Με το βλέμμα στα άδεια κρατικά ταμεία η κυβέρνηση συζητά αν θα αποφασίσει «συμφωνία ή ρήξη» με τους δανειστές.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο πάντως, υπό τον κύριο Δραγασάκη, έπιασαν δουλειά από εχθές και ετοιμάζουν τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουν στη Βουλή μέσα τον Μάιο, και πριν τη συμφωνία (ή μη) με τους δανειστές, με «ανώδυνες» διατάξεις και φορολογικά μέτρα όπως την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, αλλά και ορισμένα από τα εισπρακτικά μέτρα όπως η επιβολή φόρου δανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία –αφήνοντας όμως για αργότερα την «καυτή πατάτα» για ενιαίο ΦΠΑ τουλάχιστον 18% και άνω που ζητούν οι δανειστές.
«Διανύσαμε τα περισσότερα μέτρα της διαδρομής που μπορούσαμε» έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου χθες υπό τον πρωθυπουργό, μιλούσε ανοικτά για το ενδεχόμενο «ρήξης» αν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση, αφήνοντας ανοικτό ότι η ρήξη μπορεί να εκφραστεί με τη μη πληρωμή των 900 εκατ. προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθούν σε δύο δόσεις, στις 5 και στις 12 Ιουνίου.
«Μην περιμένετε συμφωνία ή ρήξη από τώρα. Συμφωνία ή ρήξη θα υπάρξει στο πάρα πέντε» έλεγε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι η ίδια πηγή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Και με βάση τα ως τώρα δεδομένα, το «πάρα πέντε» σημαίνει πολύ κοντά στο χρονικό όριο των δύο εβδομάδων (στα τέλη Μαΐου δηλαδή) το οποίο έθεσε από τις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο χρόνος όμως τελειώνει, όπως και τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία. Αύριο θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων 600 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν το δεκαπενθήμερο και άλλα 1,1 δισ. στα τέλη του μηνός για μισθούς και συντάξεις. Για να συμβεί αυτό όμως, ήδη έχουν καθυστερήσει πληρωμές 2,5-3 δισ. από τις αρχές του χρόνου (και συνολικά περίπου 7 δισ. ευρώ) σε ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου και φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφές φόρων. Η τακτική αυτή οδηγεί ιδιωτικές εταιρίες να διακόπτουν πλέον τη συνεργασία τους με το δημόσιο και να αφήνουν απλήρωτους ή να απολύουν υπαλλήλους τους, επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει τς υποχρεώσεις του.
Ωστόσο τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου έλεγαν πως επί 5 ώρες χθες δεν αναφέρθηκαν καν στην απόφαση της ΕΚΤ να μην τραβήξει χθες το χαλί κάτω από τα πόδια» της κυβέρνησης, αλλά να αυξήσει κατά ακόμη 1,1 δισ. την χρηματοδότηση μέσω του ELA (φτάνοντας συνολικά στα 80 δισ. ευρώ), ή ούτε καν αναφέρθηκε κανένας αριθμός! Αν πιστέψει κανείς αυτό το οποίο λένε μέλη της κυβέρνησης που μετείχαν στη σύσκεψη, σημαίνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται παραβλέποντας τις ανάγκες πληρωμών της χώρας, για τις οποίες όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να ενημέρωσε κατά μόνας τον πρωθυπουργό, όταν τελείωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα, ο κύριος Βαρουφάκης ενημέρωσε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και για τις πιέσεις που δέχτηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όχι μόνο για ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και για να επιστρέψει η κυβέρνηση στο προηγούμενο μοντέλο διαπραγματεύσεων όπου οι υπουργοί συνομιλούσαν με την Τρόικα για να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις.
Τέλος χρόνου από τους θεσμούς
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως «ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε “όχι” όταν τον ρώτησαν σχετικά ορισμένοι υπουργοί στο Eurogroup, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι κυβερνητική απόφαση» αλλά συμπλήρωσε με νόημα πως «είναι σεβαστό αυτό, αλλά έτσι χάνεται χρόνος».
Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου μόλις ο πρωθυπουργός, αλλά και οι κύριοι Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Τσακαλώτος παραδέχτηκαν δημοσίως πως έκαναν λάθος να αποφεύγουν τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στις Βρυξέλλες η ομάδα Χουλιαράκη. Και οι συνομιλίες αυτές όμως πρόκειται να διακοπούν σήμερα, διότι την Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα έχουν τετραήμερο αργίας για την εορτή του Αγίου Πνεύματος και, άρα, χάνεται έτσι και ακόμα περισσότερος χρόνος από τον λιγοστό που απομένει.