Παρασκευή Ιανουάριος 10 2025

Οι 8 στους 10… έφαγαν τη μείωση του ΦΠΑ

Μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έριξαν τις τιμές και ζήτησαν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%.
Μπορεί πριν από την έναρξη ισχύος του πιλοτικού μέτρου της μείωσης του φόρου οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων να υπολόγιζαν ότι περίπου οι μισοί επαγγελματίες θα ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» για μειώσεις στις τιμές των προϊόντων εστίασης, ωστόσο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την έρευνα του «Εθνους» αλλά και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, από τους περίπου 70.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων το ειδικό σήμα που πιστοποιεί τη μείωση τιμών έχουν προμηθευτεί μέχρι σήμερα οι 15.000, που αντιστοιχούν στο 21,4% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης.
Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το βασικό συμπέρασμα σχετικής έρευνας του «Εθνους» σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμπέρασμα που επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ των πρώτων ημερών. Σε ενδεικτική περίπτωση μεγάλης αλυσίδας ταχυφαγείων, οι νέες τιμές τιμοκαταλόγου ήταν μειωμένες κατά 8%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Στους νέους τιμοκαταλόγους, ωστόσο, οι παλιές τιμές εμφανίζονταν ελαφρώς «τσιμπημένες» προς τα επάνω, γεγονός που περιέπλεκε τη σύγκριση ανάμεσα στις παλιές και τις νέες τιμές.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρει συγκεκριμένα πως μέχρι σήμερα 15.000 επιχειρήσεις έχουν παραλάβει το ειδικό σήμα, ενώ εκτιμά ότι έως τα τέλη Αυγούστου οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν προμηθευτεί το σήμα θα ξεπεράσουν τις 30.000.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής επιχειρήσεων στη συμφωνία μείωσης του ΦΠΑ θα έχει ανέλθει στο 42,8%. Δηλαδή σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις θα έχει μετακυλίσει τη μείωση στους τιμοκαταλόγους.
«Παρά πάντως τη μεγάλη καθυστέρηση, η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί θετικό μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, μιας και επιδιορθώνει μερικώς το λάθος της, προ διετίας, αύξησης στο 23%», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς. «Εκτιμούμε ότι θα δώσει την απαραίτητη ανάσα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν κάπως τη ρευστότητά τους, αφού θα κληθούν να αποδώσουν λιγότερο ΦΠΑ. Σημειώστε ότι, εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχει κερδοφορία στον κλάδο της εστίασης. Η αθροιστική μείωση του κύκλου εργασιών κατά τα τρία τελευταία χρόνια είναι της τάξης του 80%. Σε ό,τι αφορά τον συνολικό, ετήσιο κύκλο εργασιών, από τα 11,5 δισ. ευρώ του 2008 φτάσαμε στα εκτιμώμενα 6,5 δισ. ευρώ του 2013».
«Η πτώση είναι δραματική και η οριζόντια μείωση των εισοδημάτων του κοινού είναι μία μόνο από τις αιτίες», εξηγεί ο Γιώργος Καββαθάς και συμπληρώνει: «Αισιοδοξούμε ότι η σωστή εφαρμογή του μέτρου, σε συνδυασμό και με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, θα επηρεάσει θετικά και άλλους τομείς όπως το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Εμείς, ως ομοσπονδία, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά σωματεία, όπως για παράδειγμα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, τα σήματα τα χειρίζονται οι δήμοι και τα επιμελητήρια. Τα σχόλια, πάντως, των ίδιων των επιχειρηματιών διίστανται.
Ο κ. Νίκος Ηλιόπουλος, ιδιοκτήτης γνωστής επιχείρησης στο Κολωνάκι που ανήκει στην υψηλή κατηγορία τιμών, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ειδικό σήμα: «Εχουμε προχωρήσει σε πραγματική, όχι εικονική, μείωση τιμών κατά 25%. Εχουμε σταθερούς πελάτες εδώ και 18 χρόνια που το πιστοποιούν στην πράξη με τα ίδια τους τα μάτια. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να τους κοροϊδέψουμε. Με άλλα λόγια, έχουμε προσπεράσει στην πράξη τη λογική του σήματος και τη μέση έκπτωση του 5% που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει».
Διαφορετική άποψη για το θέμα έχει ο κ. Μιχάλης Κολιός, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Πεντέλη: «Υιοθετήσαμε το μέτρο από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι νέοι, πλαστικοποιημένοι κατάλογοι μας κόστισαν 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο προχωρήσαμε σε μειώσεις της τάξης του 12%».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ