Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καρκίνο και τα προληπτικά οφέλη της βιταμίνης D έχουν αποκαλυφθεί σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut. Ερευνητές από το Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε άτομα που δεν είχαν ποτέ καρκίνο του παχέος εντέρου, η κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του, σύμφωνα με τη μελέτη. Και σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.
Η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού με τον καρκίνο, παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς η βιταμίνη D βοηθά την ασθένεια. Παρόμοια με το πώς η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προ-ορμόνη στοχεύει επίσης καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η βιταμίνη D προάγει το σχηματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τον καρκίνο
Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι με σύνδεση προς τους υποδοχείς σε όλο το σώμα που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της έμφυτης ανοσοαπόκρισης. Όπως εξήγησε σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, η έκφραση της βιταμίνης D μέσω αυτών των οδών αναστέλλει την ανάπτυξη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ενός παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D βοηθά στην προώθηση του σχηματισμού των ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση του καρκίνου . Η βιταμίνη D μετατρέπεται επίσης από το ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνης D, η οποία συνδέεται με ένα χαμηλότερο από το μέσο όρο κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικων όγκων.
Η βιταμίνη D ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιώντας τα Τ κύτταρα,
είπε ο Δρ Shuji Ogino, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Η βιταμίνη D βοηθά τους ασθενείς που βρίσκονται σε φάση θεραπείας να επιβιώνουν 33% περισσότερο
Για την έρευνά τους, ο Δρ Ogino και η ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία για 170.000 συμμετέχοντες στην Nurses “Health Study και την Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας. Από τα σχεδόν 1.000 άτομα που συμμετείχαν, 318 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείγματα αίματος που λαμβάνονται πίσω στη δεκαετία του 1990 πριν εμφανίσουν καρκίνο.
Έχει ενδιαφέρον, πως οι ασθενείς εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D βρέθηκαν να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ είχαν, παράλληλα, αυξημένα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα τους, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στην βιταμίνη D. Οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους πριν από τη θεραπεία με χημειοθεραπεία, βρέθηκαν επίσης να ζουν περισσότερο, κατά το μέσο όρο, από τους συμμετέχοντες, με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 24,5 μήνες για τους συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν να ζουν κατά μέσο όρο 32,6 μήνες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 33% παρατεταμένο χρόνο επιβίωσης.
Θα ήθελα να συστήσω οι ασθενείς να λαμβάνουν βιταμίνη σε οποιοδήποτε εύρος IU από 800 έως 1.000 διεθνείς μονάδες κάθε μέρα,
πρόσθεσε ο Dr. Graham, ο οποίος πιστεύει στη δύναμη των δύο συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της φυσικής έκθεσης στο ηλιακό φως.
Πηγή : isotimos.com