H διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet η οποία και σημειώνει πως αυτή τη φορά οι δύο χώρες πρότειναν τον πρώην Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρίογλου, ως Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ και την Ελληνίδα διπλωμάτη Μάνιας Τελαλιάν (πρώην διευθύντρια του Νομικού Τμήματος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών), ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Όπως σημειώνει, στην κοινή επιστολή τους, που εστάλη στα τέλη Μαΐου προς τον ΟΑΣΕ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, υποστήριξαν κοινούς υποψηφίους για δύο εξαιρετικά σημαντικές θέσεις στον ΟΑΣΕ.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 12 Ιουλίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και ο Μητσοτάκης την Άγκυρα. «Μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη σειρά συμφωνιών. Επιτεύχθηκε συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, το Αιγαίο εδώ και καιρό βιώνει μια ήρεμη περίοδο, απαλλαγμένη από εντάσεις.
Ένας από τους καρπούς της νέας σελίδας στις σχέσεις ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα τον Μάιο για την επιστροφή αυτών των έργων, με την ανακοίνωση ότι δεν υπήρχε σουλτανικό διάταγμα που να δίνει άδεια στον λόρδο Έλγιν να πάρει τα γλυπτά του Παρθενώνα σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε η Αγγλία στην UNESCO», αναφέρει.
Και συνεχίζει: Οι δύο χώρες έχουν πλέον ανοίξει νέους δρόμους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)» ενώ επικαλείται ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία μετέδωσαν ότι η επιστολή με τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη έφτασε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας.
«Οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ εξεπλάγησαν όταν είδαν την κοινή επιστολή υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας», επισημαίνει.
Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρεται στις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σημειώνοντας ότι «η απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας να στηρίξουν κοινούς υποψηφίους για τον ΟΑΣΕ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος γράφει: «Ενώ η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση αναστάτωσε την Κύπρο (Ελληνική Διοίκηση). «Αποκλείεται να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου», έγραψε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόρεια Μακεδονία: Ακυρώσεις και χάος λόγω… διαβατηρίων
Αντιμέτωπο με έναν τρομακτικό λιμό το Σουδάν