Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

H Γερμανία μπλοκάρει το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Πυρά από τους Ευρωπαίους ομολόγους του δέχεται ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σχετικά με την διστακτικότητα που δείχνει όσον αφορά στην προσπάθεια πάταξης της ακρίβειας στο φυσικό αέριο, που απειλεί την Ε.Ε. με «βύθιση» στην ύφεση.

Καθώς οι ηγέτες των «27» συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα, για τη διήμερη σύνοδό τους, χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία επιθυμούν να περιορίσουν την τιμή του αερίου, με φόντο και την έλευση του χειμώνα, που αναμένεται δύσκολος. Η Ρωσία έχει μειώσει δραματικά τις παραδόσεις αερίου, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά, η Γερμανία, αντιτίθεται στην πιθανότητα ορισμού πλαφόν, αναφέροντας πως θα έθετε σε κίνδυνο την προμήθεια, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται περισσότερο αέριο για την αποφυγή blackouts.

«Δεν είναι καλό για τη Γερμανία ή για την Ευρώπη και απομονώνει τον εαυτό της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό οι προτάσεις με μεγάλες επιπτώσεις να λαμβάνονται ομόφωνα».

Μία αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, απειλεί και τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών. Εάν δεν βρεθεί κοινή λύση, αλλά υπάρξουν επιμέρους σχέδια, τότε μπορεί να βαθύνουν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Επικρίσεις στο σχέδιο του Βερολίνου

Το πλάνο-ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Βερολίνου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει δεχθεί επικρίσεις από τα κράτη μέλη, που ανησυχούν ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού που έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει η ΕΕ στην ενιαία αγορά.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης πριν από 2 εβδομάδες στην Πράγα, ακούστηκε δριμεία κριτική κατά της Γερμανίας. «Είμαστε κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να προκληθεί βλάβη στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και η ζημιά θα γίνει εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει μόνη της με την αποκλειστική επιδότηση των επιχειρήσεών της» είχε πει ο Πολωνός πρωθυπουργός, τότε.

Ο Σολτς, όμως, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας πως είναι κατάλληλη και αναλογική, συγκριτικά και τα όσα έχουν ανακοινωθεί από άλλα κράτη μέλη. «Σκόπιμα δημιουργήσαμε την ασπίδα προστασίας για 2,5 χρόνια, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επερχόμενο χειμώνα» δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Βερολίνου. «Υπολογιζόμενα σε αυτή την περίοδο, τα 200 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας. Αυτό είναι στο μέγεθος των πακέτων που συγκροτήθηκαν και συγκροτούνται φέτος αλλού στην Ευρώπη: στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, για παράδειγμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φαίνεται αποφασισμένος να επιτευχθεί μία συμφωνία για τις πολιτικές γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει διπλωμάτες.

«Σήμερα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μία στιγμή αλήθειας» είπε σε δημοσιογράφους.

Πολλοί ηγέτες υπόσχονται να παραμείνουν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί κοινή λύση στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί συγκεκριμένο γραπτό σχέδιο. Η πρόκληση είναι ότι η οποία απόφαση, χρειάζεται ομοφωνία.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το κάνουμε σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα για να μειωθεί η συνολική τιμή» δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός. «Το ένα είναι να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές, το δεύτερο είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτές οι υψηλές τιμές να μειωθούν και αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο με τα μέσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» συμπλήρωσε.

Η πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Μακρόν, του απερχόμενου Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, του Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, υποστηρίζουν τις διατάξεις των λεγόμενων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη θέσπιση ανώτατων τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και να θέσει ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το τελευταίο σχέδιο που είδε το Bloomberg News αναφέρει ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα πρέπει «να προωθήσει επειγόντως τις εργασίες» σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

Αλλά, η Γερμανία αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια μείωσης τιμών μέσω παρεμβάσεων στην αγορά, προτιμώντας άλλες λύσεις, όπως η κοινή προμήθεια και ενός νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει, πάντα, τον κίνδυνο ότι οι παραγωγοί θα πουλήσουν το αέριο τους αλλού – και εμείς οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουμε να παίρνουμε λιγότερο αέριο αντί για περισσότερο» δήλωσε ο Σολτς στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Ενόψει της Συνόδου, η Γερμανία δεν ήταν η μόνη που εμφανίστηκε κατά του πλαφόν. Δανία, Λεττονία και Ουγγαρία είναι, επίσης, αντίθετες στην ιδέα, ενώ οι Εσθονία, Ολλανδία και Βουλγαρία ήθελαν επιπλέον προϋποθέσεις, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Γερμανία ανησυχεί ότι ο περιορισμός των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση των προμηθειών, καθώς τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα εκτραπούν προς την Ασία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ναυλώνει πέντε πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και τουλάχιστον δύο θα είναι έτοιμοι εγκαίρως για τον χειμώνα. Η επικεφαλής Ρυθμιστική Αρχή της χώρας δήλωσε ότι προκειμένου να αποφευχθεί μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου το χειμώνα, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενεργειακή κρίση – Κομισιόν: Χωρίς πλαφόν το νέο πακέτο ρυθμίσεων κατά των υψηλών τιμών

Κομισιόν: Καταθέτει συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ