Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Hλεκτρο-σοκ στους ιδιώτες της Ενέργειας!

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει το ηλεκτρικό ρεύμα φέρνει όφελος στους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα δίνει παράταση ζωής και στους λοιπούς ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς κάποιοι που δεν έχουν ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση θα είχαν… σκάσει ήδη ή θα έσκαγαν το επόμενο δίμηνο όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία τα «κανόνια» εταιρειών διαδέχονται το ένα το άλλο και πάνω από 1.000.000 καταναλωτές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, με τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς να αναζητεί λύση ώστε να μεταφερθούν σε παρόχους που δεν έβαλαν λουκέτο.

Οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, και ειδικά οι μικρές, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα μιας επιθετικής πολιτικής που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι διπλό.

Πρώτον, τα λίγα είναι αλήθεια συμβόλαια σταθερού τιμολογίου που έχουν δεν μπορούν να τα πειράξουν, δηλαδή να αυξήσουν την τιμή του ρεύματος και έτσι καταγράφουν μεγάλη ζημιά. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ισχυριστεί ότι επιδοτεί τον καταναλωτή και έτσι οι πάροχοι δεν έχουν έξοδο διαφυγής. Ακόμα όμως και αν πάει η κυβέρνηση να επιδοτήσει το ρεύμα στον πάροχο μη λαμβάνοντας υπόψη το είδος του συμβολαίου, τότε κατ’ ουσίαν θα έχουμε παράνομη κρατική χρηματοδότηση εταιρειών και θεωρείται σχεδόν απίθανο να μη γίνει προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, στα υπόλοιπα τιμολόγια υπάρχει ρήτρα χονδρικής τιμής, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να έχουν εκτοξευτεί και οι καταναλωτές να είναι έξαλλοι, καθώς η πλειονότητα των εναλλακτικών παρόχων μέσω του δικτύου πωλήσεων όχι μόνο δεν φρόντισε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τη λεπτομέρεια, αλλά τους έπειθαν πως είναι απόλυτα συμφέρουσα πρόταση και ότι θα πληρώνουν λιγότερα από τη ΔΕΗ. Με τις αυξήσεις που έχουν γίνει, ακόμα και μετά την επιδότηση οι λογαριασμοί ναι μεν θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνουν φουσκωμένοι και πάντως πολύ περισσότερο από τα 2 ευρώ τον μήνα για κατανάλωση από 300 έως 600 KwH.

Και αυτό γιατί το παράδειγμα του πρωθυπουργού αφορά τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ όμως προσφέρει επιπλέον έκπτωση 30% αυτοβούλως, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των καταναλωτών της που δεν έχουν σύμβαση για σταθερό τιμολόγιο να είναι πράγματι αυτή που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων που έχει δεν σχετίζονται με την τιμή χονδρικής του ρεύματος και έχει φροντίσει να λάβει τα μέτρα της με αντιστάθμιση κινδύνου ώστε να μην επηρεάζεται σημαντικά από μεταβολές στις τιμές.

Οι υπόλοιποι πάροχοι όμως έχουν το αντίθετο μείγμα, δηλαδή την πλειονότητα των συμβάσεων με πελάτες με μεταβλητές. Έτσι προκειμένου να κρατήσουν τους πελάτες τους θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές επιπλέον και να γράψουν ζημίες.

Τις ζημίες αυτές δεν τις αντέχουν οι περισσότεροι και ειδικά οι μικροί, ενώ μεγάλοι όμιλοι που έχουν καλά οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν χρειαστεί να γράψουν σημαντικές ζημίες μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις.

Έτσι, η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος βαδίζει σε βίαιη συγκέντρωση ανάλογη με αυτήν που είδαμε σε προγενέστερη φάση στις τηλεπικοινωνίες, που με το άνοιγμα της αγοράς οι εναλλακτικοί πάροχοι φύτρωναν σαν μανιτάρια και στη συνέχεια χρεοκοπούσαν ο ένας μετά τον άλλο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μείνει στον κλάδο δύο μεγάλοι όμιλοι πλην του ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind.

Κανόνες

Τη χαριστική βολή αναμένεται να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε να βάλει κανόνες στην ασυδοσία που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στην αγορά με τα πολλά ψιλά γράμματα και τις καταχρηστικές πρακτικές προσέλκυσης πελατών. Η Αρχή έχει θέσει σε διαβούλευση τις αλλαγές που προτείνει και οι οποίες δύσκολα δεν θα υιοθετηθούν επισήμως. Οι αλλαγές συνοπτικά είναι οι εξής:
1. Κατάργηση του παγίου σε όλα τα τιμολόγια. Μέσω του παγίου μέχρι σήμερα αρκετοί πάροχοι παραπλανούσαν τον καταναλωτή για το πραγματικό κόστος.
2. Κατάργηση της Ρήτρας Αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αυτά, δηλαδή, που είναι έκθετα στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Με την κατάργηση θα επέλθει μαζική μετακίνηση προς τη ΔΕΗ ή παρόχους που αντέχουν πραγματικά να δώσουν μεγάλες εκπτώσεις. Η ρήτρα θα διατηρηθεί μόνο στα σταθερά τιμολόγια.
3. Δύο μόνο γενικές κατηγορίες τιμολογίων από κάθε προμηθευτή. Σταθερής χρέωσης, αυτά δηλαδή που είναι ανεξάρτητα των διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών, και κυμαινόμενης χρέωσης, αυτά που ουσιαστικά επηρεάζονται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω από τις μεταβολές των τιμών χονδρικής.
4. Διαφάνεια για την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενα τιμολόγια ώστε να μην εξαπατάται ο καταναλωτής με καταχρηστικές αναπροσαρμογές.
5. Έλεγχος των ταμειακών ροών όλων των παρόχων κάθε μήνα ή το αργότερο ανά τρίμηνο, ώστε να διαπιστώνονται καταχρήσεις και να επιβάλλονται ποινές, και μάλιστα αυστηρές.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φέσια δισεκατομμυρίων…

Περί αξιοπιστίας των υποχρεώσεων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ