Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Μια σειρά από ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται –άμεσα ή έμμεσα- στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεπαγώσουν από τα συρτάρια της ελληνικής Δικαιοσύνης αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για δεκάδες υποθέσεις για τις οποίες δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη και οι οποίες «θάφτηκαν» άρον-άρον σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να κρατούν χαμηλούς, προεκλογικούς τόνους, καθώς βλέπουν τον χρόνο να κυλάει υπέρ τους μετά τα σημάδια αποσύνθεσης που παρουσιάζονται στο κυβερνών κόμμα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι μετά την 7η Ιουλίου θα σημειωθούν τεκτονικές εξελίξεις σε μια σειρά από ποινικές υποθέσεις. «Θα ανασάνει η Δικαιοσύνη και όλοι όσοι θεωρούσαν ότι υπάρχουν σκάνδαλα που θάβονται, θα αναθεωρήσουν», είναι η φράση που ακούγεται χαρακτηριστικά.
Όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς μια σειρά από υποθέσεις θα έρθουν μπροστά στην πολιτική ατζέντα και θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.
8+1 σκοτεινές υποθέσεις
Οι υποθέσεις που αναμένεται να αναβιώσουν πολιτικά και ενδεχομένως δικαστικά είναι οι εξής:
1) Τα κονδύλια του μεταναστευτικού
Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση είχαν ήδη ξεκινήσει επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάστασή του με τον Δημήτρη Βίτσα, αλλά οι καταγγελίες παρέμειναν. Κατά περίεργο τρόπο δεν άνοιξε ρουθούνι παρά το γεγονός ότι καταγγελίες για κατασπατάληση έκανε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέας Ηλιόπουλος. Ο κ. Βίτσας αντί να ελέγξει τις καταγγελίες Ηλιόπουλου, έδιωξε απλά τον βοηθό του σαν να μην τρέχει τίποτα. Στο στόχαστρο της ΝΔ έχει μπει εκτός από τον Βίτσα και τον Μουζάλα και ο Πάνος Καμμένος.
2) Η εξαγορά της Σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ και ο ρόλος του Σταθάκη
Η ανεξήγητη εξαγορά από τη ΔΕΗ ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Πέρα από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες μας είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Σκοπίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίκαιρη ερώτηση πού κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, ο τομεάρχης της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας. Η υπόθεση ουδέποτε διερευνήθηκε δικαστικά.
3) Οι καταγγελίες Καμμένου για Σόρος
Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, αφού για πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο, δυο κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για χρηματισμό της κυβέρνησης από ξένους παράγοντες σε σοβαρά εθνικά θέματα και δεν ανοίγει ρουθούνι. Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος κατηγόρησε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι παίρνει λεφτά από τον Σόρος για να διαφημίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν συγκινήθηκε κανένας. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε κανένας. Καμμένος και Κοτζιάς συνέχισαν τις καταγγελίες και σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης σα να πρόκειται για κάτι απλό. Ακολούθησαν μηνύσεις οι οποίες υποτίθεται ότι διερευνώνται.
4) Η αμαρτωλή σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»
Το εγχείρημα της παράτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος (483 εκατ. ευρώ). που εξέθεσε εκ νέου τη χώρα μας δεδομένης της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα με το οποίο θα έκλεινε το deal to οποίο οριστικοποιήθηκε στα 1,1 εκατ. Ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι, σύμφωνα με τη Ν.Δ., πολλαπλώς εκτεθειμένοι και υπόλογοι. Αποφάσισαν σχεδόν να χαρίσουν το Ελ. Βενιζέλος για 20 χρόνια, αλλά έναν χρόνο μετά, ύστερα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αντίτιμο τελικό υπερδιπλασιάστηκε τονίζει η Πειραιώς με τον αρμόδιο τομεάρχη Κώστα Καραμανλή να καταθέτει σχετική ερώτηση.
5) Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη
Ποιοι και πώς μεθόδευσαν τη μη πληρωμή των χρεών της εταιρείας του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ; Ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες του πρώην στελέχους της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου για υπόγειες διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπόδικο επιχειρηματία; Ο Κιτσάκος τους έδωσε όλους: Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο. Ήξεραν όλοι και δεν μιλούσε κανένας.
6) Τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας
Η περιβόητη υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία που άνοιξε και έκλεισε, έτσι απλά. Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμ,φανίζονταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.
7) Η ΕΡΤ
H τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ με τις εκατέρωθεν καταγγελίες στελεχών. Κατάσταση η οποία καταγράφεται με αποκαλυπτικό τρόπο στο βιβλίο του πρώην στελέχους της Δημόσιας Τηλεόρασης Σπύρου Κρίμπαλη «Η ΕΡΤ εν τάφω». Στο βιβλίο του ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος Ψυχαγωγίας κάνει λόγο για «φαγοπότι» σε μεικτές παραγωγές, προώθηση στελεχών που χαίρουν της εκτιμήσεως του Νίκου Παππά και του αρχισυνδικαλιστή, Παναγιώτη Καλφαγιάννη και για όργιο κακοδιαχείρισης. Ωστόσο κανείς εισαγγελέας δεν παρενέβη στις δημόσιες καταγγελίες πρώην στελεχών της ΕΡΤ.
8) Υπόθεση Πετσίτη
Διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή οι έρευνες της Κύπρου βγάζουν «λαγούς» σχετικά με την ροή του χρήματος και την πολυδαίδαλη δράση του συμμαθητή του Νίκου Παππά ο οποίος μπαινόβγαινε με άνεση στο Μαξίμου και κατέληξε στέλεχος στις επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη.