Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

H Τέιλορ Σουίφτ «νομοθέτης» για την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η πέραν κάθε πρόβλεψης τρομερή επιτυχία της αμερικανίδας συνθέτριας, τραγουδίστριας και μουσικού παραγωγού Τέιλορ Σουίφτ έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο που έχει ξεπεράσει το καλλιτεχνικό στερέωμα και έχει δημιουργήσει ένα οικονομικο-κοινωνικό φαινόμενο οδηγώντας ακόμη και πανεπιστήμια να δημιουργήσουν μαθήματα στα οποία αναλύεται η πορεία και επίδραση της τραγουδίστριας. Όπως φαίνεται η Τέιλορ Σουίφτ είναι αυτή που θα επιδράσει καταλυτικά και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών εναντίον της κακόβουλης χρήσης της ΑΙ.

Ανάμεσα στα εργαλεία της νέας γενιάς τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που εισέβαλε δυναμικά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πριν από περίπου ένα χρόνο με την εμφάνιση του ChatGPT είναι τα προγράμματα δημιουργίας πλαστών αλλά άκρως ρεαλιστικών εικόνων (φωτογραφίες ή βίντεο) ανθρώπων. Πολύ δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος αν ένα πρόσωπο που βλέπει στην οθόνη του είναι πραγματικό ή προϊόν προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για να εμφανίζουν τα διάσημα άτομα με διάφορους τρόπους.

Οι εικόνες του Ντόναλντ να προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη καταδιωκόμενος από δεκάδες αστυνομικούς, τον Πάπα Φραγκίσκο να φοράει ένα λευκό σπορ μπουφάν ή τον Έλον Μασκ να φιλάει ανδροειδή με θηλυκή μορφή οι οποίες ήταν deepfake (όπως ονομάζονται αυτές οι πλαστές εικόνες) έγιναν viral χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν κάποιες ιδιαίτερες αντιδράσεις. Φυσικά η τεχνολογία των deepfake εικόνα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για δημιουργία πορνογραφικού περιεχομένου με τελευταίο θύμα την Τέιλορ Σουίφτ.

Έπρεπε να κυκλοφορήσουν στον κυβερνοχώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες deepfake της Τέιλορ Σουιφτ για να υπάρξει αντίδραση. Η πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει αυτές τις deepfake εικόνες της Σουίφτ και θα μπλοκάρει επίσης την αναζήτηση τους. Να σημειωθεί ότι μια μόνο από αυτές τις (πορνογραφικού περιεχομένου) εικόνες είχε 47 εκατομμύρια θεάσεις πριν η πλατφόρμα την διαγράψει.

Παράλληλα το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ αποφάσισε με αφορμή τις deepfake φωτογραφίες της Σουίφτ να αναλάβει δράση. Ο Τζοσεφ Μορέλ βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το περιστατικό με την Σουίφτ «προκαλεί φρίκη και πρέπει οι εικόνες αυτές να αποσυρθούν άμεσα» καλώντας παράλληλα τους συναδέλφους του να προχωρήσουν άμεσα σε ψήφιση νόμων που θα ποινικοποιούν τη δημιουργία deepfake εικόνων.

« Οι deepfake εικόνες μπορούν να προκαλέσουν αμετάκλητη συναισθηματική, οικονομική και δημόσιας εικόνας ζημιά στα θύματα και δυστυχώς οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα» δήλωσε ο Μορέλ που έχει ασχοληθεί με την δημιουργία τέτοιου είδους νομοθεσίας στο πρόσφατο παρελθόν. Άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων Αμερικανών βουλευτών και από τα δύο κόμματα που συμφώνησαν με τον Μορέλ και ζητούν να ψηφισθεί άμεσα κάποιος νόμος εναντίον των deepfake τεχνολογιών. Πρέπει να θεωρείται πλέον χρόνου η ψήφιση κάποιου νόμου που θα προσπαθεί να παρεμποδίσει τη δημιουργία και διασπορά deepfake εικόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ