Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Γλυπτά Παρθενώνα: Δήλωση “βόμβα” από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου – Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία

O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν -ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστός ως υπουργός λιτότητας του Κάμερον- δήλωσε στο δίκτυο LBC ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μεταξύ λογικών ανθρώπων» μια συμφωνία για να μοιραστούν τα Γλυπτά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που δεν συνάδει με τις έως τώρα συζητήσεις για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά λένε μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σχέση με τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και χωρών της Μεσογείου. Στην Ελλάδα λένε μόνο την ιστορία του ελληνικού Πολιτισμού. Νομίζω μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να μπορούν να πουν και τις δύο ιστορίες σε Αθήνα και Λονδίνο».

 

Ο δημοσιογράφος Andrew Marr επέμεινε, ρωτώντας αν ο κύριος Οσμπορν εννοεί ότι «θα μπορούσατε να μετακινήσετε κάποια από τα Γλυπτά πίσω στην Ελλάδα, έστω για ένα διάστημα;». Και ο Οσμπορν απαντά: «Μια τέτοιου είδους συμφωνία». Υπογραμμίζει ότι δεν μιλάει εκ μέρους όλου του ΔΣ του Βρετανικού Μουσεου και θα πρέπει να δουν προσεκτικά τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά συνεχίζει: «Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπου θα μπορείς να δεις τα Γλυπτά σε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, αλλά θα μπορείς να τα δεις και ανάμεσα σε μεγαλειώδεις δημιουργίες άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε μόλις πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των μαρμάρων.

Μάλιστα, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον περασμένο Νοέμβριο, η θέση της Αθήνας φαίνεται να κερδίζει, συνεχώς, έδαφος στη Βρετανία.

Χαρακτηριστικότερη είναι ίσως η αλλαγή πλεύσης των Times του Λονδίνου, που πλέον έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα άλλαξε γραμμή «μετά από 50 χρόνια», όπως επισημαίνει στο κύριο άρθρο της 11ης Ιανουαρίου:

«Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», τόνιζε η βρετανική εφημερίδα.

Η ισχυρή δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της ελληνικής θέσης αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Έτσι στην τελευταία που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 59% των Βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Ανακοίνωσε ότι οι Turkish Airlines θα λέγονται πλέον Türk Havayollari

Ισραήλ και ΕΕ θα υπογράψουν συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ