Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Οι άγνωστες έρευνες του ΣΔΟΕ

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας επιτυχημένος μάνατζερ ποδοσφαίρου, με έναν «τοκογλύφο» και έναν συνταξιούχο του ΝΑΤ; Τι συνδέει ένα πολύ γνωστό Νοσοκομείο με Δήμο του λεκανοπεδίου; Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα εισέρρεαν στα Δημόσια Ταμεία και πόσοι μισθοί και συντάξεις θα είχαν σωθεί σε περίπτωση που η πολιτική επιλογή ήθελε ενίσχυση των ελεγκτικών Αρχών και το τραπεζικό σύστημα γινόταν πιο συγκαταβατικό ως προς την γρήγορη αποστολή των απαραίτητων στοιχείων; Κατά πόσο οι σοβαρές εισαγγελικές έρευνες θα επιταχύνονταν σε περίπτωση που μια χούφτα νέων επιστημόνων τοποθετούνταν στην καρδιά της ελεγκτικής Αρχής, την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΕΔΕΥΑ) του ΣΔΟΕ, την ναυαρχίδα με τον ανεκτίμητο θησαυρό που όπως ομολογούν, πλέον, τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών;

Το σημερινό ρεπορτάζ του ereportaz.gr δεν αποτελεί μια ακόμη καταγραφή της πραγματικότητας. Οφείλει να προβληματίσει και να αποτελέσει αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης για το τι πραγματικά θέλουμε και πως πορευόμαστε. Με κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων, εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και διάλυση του κοινωνικού ιστού ή πάταξη της ανομίας και επιστροφή του υφαρπαγμένου πλούτου στα ταμεία του κράτους;

Στην Πειραιώς, εκεί όπου εδρεύει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πολλά γίνονται αλλά ελάχιστα γνωστοποιούνται. Και όσα γνωστοποιούνται εξαντλούν το όποιο ενδιαφέρον στο φανταχτερό και το επώνυμο. Στη συνέχεια βέβαια ξεχνιούνται.

To τελευταίο οι ελεγκτές της ΕΔΕΥΑ έχουν συντάξει μια σειρά από πορίσματα τα οποία καταγράφουν πραγματικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις απόκρυψης πλούτου. Και όπως χαρακτηριστικά λένε σε συνομιλίες μεταξύ τους «λίγο ακόμη κόσμο να είχαμε θα καταφέρναμε πολλά περισσότερα».

O συνταξιούχος και τα 24 εκατομμύρια

Πριν από λίγο καιρό οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ασχολήθηκαν με την περίπτωση ενός μεσίτη. Οι πληροφορίες αλλά και οι καταγγελίες των ήθελαν να φοροδιαφεύγει, αποκρύβοντας από τις Αρχές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε απλή. Απλή αλλά χρονοβόρα. Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10ετίας και διασταύρωση της περιουσιακής του κατάστασης. Ένας ολοκληρωτικός και εξονυχιστικός έλεγχος ο οποίος φανέρωσε έναν κρυμμένο θησαυρό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχτηκε ότι απέκρυβε περί τα 22.5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ενώ οι φορολογικές δηλώσεις του τον εμφάνιζαν «φτωχούλη του Θεού» με 1.5 εκατ. ευρώ, τελικά στους λογαριασμούς του εντοπίστηκαν 24 εκατομμύρια! Μάλιστα από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι το πλεονάζων ποσό είναι αγνώστου προελεύσεως ενώ μετά τη σύνταξη της πορισματικής αναφοράς η υπόθεση ανατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το στέλεχος του ΗΛΠΑΠ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Β.Α., εμπλεκόμενου στην υπόθεση με τις μίζες για τα 90 τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ. Του αποκαλούμενου σκανδάλου της γερμανικής εταιρίας ΜΑΝ, μια υπόθεση την οποία χειρίζεται ο ανακριτής εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Σπύρος Γεωργουλέας ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για 45 πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών. Ένας από τους λογαριασμούς που άνοιξε είναι και εκείνος του Β.Α. Από τους έλεγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο παρουσίασε προσαύξηση στην περιουσία του κατά 1.6 εκατομμύριο ευρώ. Στο πόρισμα που συντάχθηκε ο ελεγχόμενος εμφανίστηκε ανήμπορος να δικαιολογήσει το συγκεκριμένο ποσό.

Ο μάνατζερ

Ως «επώνυμη» χαρακτηρίζεται περίπτωση πολύ γνωστού μάνατζερ του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ατζέντα του οποίου φιγουράρουν τα ονόματα των πλέον πρωτοκλασάτων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο φέρεται να εμπλέκεται και στην ιστορία των ύποπτων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ δεν πιάστηκε από το στοίχημα αλλά από ένα ακίνητο. Για την ακρίβεια… ξέχασε να καταβάλλει το φόρο μεταβίβασης που αντιστοιχούσε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 462.000 ευρώ.

Τα εικονικά τιμολόγια του Metropolitan και η ξενοδοχειακή μονάδα

Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα από τους «άγνωστους» ελέγχους του ΣΔΟΕ βγήκαν λαβράκια και σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθούν ή ακολουθούσαν νοσοκομειακές ή ξενοδοχειακές μονάδες. Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Metropolitan, που ανήκει στον Όμιλο Περσεύς. Το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχο στο λογιστήριό του και εντόπισε δυο εικονικά τιμολόγια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά πληροφορίες αφορούν την οικονομική χρήση του 2007. Και σε αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο.

Διαφορετική είναι η περίπτωση ξενοδοχειακής μονάδας των νοτίων προαστίων. Πρόκειται για την Ντίτζιταλ Ξενοδοχειακή Τουριστική ΕΠΕ η οποία εμφανιζόταν και σε λίστα με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εταιρία εμφανίζεται να είναι συμφερόντων του κ. Αβραντίνη.

Ο Ιωάννης Αβραντίνης είναι και ο CEO εντεταλμένος Σύμβουλος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ΝΕΛ-Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Ο Πρόεδρος και Δ Σύμβουλος της Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ και άλλων πολλών δραστηριοτήτων! 

Η παραπάνω εταιρεία ΝΤΙΤΖΙΤΑΛ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ η οποία εμφανίζεται με το τεράστιο χρέος 3.493.751,94 Ευρώ είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία του Ξενοδοχείου Πλαζα Βουλιαγμένης, του οποίου Δ/ντης είναι ο Χαράλαμπος Αβραντίνης. Ακόμα η ίδια εταιρεία εμφανιζόταν να είχε μισθωμένο το ξενοδοχείο πρώην Ακτή Απόλλων σήμερα PLAZA RESORT στην Ανάβυσσο από την Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλομέτοχος της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν υπεράκτια-offshore εταιρεία MORGAN DIGITAL INVESTMENTS SA με ποσοστό 57%, βάσει του υπ’ αριθμ 1530/30.12.2003 συμβολαίου της Κατερίνας Πελέκη, ενώ διαχειριστής στην εταιρεία ήταν ο κ. Ανδρέας Ολύμπιος. Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι το διάστημα 2012-2014 δεν υπέβαλλε δηλώσεις Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 761.155 ευρώ.

Ο συνταξιούχος του ΝΑΤ

Σε μια άλλη περίπτωση ένας πλοίαρχος, συνταξιούχος του ΝΑΤ, μάλλον δεν χρειάστηκε ποτέ να δαπανήσει την σύνταξή του καθώς σε έλεγχο πενταετίας (2007-2012) παρουσίασε αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 1.8 εκατ. ευρώ. Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος μεσολαβούσε για τις αγοραπωλησίες πλοίων, εισπράττοντας υψηλά μερίσματα τα οποία όμως δεν δήλωνε και φυγάδευε σε offshore εταιρίες. Όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει το 1.8 εκατ. ευρώ φέρεται να περιορίστηκε σε ακατανόητες δικαιολογίες με αποτέλεσμα το πόρισμα να αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι Δήμοι Μάνδρας, Μακρακώμης και οι επιδοτήσεις

Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και σε Δήμους. Άλλωστε εδώ και περίπου δυο χρόνια στη διάθεση των ελεγκτικών Αρχών βρίσκονται δεκάδες αναφορές από τις κατά τόπου Διευθύνσεις οι οποίες καταγράφουν τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε Περιφέρειες, Δήμους, τοπικούς άρχοντες, βουλευτές και υπουργούς.
Στο Δήμο Μακρακώμης ο έλεγχος εκτός από ελλιπή παραστατικά σε αναθέσεις έργων, εντόπισε και μια λαθραία δεξαμενή πετρελαίου. Η περίοδος που ερευνάται είναι 2009 και εντεύθεν, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραστατικά για τα έργα που έγιναν, ενώ δεν υπάρχουν και αποθήκες.
Άλλη έρευνα στην Μάνδρα Αττικής αποκάλυψε ολόκληρο κύκλωμα το οποίο εμπλέκεται σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων. Πρόκειται για τεχνικές εταιρίες, ενώ τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν άγγιξαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Κεντρική Μακεδονία διαπιστώθηκε σκάνδαλο που αφορούσε επιδοτήσεις του αγροτουρισμού την περίοδο 2010-2012.

Αναζητούνται ελεγκτές

Πριν από 20 περίπου ημέρες ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κ. Θεόδωρος Φλωράτος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε μια δυσάρεστη πραγματικότητα: Ότι αυτό το καλοκαίρι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα χάσει τον πόλεμο της φοροδιαφυγής. Μίλησε επίσης για την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης 300 ελεγκτών οι οποίοι θα στελεχώσουν το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για προσωπικό το οποίο το έχουν αιτηθεί και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς (πολλάκις) χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Και αν το πρώτο οφείλεται στην μεταφορά των προληπτικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το δεύτερο αποτελεί ένα πανθομολογούμενο πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα ορατό στην ΕΔΕΥΑ.
Η «καρδιά» του ΣΔΟΕ, στελεχώθηκε με διευθυντή και υποδιευθυντή πριν από μερικούς μήνες και αφού είχε μείνει ακέφαλη επί 2.5 χρόνια! Από την πλευρά του υπουργείου ως δικαιολογία προβαλλόταν η προσπάθεια ενοποίησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.
Πλέον, η κεφαλή της υπηρεσίας είναι γένους θηλυκού, καθώς διευθύντρια τοποθετήθηκε η κυρία Ειρήνη Γιαλούρη και υποδιευθύντρια η κυρία Ελένη Σκρίμπα που θεωρούνται από τα πλέον έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης και αποκαλούνται ως οι «σιδηρές κυρίες». Πλέον και εκείνες τρέχουν να βάλουν σε μια σειρά τις περισσότερες από 2.500 υποθέσεις που «αράχνιαζαν» στα γραφεία της υπηρεσίας. Χοντρούς φακέλους που περιέχουν εντολές ελέγχου για υποθέσεις εξοπλιστικών, πολιτικών προσώπων, εφοπλιστών και επιχειρηματιών πρώτης γραμμής.
Η ιστορία αποψίλωσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών εκτείνεται χρονικά από το Νοέμβριο του 2011. Τότε ονομαζόταν Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων και παραιτήθηκε ο Διευθυντής της. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε και ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε χριστεί επικεφαλής.
Απο εκείνη την περίοδο τα σημάδια κατάρρευσης της «ναυαρχίδας» του ΣΔΟΕ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή και η υποστελέχωση είχε υπομνησθεί ουκ ολίγες φορές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη.
Αλλεπάλληλες αναφορές επεσήμαναν ότι ορισμένοι προφανώς δεν επιθυμούσαν να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Όπως κατέγραφόταν στα διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία είχαν αποσταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από τους 95 υπαλλήλους είχαν απομείνει 40, εκ των οποίων οι 15 ήταν υπό μετακίνηση και οι άλλοι 15 δεν απασχολούνταν με τη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων, αλλά προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη.
Η αναφορά κατέληγε ότι μόλις 10 (!) υπάλληλοι καλούνταν να φέρουν σε πέρας τις ιδιαίτερα πολύπλοκες, υποθέσεις.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ