Είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση να υπάρχει κατανόηση και αλληλοσεβασμός. Αν πραγματικά αγαπάς το σύντροφό σου και θέλεις να τον κάνεις ευτυχισμένο τότε πρέπει να σεβαστείς αλλά και να κατανοήσεις τις ανάγκες του. Πιο κάτω θα μπορέσεις να διαβάσεις τις 5 βασικές ανάγκες ενός άνδρα σε μία σχέση.
1. Ψυχαγωγική συντροφικότητα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δεν έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, π.χ. κοινά χόμπι. Που τους αρέσει να έχει ο καθένας τις δικές του ασχολίες κάτι που μπορεί να είναι καλό σε έναν γάμο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να συμμετέχει ο ένας στα χόμπι του άλλου. Δοκίμασε, για παράδειγμα, να πας μαζί με τον άνδρα σου μια μέρα για τρέξιμο ή να πας μαζί του στο γήπεδο. Μπορεί να περάσεις καλύτερα από όσο φαντάζεσαι. Το πραγματικό κέρδος, όμως, είναι ότι με το να τον ακολουθείς κάποιες φορές στα ενδιαφέροντά του, του δείχνεις ότι νοιάζεσαι γι’αυτόν. Μπορεί, μάλιστα, να σου επιστρέψει κάποια στιγμή τη «χάρη» και να αφιερώσει κι εκείνος κάποια στιγμή χρόνο για να κάνει αυτά που ευχαριστούν εσένα.
2. Σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτό μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όμως είναι σημαντικό. Είσαι σημαντικό να μην «χρησιμοποιείς» την μεταξύ σας οικειότητα και τρυφερότητα ως μέσο μόχλευσης. Να μην συγκρατείς, για παράδειγμα, τις εκδηλώσεις αγάπης για να τον τιμωρήσεις για κάτι. Γιατί με τον τρόπο αυτόν εντείνεις τα αρνητικά αισθήματα μεταξύ σας. Η τρυφερότητα φέρνει τα ζευγάρια κοντά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και, αν το σεξ, ως εκδήλωση αυτής, είναι σημαντικό για τον άνδρα σου, το ίδιο πρέπει να είναι και για εσένα. Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσεις για να κάνεις τις ερωτικές στιγμές σας ιδιαίτερες, προκειμένου να είστε εξίσου ικανοποιημένοι σεξουαλικά.
3. Θαυμασμό. Σε μία υγιή σχέση, ο άνδρας έχει τον δικό του ρόλο –αυτός μπορεί να είναι η καριέρα του, τα ενδιαφέροντά του ή το να μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά. Πολλές από τις πράξεις του, όμως, μπορεί να περνούν απαρατήρητες. Μπορεί, για παράδειγμα, ο άνδρας σου να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα και μετά να πηγαίνει π.χ. τα παιδιά στο φροντιστήριο ή στο ποδόσφαιρο. Και εσύ μπορεί να παραβλέπεις όσα κάνει για την οικογένεια, γιατί, φυσικά, έχετε και τις δικές σου υποχρεώσεις. Προσπάθησε, όμως, όσο μπορείς να του δείχνεις και να του λες πόσο πολύ εκτιμάς και αναγνωρίζεις όσα κάνει για εσένα.
4. Στήριξη… εν οίκω. Αυτό σημαίνει να δημιουργείς ένα γαλήνιο και λειτουργικό οικιακό περιβάλλον. Μπορεί εσύ και ο άνδρας σου να μοιράζεσαι τις δουλειές του σπιτιού, καθώς και άλλες σχετικές υποχρεώσεις, εξίσου ή μπορεί ο άνδρας σου να έχει ανάγκη να αναλαμβάνεις εσύ τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι, γιατί εκείνος είναι «πνιγμένος» με άλλες. Όπως είπαμε και παραπάνω, σε μία υγιή σχέση, ο άνδρας θα πρέπει να έχει τον δικό του ρόλο. Φρόντισε, λοιπόν, να καλύπτεις αυτή του την ανάγκη με το να φροντίζεις εσύ το σπίτι, όσο εκείνος φροντίζει π.χ. για τα οικονομικά σου.
5. Μια ελκυστική σύντροφο. Έπειτα από αρκετά χρόνια γάμου, όπως ξέρουμε όλοι καλά, οι δύο σύντροφοι έχουν αποκτήσει πλέον αρκετή οικειότητα και άνεση –που είναι, βέβαια, επιθυμητό. Οι περισσότερες σύζυγοι και μαμάδες θα συμφωνήσεις ότι το πιο εύκολο για εσένα είναι κυκλοφόρησε όλη τη μέρα στο σπίτι με τις πυτζάμες σου. Ότι αργά το βράδυ θα προτιμήσεις π.χ. να κοιμηθείς, από το να κάνεις ένα μπάνιο. Δεν πειράζει κάποιες μέρες να γίνεται έτσι, αλλά μην αφήνεις αυτόν τον τρόπο ζωής να σου γίνει συνήθεια. Προσπάθησε να γίνεις όσο πιο ελκυστική μπορείς για τον άνδρα σου. Αφιέρωσε μερικά λεπτά πριν επιστρέψει στο σπίτι για να φρεσκαριστείς, να κάνεις ένα ντους, να περιποιηθείς λίγο τον εαυτό σου. Θα δεις πόσο πολύ θα βελτιώσεις την διάθεσή του όταν θα μπαίνει στο σπίτι και θα σε βλέπει. Εξάλλου, θα νιώσεις κι εσύ καλύτερα.