Σκίτσα που δημιουργήθηκαν τα κρίσιμα χρόνια του προσφυγικού δράματος το 2015-2016 και χωρίς λόγια μιλούν για τα αίτια της κρίσης και σχολιάζουν τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών συνθέτουν την έκθεση “made in Europe”, με την οποία το περιοδικό “σχεδία” συμμετέχει στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η συλλογή αποτελείται από σκίτσα του σκιτσογράφου-γελοιογράφου, Μιχάλη Κουντούρη, που δημοσιεύθηκαν στη “σχεδία” και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, καθώς και σε διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο και στο βιβλίο “made in Europe” του δημιουργού.
“Το σκίτσο, η γελοιογραφία, είναι μία καταγραφή, ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο των γεγονότων που έγιναν, μέσα από τα έντυπα στα οποία δημοσιεύονται. Στα σκίτσα της έκθεσης “made in Europe” σχολιάζονται και τα αίτια του προσφυγικού δράματος, ο πόλεμος, η φτώχεια, η βία κάθε μορφής, που προκαλεί τέτοια κύματα δυστυχίας στους ανθρώπους και οι αντιδράσεις της Ευρώπης” τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104,9” ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης.
«Γι΄ αυτό και ο τίτλος είναι “made in Europe”, σχολιάζονται οι αντιδράσεις των κοινωνιών και των χωρών της Ευρώπης σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα συρματοπλέγματα και τα σύνορα που ορθώθηκαν, τα εμπόδια που τοποθετήθηκαν σε αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τον πόλεμο στην ήπειρό μας και οι ξενοφοβικές και όλων των ειδών οι αντιδράσεις που γέννησε αυτή η προσφυγική κρίση» υπογράμμισε.
Κατά τον κ.Κουντούρη, “με την προσφυγική κρίση ανακαλύψαμε μια Ευρώπη, την οποία δεν ονειρευόμασταν. Η Ευρώπη προσπαθούσε να καταργήσει σύνορα και ξαφνικά άρχισαν να φυτρώνουν σύνορα παντού, υπήρξαν ξενοφοβικές αντιδράσεις. Δεν νομίζω ότι είναι μία Ευρώπη που αξίζει να αφήσουμε και στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας”.
Με αφορμή την έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Κουντούρης θυμήθηκε την επίσκεψη προσφύγων από δομές φιλοξενίας της Αθήνας, σε ομαδική έκθεση γελοιογράφων στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος. “Οι πρόσφυγες έγραψαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών. Κρατήσαμε μία φράση που έγραψαν στα αραβικά και μας τη μετέφρασαν άλλοι: “Ευχαριστούμε που γίνατε η φωνή μας στον κόσμο”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ