Αλλαγής στάσης από τους Times για τα γλυπτά του Παρθενώνα καθώς η βρετανική εφημερίδα τώρα λέει ότι πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνουν ξεκάθαρα οι Times για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέροντας σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Πρέπει να επιστραφούν». Σε μια στροφή της στάσης τους οι Times λένε ότι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την υπόθεση αυτή επικαλούμενοι, μάλιστα, τον πρόσφατο δανεισμό από την Ιταλία ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα σε μια τελετή στην οποία έδωσε το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΣΟΕΕ: Αυτός είναι ο καθηγητής που έπεσε θύμα επίθεσης- Η τοκογλυφία και η παιδεραστία
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Απίστευτη αποκάλυψη
- Ραγδαίες εξελίξεις στην «Αυγή»: Παραιτήθηκε ο διευθυντής, κλείνει το καθημερινό φύλλο
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι αρχαιότητες είναι δομικοί για την πολιτισμική ταυτότητα ενός κράτους και γι’ αυτό θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση με την υποστήριξη των Times, είχαν αντισταθεί στην πίεση αυτή. Αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Θα πρέπει τώρα να επιστραφούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Times.
Όπως σημειώνουν, δε, «το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλία να δανείσει στην Ελλάδα ενός θραύσματος αγάλματος της θέας Άρτεμις που είχε απομακρυνθεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Το θραύσμα δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με τη μέθοδο της κατάθεσης, όχι ως δάνειο, και θα εκτίθεται στην Αθήνα για τα επόμενα οκτώ χρόνια (4+4).
Η περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας επιδιώκει το ιστορικό κειμήλιο να παραμείνει σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα και έχει ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη τη νομική διευθέτηση του ζητήματος μέσω του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.
«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι» είχε τονίσει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης.