Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

H κόντρα της Ισπανίας για την αμνηστία των Καταλανών πήγε… Ευρωκοινοβούλιο

Η διαμάχη για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας για εγκλήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο πολιτικές ομάδες, το ΕΛΚ και οι Φιλελεύθεροι, ζήτησαν μια συζήτηση με επίκεντρο αυτό που θεωρούν ως παραβίαση του κράτους δικαίου.

Ενώ επιμένουν ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας δεν αμφισβητείται, πιστεύουν ότι ο νόμος μπορεί να τελειώσει με δυσδιάκριση των εξουσιών και να υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ισπανία.

«Γι’ αυτό ανησυχούμε για ορισμένες από τις εξελίξεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρήσουμε το κράτος δικαίου ψηλά όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στις κλασικές ευρωπαϊκές χώρες. 1 52 Είναι προφανές ότι ο Σάντσεθ το κάνει αυτό μόνο για να πάρει το 7 ψήφους από τον Πουτζντεμόν, άρα πρόκειται για τον προσωπικό του εγωισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τώρα το νόμο και θα συναντηθεί με έναν Ισπανό εκπρόσωπο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το κείμενο. Ο Didier Reynders, ο αρμόδιος για την ανάλυση επίτροπος, είπε ότι η αξιολόγηση θα είναι ανεξάρτητη και αντικειμενική.

Για τους Σοσιαλιστές είναι απλώς άλλη μια πολιτική μάχη για το ΕΛΚ και λένε ότι το κείμενο είναι ένας τρόπος έναρξης μιας διαδικασίας εθνικής θεραπείας.

«Κυρίες και κύριοι, μπροστά στη μεγαλύτερη εδαφική κρίση της ισπανικής δημοκρατίας υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: ο αποτυχημένος δρόμος της επιβολής και των απειλών ή ο δρόμος του διαλόγου, της κατανόησης και της συμφιλίωσης. Κύριε Weber, το ψέμα δεν είναι σωστό και έχετε είπε ψέματα», είπε η Ιράτσε Γκαρσία, επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γεννήθηκε ως μια συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και δύο κομμάτων της Καταλανικής ανεξαρτησίας για την επανεκλογή του, έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες που ακολουθούνται από χιλιάδες που πιστεύουν ότι διακυβεύεται το κράτος δικαίου.

Ο νόμος θα αμνηστεύει εγκλήματα που σχετίζονται με το κίνημα ανεξαρτησίας μεταξύ 2012 και 2023 και θα μπορούσε να ωφελήσει εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλας Πουτζντεμόν, πρώην καταλανού προέδρου που κατέφυγε στο Βέλγιο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ