Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Γρίπη προ των πυλών!

Με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό να έχει «πιάσει» ταβάνι, σηκώνει αυλαία ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, με την έλευσή της να ανησυχεί πολύ τους ειδικούς καθώς η περσινή, σχεδόν ολοκληρωτική, «εξαφάνισή» της λόγω της πανδημίας αφήνει τον εγχώριο (και τον εκτός συνόρων) πληθυσμό με ελάχιστη έως ανύπαρκτη ανοσία.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Εκρηκτικό το «μείγμα» με τον κορωνοϊό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού – Ο εμβολιασμός και για τους δύο ιούς μπορεί να γίνει την ίδια μέρα


Περιστατικά

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 33 περιστατικά γρίπης πανευρωπαϊκά λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας! Έτσι λοιπόν η πολύ χαμηλή ανοσία σε συνδυασμό με την κόπωση του πληθυσμού από τα μέτρα προστασίας, τη χαλάρωση και την ανάγκη να ξαναγυρίσουμε στην απόλυτη κανονικότητα δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» το οποίο κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξηγώντας πως δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί αν συνδυαστούν η γρίπη και ο κορωνοϊός ταυτόχρονα στον ίδιο ασθενή.

Συνταγογράφηση

Η Συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης στις ευπαθείς ομάδες (λόγω υποκείμενων νοσημάτων, πολύ μικρής και μεγάλης ηλικίας και λόγω υπερέκθεσης εξαιτίας του επαγγέλματος) ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός, προκειμένου τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ενδεδειγμένες ομάδες να είναι θωρακισμένα για τους τρεις μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) που κορυφώνεται το κύμα της εποχικής γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο που θα χορηγηθεί, ελπίζοντας να φτάσουμε τους 4.200.000 εμβολιασμούς του 2020, θα είναι τετραδύναμο, περιλαμβάνοντας τέσσερα στελέχη -τους συνήθεις υπόπτους- που είναι τα επικρατέστερα, ενώ το μήνυμα για τον κόσμο που πρέπει να το κάνει είναι πως ο εμβολιασμός για κορωνοϊό και γρίπη μπορούν να γίνουν ακόμα και την ίδια μέρα. ∆εν χρειάζονται ούτε πολλά ραντεβού ούτε πολλές μετακινήσεις.

∆ιαφορές

Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στέλνει ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα πως δεν θα πρέπει ο κόσμος -ειδικά οι ηλικιωμένοι- να θεωρούν ότι επειδή έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού προστατεύονται και από τα στελέχη της γρίπης, που θα κυκλοφορήσουν. Τα εμβόλια αυτά δεν προσφέρουν καμία διασταυρούμενη ανοσία, δεν μπορεί δηλαδή το ένα να προστατέψει και από τον άλλο ιό, άρα ο διπλός εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιτευχθεί απόλυτη προστασία στις ευπαθείς ομάδες. Οι ενδεικνυόμενες κατηγορίες ατόμων για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι άνθρωποι μικρής και μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα (σε κάθε ηλικία), έγκυες γυναίκες, παχύσαρκοι (παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι), κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι ιδρυμάτων κ.λπ.) και όσοι έχουν υψηλή έκθεση στον κίνδυνο να κολλήσουν λόγω επαγγέλματος, όπως όσοι εργάζονται σε Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Ιδιαιτερότητες

Η εκστρατεία του αντιγριπικού εµβολιασµού φέτος έχει δύο ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς γίνεται στον απόηχο της τρίτης δόσης (εµβολίου) για τον κορωνοϊό και επίσης υλοποιείται στη δεδοµένη χρονική συγκυρία που το τέταρτο κύµα της COVID δίνει τη θέση του στο πέµπτο κύµα, το οποίο µάλιστα ετοιµάζεται να σκάσει µε δύναµη στη Βόρεια Ελλάδα!

Οι ειδικοί φοβούνται τα αντιφατικά µηνύµατα που µπορεί να σταλθούν ένθεν και ένθεν. Επίσης τους ανησυχεί η χαλάρωση των µέτρων και της ατοµικής/συλλογικής επαγρύπνησης και εκτιµούν ότι ανάµεσα στις ευπαθείς οµάδες θα υπάρξουν άνθρωποι που θα θεωρήσουν εσφαλµένα ότι επιτέλεσαν το χρέος τους κάνοντας το εµβόλιο για τον κορωνοϊό ή κάνοντας και την τρίτη δόση, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούν περαιτέρω µε ζητήµατα εµβολιασµού σε αυτήν τη φάση.

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν χρειάζεται όλος ο πληθυσµός να εµβολιαστεί για τη γρίπη. Τη χρονιά που ξέσπασε η πανδηµία καταγράψαµε ρεκόρ στον αντιγριπικό εµβολιασµό, ξεπερνώντας τα 4.000.000 ανθρώπων – δηλαδή περίπου ο µισός ενήλικος πληθυσµός εµβολιάστηκε. Ωστόσο, ήδη από τον τελευταίο µήνα του καλοκαιριού εµφανίστηκαν δυναµικά στο προσκήνιο οι εποχικές λοιµώξεις, ειδικά οι παιδικές, µε τις γαστρεντερίτιδες και τις λαρυγγίτιδες να κάνουν «πάρτι» στον σχολικό πληθυσµό, οπότε θα είναι λάθος να επικεντρωθούµε µόνο στην προστασία των λιλιπούτειων από τον κορωνοϊό, καθώς δεν εξαφανίζονται οι υπόλοιποι κίνδυνοι που απειλούν τα µικρά παιδιά και µέσω των παιδιών φτάνουν στην οικογένεια και κυρίως στα ευπαθή µέλη της. Άρα, ο αντιγριπικός εµβολιασµός είναι απαραίτητος για να είναι ο παππούς και η γιαγιά ασφαλείς σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως και το µικρότερο αδελφάκι στο σπίτι.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός βρέθηκε ο Διευθυντής της Κλινικής Covid 19 στην Καλαμάτα

Έρχονται εμβόλια mRNA για Οξυτενή κονδυλώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ