Γυμναστήρια: Είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι συγκεκριμένοι χώροι άθλησης από την περασμένη εβδομάδα λειτουργούν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τους ανεμβολίαστους να αποκλείονται.
Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης
Όσον αφορά τους ανηλίκους, τα παιδιά και οι έφηβοι 4-17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παράνομα «γυμναστήρια» σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Γκόβας, πρόκειται για αυτοσχέδιους χώρους που λειτουργούν παράνομα ως γυμναστήρια: «Μαζεύονται σε ένα διαμέρισμα, σε μια πιλοτή ή ένα υπόγειο 6-7 άτομα μαζί, χωρίς μάσκες, χωρίς τίποτα. Ο γυμναστής στοιχίζει 25 με 40 ευρώ και το μοιράζονται, πάει ρεφενέ. Δεν μιλάω μόνο για την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, αλλά και για το πρωτόκολλο υγείας. Έχουμε καταγγελίες και θα τις στείλουμε στις περιφέρειες» αναφέρει.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο του άμεσου αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων πάρα πολύ αυστηρό: «Βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού την Παρασκευή και τη Δευτέρα εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο λειτουργίας. Άρα λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι σίγουρα μαζί μας, καθώς ακόμα και αυτοί που εμβολιάστηκαν άμεσα για να επανέλθουν στα γυμναστήρια θέλουν σίγουρα ενάμιση μήνα το λιγότερο». Ο κ. Γκόβας τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η πολιτεία τα γυμναστήρια, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλά λουκέτα. «Εμείς βάζουμε πλάτη, τηρούμε όλα τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει με κάποιον τρόπο η πολιτεία να μας δώσει ένα κίνητρο να στηριχτούμε». Μας έφερε ως παράδειγμα το δικό του γυμναστήριο, στο οποίο έμειναν εκτός δύο ολόκληρα γκρουπ αθλουμένων: Ξέρετε τι σημαίνει 18-20 άτομα να μην μπορούν να αθληθούν; Στα περισσότερα γυμναστήρια οι μη εμβολιασμένοι είναι πάνω από 20%, ποσοστό που αυξάνεται περισσότερο στην επαρχία. Κι αυτό όταν έχει επιστρέψει μόνο το 60% όσων αθλούνταν στα γυμναστήρια πριν από τον κορωνοϊό και από αυτούς μας βγάζουν το 25% με 30% έξω. Έχουμε χάσει τρεις σεζόν ήδη». Ο κ. Γκόβας επισήμανε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν στοχοποιήσει άδικα τον κλάδο, αν και τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει είναι πολύ αυστηρά και τα κρούσματα στα γυμναστήρια ελάχιστα. «Η πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να κάνει μια επιμήκυνση, όσο κρατάει αυτό το μέτρο, στα ενοίκια και να γίνουν μη επιστρεπτέες οι προκαταβολές για να μπορέσει να κρατηθεί ο κλάδος. Μέσα στις προτάσεις μας είναι και η δημιουργία ενός κατάλληλου προγράμματος ΕΣΠΑ» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετάλλαξη Όμικρον : Τι ισχύει για μοριακό τεστ για rapid και self test
Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει κλείσει (Βίντεο)
Δείτε τι μας είπε για τα νέα μέτρα ένας από τους αθλούμενους στο γυμναστήριο:
«Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μας» αναφέρει και ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, γ.γ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Όπως λέει, «η συντριπτική πλειονότητα των μελών είναι από 20 έως 30 ετών, ηλικίες οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένα ποσοστά στους εμβολιασμούς. Ένα ποσοστό από το 30%-35% όσων αποκλείστηκαν αναγκαστικά από τα γυμναστήρια θα καταφύγει στα παράνομα προγράμματα». Και τονίζει: «Θα ενταθεί το φαινόμενο». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνουν κάποιοι να πουλήσουν τις συνδρομές τους, τόνισε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν: «Όταν κάποιος αγοράζει μια συνδρομή, το παραστατικό εκδίδεται για το συγκεκριμένο άτομο και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλον» επισημαίνει.
Όσο για τις υπάρχουσες συνδρομές των ανεμβολίαστων πελατών είπε ότι η πρόταση του συνδέσμου προς τα μέλη του είναι να γίνει ένα «πάγωμα» των συνδρομών για όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.