Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα συγκέντρωσε το ποσό των 35.000 στερλινών, που είχε δαπανηθεί το 1816 από το βρετανικό κοινοβούλιο για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, και επιχείρησε να επιδώσει την επιταγή στο υπουργείου, αλλά εκείνο αρνήθηκε τη δωρεά «αποπληρωμής» των Μάρμαρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Επιτροπή επιθυμούσε να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην προστασία των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά να επισημάνει πως ήρθε η ώρα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα και του Μουσείου της Ακρόπολης.
«Ως μέλη της ελληνικής κοινότητας θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιμένουμε ότι έχει έρθει η ώρα να επανενωθούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα. Αυτή η μικρή οικονομική συνεισφορά είναι ο τρόπος μας να δείξουμε τις ευχαριστίες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το δώρο – για την ακρίβεια η άρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή πίστη της (βρετανικής) κυβέρνησης σχετικά με τα Μάρμαρα» επεσήμανε το μέλος της Επιτροπής, Αυγουστίνος Γαλιάσος.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποπληρωμής, η Επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματα μιας σειράς αιτημάτων που είχε υποβάλει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης.
Κατά την ίδια πηγή, το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει συνολικά 108.184 ελληνικά αντικείμενα, αλλά εκτίθενται μόνο τα 6.493 εξ αυτών.
«Οι ανησυχίες πως η επανένωση θα “άδειαζε” κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο φαίνονται κάπως υπερβολικές όταν αναλογιστεί κανείς ότι τα 100.000 αντικείμενα που κρατούνται δεν εκτίθενται καν. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι σε περίπτωση επανένωσης θα έστελναν ακόμη και επιπλέον θησαυρούς στο Λονδίνο που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας. Είναι καιρός η (βρετανική) κυβέρνηση να σταματήσει να εμπλέκεται και αυτό το απίστευτο έργο τέχνης να επανενωθεί» σημείωσε, με τη σειρά του, ο Ο Τζορτζ Γκάμπριελ, επίσης μέλος της Επιτροπής.