Ως «φάρο ελπίδας» για την πολιτική ζωή της Ελλάδας περιέγραψε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρηένας εκ των 28 επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian σε άρθρο – αφιέρωμά του στον Έλληνα επιχειρηματία και αυτοδιοικητικό άρχοντα.
Η βρετανική εφημερίδα αντιδιαστέλλει μάλιστα τη γνώμη η οποία υπάρχει στο εξωτερικό για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτικού κόσμου.
Την άποψη συμμερίζονται μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, αξιωματούχοι όχι μόνον της Ε.Ε., αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμπρωτεύουσα, υπό την καθοδήγηση του κ. Μπουτάρη, έχει καταστεί «νησίδα ελπίδας» και «πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο Guardian σημειώνει ότι ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος «έχει δηλώσει ανοικτά ότι αναρρώνει από αλκοολισμό και έχει επτά τατουάζ στο σώμα του», δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως κλασσικό πολιτικό, αλλά περισσότερο ως επιχειρηματία ο οποίος αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα νέο του σχέδιο.
Αναφορά γίνεται στην προσέλκυση εκ μέρους του δεκάδων χιλιάδων Τούρκων τουριστών στην πόλη, μέσω της θετικής πίεσης την οποία άσκησε στις τουρκικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται παράλληλα ότι ο κ. Μπουτάρης έχει λάβει ιδιαίτερα σαφείς θέσεις υποστήριξης της ιστορικής μνήμης γύρω από τους εβραίους της πόλης οι οποίοι ξεκληρίστηκαν σε τεράστιο ποσοστό στη ναζιστική Κατοχή, μεταξύ άλλων όταν φόρεσε το αστέρι του Δαυίδ για να διαμαρτυρηθεί για την ορκωμοσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής.
Θετικά τοποθετείται η εφημερίδα τόσο για την αναζήτηση από τον κ. Μπουτάρη τεχνογνωσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων από την Γερμανία, καθώς και για την προοδευτική, όπως την χαρακτηρίζει, στάση του απέναντι στην Παρέλαση Υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων στην πόλη.