Μυρίζουμε αμέτρητα διαφορετικά πράγματα μέσα στην ημέρα και μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές. Πώς όμως τις ταξινομεί όλες ο εγκέφαλος μας; Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος «αρχειοθετεί» τις μυρωδιές σε 10 επιμέρους κατηγορίες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέισον Κάστρο από το Πανεπιστήμιο Μπέιτς στο Λιούστον των ΗΠΑ κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν την αίσθηση της όσφρησης και να προσδιορίσουν τις 10 κατηγορίες οσμών που διαβάζει ο εγκέφαλος.
Οπως αναφέρει ο Κάστρο «Η κατηγοριοποίηση της όσφρησης, έρχεται, προς έκπληξη μας, σε πλήρη αντίθεση με τη γεύση που ταξινομείται σε μόλις 5 κατηγορίες»
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που παρουσίασαν οι επιστήμονες είναι:
αρωματικά
ξυλώδης / ρητινώδης
φρουτώδης (μη εσπεριδοειδή)
χημικά
δυόσμος / μέντας
γλυκό
ποπ κορν
εσπεριδοειδή
πικάντικη
αποσύνθεση
Ο Κάστρο και οι συνάδελφοί του πήραν μια τυποποιημένη βάση δεδομένων γνωστή ως «Ο Ατλας του 1985 για το προφίλ των οσμών» του Αντριου Νταβνιεκ ο οποίος περιελάμβανε μεγάλες λίστες περιγραφών καταλήγοντας σε 144 διαφορετικές μυρωδιές.
Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, οι επιστήμονες καθόρισαν ποιές περιγραφές αποτελούσαν συνδυασμούς κάποιων πιο βασικών οσμών και ουσιαστικά χρησιμοποίησαν μία τεχνική παρόμοια με τη συμπίεση ενός ψηφιακού αρχείου, το οποίο μειώνει το μέγεθος της χωρίς να θυσιάζει χρήσιμες πληροφορίες.
Η ανάλυση οδήγησε σε αυτές τις 10 βασικές ομάδες οσμών και όπως ανέφερε ο Κάστρο, ήταν η μικρότερη δυνατή κατηγοριοποίηση που μπόρεσαν να κάνουν.