Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γρ. Κωνσταντέλλος: Ο δήμαρχος που έμπλεξε με τα ράσα

Το όψιμο ενδιαφέρον του δημάρχου των τριών «Β», Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης για τα «παπαδίστικα» που λέει λαϊκά ο κόσμος, έχει βαθύ παρασκήνιο και κρατά χρόνια. Πώς ο παλιός πιλότος της Ολυμπιακής Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος έχει γράψει χιλιάδες ώρες πτήσης και σκληρού συνδικαλισμού, έγινε δήμαρχος της «χρυσής» περιοχής της Αττικής και ασχολείται τα τελευταία χρόνια «εργολαβικά» με το αν είναι σύννομη η εκλογή του νέου μητροπολίτη Γλυφάδας;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
• Γιατί ο Γρ. Κωνσταντέλλος «τρώγεται» με τη Μητρόπολη Γλυφάδας • Τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και το επικείμενο «τσιμέντωμα» στα Νότια – Το παρασκήνιο της προσφυγής στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση γιατί έγινε δεσπότης ο… τιτουλάριος Επίσκοπος!

Γιατί ο δήμαρχος αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των δημοτών του, εξεγείρεται ως «απλός πιστός» επιδεικνύοντας ισχυρές χριστιανικές ευαισθησίες για το αν τηρείται το… νομοκανονικό δίκαιο (!) στην εκλογή ενός μητροπολίτη; Γιατί προσφεύγει στο ΣτΕ και ασχολείται με τα πιο «ψιλά γράμματα»;

Θέματα, με λίγα λόγια, που απασχολούν μόνο τους νομικούς της Εκκλησίας και των Θεολογικών και Νομικών Σχολών. Με αυτά καταπιάστηκε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ζητώντας να ακυρωθεί η εκλογή του μητροπολίτη Γλυφάδας Αντωνίου. Το μυστικό σε όλα αυτά είναι ένα: τα βαριά επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται στην περιοχή, τα εκκλησιαστικά φιλέτα και το «τσιμέντωμα» που επίκειται στην αθηναϊκή Ριβιέρα από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προϊστορία

Η κόντρα ανάμεσα στο νυν δήμαρχο των τριών «Β» Γρ. Κωνσταντέλλο και τον μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο δεν είναι πρόσφατη. Ήταν διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας ο πάτερ Αντώνιος Αβραμιώτης (κατά κόσμον ∆ιονύσιος) και ήξερε καλά την περιοχή και τα ακίνητα της Εκκλησίας και του δήμου. Συνυποψήφιος του Αντωνίου για τη Μητρόπολη Γλυφάδας ήταν ο τότε πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης π. Αλέξιος Ψωίνος. Άξιος και εργατικός κληρικός με ένα, όμως, ακόμη προσόν: καλός φίλος του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Όταν απεβίωσε ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ο δήμαρχος-πιλότος έβαλε πλώρη και φτερά για να εκλεγεί ο π. Αλέξιος στη Γλυφάδα. Με τον μητροπολίτη να κόβει και τον δήμαρχο να ράβει, ο Κωνσταντέλλος πιθανότατα ονειρευόταν πως όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Νότιας Αττικής θα έκαναν τεμενάδες και θα είχαν ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση της δημοτικής και εκκλησιαστικής περιουσίας, κάνοντας κυριολεκτικά… «παπάδες». Επισκέφθηκε τότε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο δήμαρχος Κωσταντέλλος. Του μετέφερε το «δίκαιο αίτημα» του πιστού λαού της περιοχής να εκλεγεί ο π. Αλέξιος. Η Εκκλησία και η πλειοψηφία των αρχιερέων αποφάσισαν να εκλέξουν τον π. Αντώνιο στη θέση του μητροπολίτη Γλυφάδας. Παρότι είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον π. Αλέξιο, τίμησαν τον παλαιότερο.

Ο δήμαρχος ποτέ δεν χώνεψε την εκλογή Αντωνίου. Του κατέστρεφε, πίστευε, τα όνειρα για το πώς θα είναι στο μέλλον η περιοχή. Γι’ αυτό και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό την ιδιότητα του «δημότη και του ενορίτη του ναού του Αγίου Ιωάννη Βούλας» και με την οποία ζητάει την ακύρωση της εκλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη και του από 2.4.2019 Προεδρικού ∆ιατάγματος που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη». Φυσικά στην προσφυγή δεν μπορούσε να επικαλεστεί μελέτες, σχέδια, πολεοδομικά συγκροτήματα και επενδυτικά μοντέλα. Γι’ αυτό και ασχολήθηκε για το αν δικαιούται ένας τιτουλάριος να γίνει μητροπολίτης!

Συνταγματικότητα

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού ∆ικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος ∆ημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ιφιγένεια Αργυράκη) εξέτασε τη συνταγματικότητα και νομιμότητα ανάδειξης του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη. Ο κ. Κωνσταντέλλος, κατά την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ, παραστάθηκε με δικηγόρο τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, το υπουργείο Παιδείας με την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αφροδίτη Καρούκη, ενώ ο Μητροπολίτης Αντώνιος, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος, υπέβαλαν δήλωση παράστασης (δηλαδή, δεν παραστάθηκε δικηγόρος στην ακροαματική διαδικασία).

Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας έχει την άποψη πως ο μητροπολίτης Γλυφάδας καλώς βρίσκεται στη θέση του και η εκλογή του είναι καθ’ όλα νόμιμη. Ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη την εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος, κατά τον… πολυπράγμονα δήμαρχο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μητροπολίτης, πολύ περισσότερο να εκλεγεί μητροπολίτης. Υποστηρίζει πως παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ότι η εκλογή διενεργείται από τον κατάλογο των Αρχιμανδριτών και στον κατάλογο αυτό δεν μπορεί να εγγραφούν μητροπολίτες και οι υπόλοιποι αρχιερείς, όπως είναι οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι. Το αποτέλεσμα αναμένεται σύντομα. Το αν θα κλάψει ή θα γελάσει ο μητροπολίτης Γλυφάδας ή ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης μένει να φανεί με την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ