Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Google: ο επικίνδυνος ιός Joker βρέθηκε σε εφαρμογές android!

17 εφαρμογές Android από το επίσημο Play Store κατάργησε αυτήν την εβδομάδα η Google. Σύμφωνα με τον Viral Gandhi, έναν ερευνητή ασφαλείας από την Zscaler, όλες αυτές οι εφαρμογές που βρίσκονταν στο Google Play Store βρέθηκαν μολυσμένες με τον επικίνδυνο ιό Joker (γνωστό και ως Bread). Τα κακόβουλα λογισμικά στο Play Store είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο με αποτέλεσμα οι προγραμματιστές και υπεύθυνοι ασφαλείας της Google να είναι σε επιφυλακή.

“Αυτό το λογισμικό υποκλοπής spyware έχει σχεδιαστεί για να κλέβει μηνύματα SMS, λίστες επαφών και πληροφορίες της συσκευής, μαζί με την αθόρυβη εγγραφή του θύματος για υπηρεσίες πρωτοκόλλου ασύρματης εφαρμογής (WAP)” μέσα από φαινομενικά “αθώες” εφραμογές του Google Play Store δήλωσε ο ερευνητής ασφάλειας της Zscaler, Viral Gandhi.

Google: Οι 17 επικίνδυνες εφαρμογές 
All Good PDF Scanner

Mint Leaf Message-Your Private Message

Unique Keyboard – Fancy Fonts and Free Emoticons

Tangram App Lock

Direct Messenger

Private SMS

One Sentence Translator – Multifunctional Translator

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές της Google ο ιός Joker μπορεί να μολύνει κινητά και με τις παρακάτω εφαρμογές:

Style Photo Collage

Meticulous Scanner

Desire Translate

Talent Photo Editor – Blur focus

Care Message

Part Message

Paper Doc Scanner

Blue Scanner

Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF

All Good PDF Scanner

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το τμήμα ασφαλείας της Google αντιμετώπισε εφαρμογές που έχουν μολυνθεί με τον Joker τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές του περασμένου μήνα, η ομάδα της Google διέγραψε 6 μολυσμένες εφαρμογές. Τον Ιούλιο, οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας κολοσσού ανακάλυψαν μια ακόμα σειρά από εφαρμογές που είχαν επίσης μολυνθεί από τον Joker.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η ομάδα λογισμικού ιών της Google είναι ενεργή από τον Μάρτιο και έχει καταφέρει να μολύνει εκατομμύρια συσκευές.

Αυτές οι μολυσμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται “droppers” η οποία επιτρέπει στη μολυσμένη εφαρμογή να παρακάμψει το αμυντικό σύστημα της εταιρείας, να μεταβεί απευθείας στο Play Store και να μολύνει τη συσκευή του θύματος σε πολλά στάδια. Σύμφωνα με την Google, αυτή η τεχνολογία είναι πολύ απλή, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: gr.gizchina.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στα κινητά

 

Εφαρμογή-κοριός για τα κινητά ζηλιάρηδων ιδιοκτητών

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ