδεια, μετρώντας την ως… συνεχόμενα ρεπό!
Όπως, όμως, σημείωσε ο κ. Προσαλίκας όλα τα τεστ από τα τέλη Αυγούστου στο σύνολο των εργαζομένων σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική γίνονται δωρεάν από την πολιτεία.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Aρχές λόγω των συνεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού σε Γηροκομεία – μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Θετικοί βρέθηκαν εργαζόμενοι σε γηροκομείο στην περιοχή της Καρδίτσας,ενώ έγιναν τεστ στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Μονάδες στο Ασβεστοχώρι, στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσα- λονίκη, την κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα. Τους 20 έχουν ξεπεράσει οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονί κης, που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας ήταν μια από τις σοβαρότερες εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με 36 κρούσματα.

Οι Αρχές πραγματοποιούν… αγώνα δρόμου, προκειμένου να μείνουν θωρακισμένες οι δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων.

Kλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως και της Περιφέρειας Αττικής, διενεργούν εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ: Ποιο είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων, για τον κορωνοϊό, που χορηγείται αποκλειστικά στον πλανητάρχη

Κορωνοϊός: Κατέληξε 81χρονη στο νοσοκομείο “Σωτηρία” – Τα κρούσματα στην Πάτρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ