Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

H καραντίνα «εκτοξεύει» την κακοποίηση στα παιδιά

Στην πιο κρίσιμη συγκυρία-με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (ακόμα και για επιβολή νέου lockdown στην Αττική για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού), η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της τα σοκαριστικά ευρήματα νέας έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού» η οποία φανερώνει πως η επιβολή περιοριστικών μέτρων ρίχνει τα παιδιά στα δίχτυα της κακοποίησης.

Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ      

Σοκαριστικά ευρήματα νέας έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού»

Τα ευρήματα της νέας μελέτης της ΜΕΥ αποτελούν ηχηρό χαστούκι σε όσους έχουν αντίρρηση για το άνοιγμα των σχολείων,  το θεωρούν «κυβερνητικό πείραμα» και πιέζουν να κλείσουν ολόκληρα συγκροτήματα με την εμφάνιση κρουσμάτων,  καθώς παρατηρείται μειωμένη αναφορά των περιστατικών βίας σε ανήλικους  όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν- καθώς τα θύματα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να μιλήσουν σε κάποιον.

Ευρήματα

«Τα ευρήματα αναφέρουν αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει ανοδική τάση κατά 12% στο διάστημα της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης για την ενδοοικογενειακή βία, όπως είναι η γραμμή «ΜΕΥποστηρίζω» 8001180015, οπου οι κλήσεις τετραπλασιαστηκαν ενώ βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς όταν τα σχολεία δεν είναι σε λειτουργία, οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης παιδιών είναι πιο πιθανό να περάσουν απαρατήρητες», εξηγεί η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής-εφηβικής ιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ.

Στη διερεύνηση των διεθνών στοιχείων, η παιδίατρος Ελένη Παναγούλη και η ψυχολόγος Ανδρονίκη Σταυρίδου, Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», διαπίστωσαν πως τα ποσοστά αύξησης της ενδο-οικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης  παγκοσμίως κυμαίνονται από 22% μέχρι 75%, με τα μεγαλύτερα να καταγράφονται στις χώρες της Νοτίου Αμερικής,  αλλά και κοντά στη «μεσογειακή» γειτονιά μας, συγκεκριμένα στην Κύπρο.

Όπως υπογραμμίζει  η  Άρτεμις Τσίτσικα, ο εγκλεισμός – σε συνδυασμό με τις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την COVID -19, όπως το έντονο άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα, αναμενόμενα οδήγησαν σε έκρηξη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Επίσης, η αναγκαστική αλληλεπίδραση μεταξύ πιθανών θυμάτων και θυτών λόγω του εγκλεισμού στο οικιακό περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των ευκαιριών για ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Επιπλέον, τα άτομα με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη COVID-19 ή θετικά στον κορωνοϊό/διαγνωσμένα με λοίμωξη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ψυχολογική ή σωματική βία.

Μελέτη

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχολογική βία από τον σύντροφό τους και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σωματική βία.

Αντίστοιχη ήταν και η εκτίμηση της αύξησης της σωματικής βίας στα παιδιά, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 20% έως 32%, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας της οικογένειας.

Την ίδια ώρα, τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του τέρατος της ενδοοικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης αποτελεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, το μοναδικό μας «όπλο» (μαζί με τη χρήση μάσκας) ενάντια στον κορωνοϊό, μέχρις ότου τουλάχιστον να κυκλοφορήσει εμβόλιο ή στοχευμένο φάρμακο.

Οι καθηγητές λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος, μαζί με τους καθηγητές Υγιεινής κι Επιδημιολογίας  ∆ημήτρης Παρασκευής, Γκίκας Μαγιορκίνης και Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επαναλαμβάνουν (δικαίως) με κάθε ευκαιρία στα δελτία ειδήσεων πως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αυτή που σταματά τη διασπορά του κορωνοϊού και πως η μάσκα αποτελεί το προσωπικό μας lockdown, αλλά επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι εδώ η κοινωνική αποστασιοποίηση διαθέτει και μία σκοτεινή πλευρά!

Συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τη δυσκολία αναφοράς  της οικιακής κακοποίησης, ειδικά εάν ο δράστης παραμένει αναγκαστικά στον ίδιο χώρο και ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που οι αποδέκτες της βίας είναι παιδιά.

Ενδείξεις

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των θυμάτων που δεν έχουν πρόσβαση στη βοήθεια την οποία χρειάζονται, καθώς με την κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ πιο εύκολο τα περιστατικά βίας –ειδικά απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά, να κρυφτούν κάτω από το χαλί, όπως αναφέρουν η παιδίατρος Ελένη Παναγούλη και η ψυχολόγος  Ανδρονίκη Σταυρίδου.

Επίσης, η μειωμένη καθημερινή επαφή με φίλους και τα συγγενικά άτομα (παππούδες, γιαγιάδες) καλλιέργησε μια τάση εσωστρέφειας σε πολλούς ανθρώπους. Σαν συνέπεια δεν έχουν πλέον την όρεξη να ασχοληθούν με το δράμα που μπορεί να εξελίσσεται στο διπλανό διαμέρισμα.

«ΜΕΥποστηρίζω» για άμεση βοήθεια

Για βοήθεια, καλέστε τη γραμμή «ΜΕΥποστηρίζω» 8001180015 που λειτουργεί καθημερινά 9.00-15.00, χωρίς χρέωση στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ).

Περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη θα βρείτε στην πρώτη  νεανική  πλατφόρμα «we-knowhow.gr» που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος SELMA, όπου θα ενημερωθείτε και για το επιστημονικό πρόγραμμα του 13ου State of the Art Συνεδρίου Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής, στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου σε διαδικτυακή μετάδοση, στο link https://bit.ly/2E5odTl.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεδίον του Άρεως: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο νεογέννητο κοριτσάκι

Νέο βίντεο του ιερέα ο οποίος καταγγέλλεται από χρυσοχόο ότι του πούλησε διαμάντια-«μαϊμού»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ