Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

H ελληνική πρόταση προς τους δανειστές

Μέσα στις επόμενες ώρες κρίνεται πλέον η τύχη των ελληνικών προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση για να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές. Το καλό σενάριο προβλέπει συμφωνία «εδώ και τώρα», αποκατάσταση της ομαλότητας (ή κάτι που …να τη θυμίζει) και αποφυγή μιας μεγάλης περιπέτειας για τη χώρα. Αν οι προτάσεις απορριφθούν όμως, θα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν μετά από 4 μήνες διαπραγματεύσεις –κάτι για το οποίο η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται και δια παν ενδεχόμενο κατασκευάζει ενόχους και εξιλαστήρια θύματα, εντός και εκτός συνόρων.

Παρά τις προσδοκίες πάντως για γρήγορη συμφωνία, τις οποίες καλλιέργησε η κυβέρνηση αφού γνωστοποίησε πως απέστειλε στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ κείμενο 47 σελίδων με τις θέσεις της, οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονταν ως αργά χθες το βράδυ για να προετοιμάσουν το συμβούλιο Euroworking Group που συνεδριάζει σήμερα. Εκεί οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκρίνουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με τις θέσεις των πιστωτών, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα.

Όσο όμως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω για τις συντάξεις, οι δανειστές ζητούν 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα, που θα καλυφθούν από εισπράξεις φόρων.

Για να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση ποντάρει στα εξής μέτρα:

1. Αλλαγές στον ΦΠΑ για πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, με την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή 5,5%-6% για φάρμακα, βιβλία και λίγα βασικά τρόφιμα, ενός μεσαίου συντελεστή 11% ή 12% (αντί 13%) για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, το ρεύμα και το νερό και ενός υψηλού συντελεστή 23% (ή 22%) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η διαμονή στα ξενοδοχεία αναμένεται να ενταχθεί στο 11%-12% αν και οι δανειστές ζητούν να πάει μαζί με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στο 22%-23%.

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν, αλλά θα προβλέπεται σύστημα επιστροφής της διαφοράς στους μόνμους κατοίκους.

2. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, αλλά χωρίς τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν εφέτος. Και αυτό γιατί η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των αντικειμενικών, θα επιβάρυνε το δημοσιονομικό κενό. Έτσι η πρόβλεψη για εισπράξεις 2,650 δισ ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον Προϋπολογισμό και όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές όπως ίσχυαν την 1.1.2015, ακόμη και αν τελικώς μειωθούν τον Ιούνιο.

3. Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το εφέτος, αλλά και κατάργηση της έκπτωσης του 30% που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τουλάχιστον για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Από πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν υποχωρήσεις αφήνοντας κατά μέρος τα εργασιακά. Πρόβλημα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ που δεν φαίνεται να συναινεί. Αν δεν προβάλει βέτο το Ταμείο, δεν αποκλείεται ίσως και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Ενδεικτικό των θετικών διαθέσεων εκ μέρους των Ευρωπαίων θεωρείται και η κίνηση της ΕΚΤ που διεύρυνε χθες το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.

Πιέσεις έως το τέλος

Απο πλευράς των δανειστών πάντως, το Ασφαλιστικό και τα πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν ικανοποιήθηκαν από τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις στα παραπάνω μέτωπα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα και για ενοποιήσεις ταμείων.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ένα πέναλτι 16%-20% για όσους λάβουν πρόωρες και μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, αλλά και να υπάρξει ψαλίδι στις υψηλές επικουρικές.

Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό θα ανοίξει ουσιαστικά το φθινόπωρο, μετά την κατάρτιση νέων αναλογιστικών μελετών.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2016.

Πηγή: πρώτο θέμα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ