Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Η αισιόδοξη ρητορική της Χαμάς για τον Σινουάρ δεν μπορεί να κρύψει την αποσύνθεσή της

Η Χαμάς προσπαθεί να ηρωποιήσει τον θάνατο του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ, στη Γάζα χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως νίκη του αγώνα της για μια ελέυθερη Παλαιστίνη. Τονίζει πώς ο 62χρονος ηγέτης της σκοτώθηκε την Πέμπτη πολεμώντας στην πρώτη γραμμή, οπλισμένος και φορώντας παλαιστινιακή καφίγια, και πώς η οργάνωση επιβίωσε για 37 χρόνια παρά τη δολοφονία από το Ισραήλ όλων των ηγετών της.

Σε δήλωσή του, ανώτερος αξιωματούχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Μπασέμ Ναΐμ , εκπρόσωπος της Χαμάς και μέλος του ηγετικού συμβουλίου,αναγνώρισε τον πόνο και την αγωνία της απώλειας «αγαπητών ανθρώπων και ιδιαίτερα εξαιρετικών ηγετών όπως ο Γιαχία Σινγουάρ», αλλά είπε ότι η οργάνωση είναι σίγουρη για την τελική νίκη καθώς «αυτό είναι το αποτέλεσμα για όλους τους ανθρώπους που πολέμησαν και πέθαναν για την ελευθερία τους».

Ο Ναΐμ επεσήμανε τις προηγούμενες δολοφονίες του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του χαρισματικού κληρικού που ίδρυσε τη Χαμάς, και του Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι, του διαδόχου του Γιασίν, ως παραδείγματα του πώς η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση μετά από ένα τέτοιο σφοδρό και καίριο χτύπημα «γίνονταν κάθε φορά πιο δυνατή και πιο δημοφιλής».

Αλλά η ρητορική δεν μπορεί να συσκοτίσει εντελώς την πραγματικότητα. Από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ με ηγέτη τον Σινουάρ μόλις πριν από ένα χρόνο, μια σειρά από ανώτατα στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, με πιο αξιοσημείωτο τον Ισμαήλ Χανίγια , τον προκάτοχο του Σινουάρ στην ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος σκοτώθηκε σε έναν κυβερνητικό ξενώνα στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο.

Άλλοι βασικά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί, μαζί με χιλιάδες κατώτερους αξιωματούχους, διοικητικούς υπαλλήλους, διοικητές και απλούς μαχητές. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά ακόμα κι αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί φαίνονται υπερβολικοί, ο απολογισμός για την Χαμάς είναι καταστροφικός.

Η Χαμάς, έχει χάσει επίσης την κυριαρχία της στη Γάζα και τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της. Για 17 χρόνια, είχε κατορθώσει να επιβάλει τη συντηρητική ισλαμιστική ατζέντα της, να στρατολογήσει μια νέα γενιά αξιωματούχων και μαχητών, να κατασκευάσει ένα τεράστιο συγκρότημα τούνελ και να δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο ρουκετών. Τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν.

Διατηρεί επί του παρόντος παρουσία σε μεγάλο μέρος της Γάζας, αποτελώντας μια σκιώδη κυβέρνηση εν μέσω συνεχιζόμενων ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να βρίσκεται στην πραγματικότητα στην εξουσία.
Ούτε μπορεί να μεταφράσει τα κέρδη σε δημοτικότητα που μπορεί να έχει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχει επίσης υποφέρει από ισραηλινές επιδρομές και χτυπήματα.

Με τον θάνατο του Σινουάρ προκύπτει επίσης και η ανάγκη και η άμεση προτεραιότητα να ορίσει έναν νέο ηγέτη, ή τουλάχιστον να δημιουργήσει κάποιον λειτουργικό μηχανισμό που να μπορεί να είναι σε θέση παρέχει κατεύθυνση στους χιλιάδες μαχητές της που έχουν μείνει ακέφαλοι.

Τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα μιας μυστικής ψηφοφορίας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και το εξωτερικό για να επιλέξει τον πολιτικό της αρχηγό, αλλά αυτό μοιάζει να είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο μικρότερος αδελφός του Σινγουάρ, Μοχάμεντ, στρατιωτικός διοικητής στη Γάζα, είναι απίθανο να μπορέσει να συσπειρώσει και να ενώσει την οργάνωση ή ακόμη και να παραμείνει ζωντανός για πολύ καιρό ακόμη.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν βετεράνους όπως ο Χάλεντ Μασάλ , καθώς ήταν ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς από το 1996 ως το 2017, ή ο Χαλίλ Αλ Χάγια
,ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρεστός πολύ στους αξιωματούχους της Τεχεράνης. Αλλά και οι δύο εδρεύουν στο Κατάρ, το οποίο φέρνει τις δικές του επιπλοκές και μειώνει την απήχησή τους στην κατάταξη.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία πρώτα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, τον περασμένο μήνα και μετά, ενδεχομένως, του αντικαταστάτη του, και έτσι να αφήσουν τη θέση άδεια.

Αναλυτές λένε ότι η υποστήριξη από το εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας για τη Χαμάς. Οι φατρίες διαφωνούν επί μακρόν για το αν θα ευθυγραμμιστούν με το Ιράν ως μέρος του περιφερειακού άξονα αντίστασης της Τεχεράνης ή θα έρθουν πιο κοντά στα σουνιτικά κράτη του Κόλπου. Ο Σινουάρ ήταν πιο κοντά στην πρώτη λύση με το Ιράν αλλά τώρα οι διαφωνίες θα είναι πιο έντονες μετά τον ξαφνικό χαμό του.

Οι πολλές υπάρχουσες διασπάσεις εντός της οργάνωσης μπορεί να διευρυνθούν καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις ραδιουργούν για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση στη Γάζα, κυνηγώντας τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη της και έτσι αντί να έχουμε την δημιουργία μίας Hamas 2.0, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει με πολλές φατρίες της Χαμάς να λειτουργούν λίγο πολύ ανεξάρτητα.
Για πολλούς αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Γάζα, όπου προηγουμένως καλά οργανωμένα «τάγματα» έχουν αποσυντεθεί σε μικρές, χαοτικές και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές ομάδες συχνά άπειρων μαχητών. Παρατηρητές κοντά στην οργάνωση λένε ότι «έχει πάψει να υπάρχει» σε οτιδήποτε μοιάζει με την προηγούμενη μορφή της και έτσι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξαναχτιστεί.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

“Με αυτόν τον τρόπο πεθαίνει ένας ήρωας” λένε κάτοικοι της Γάζας για τον θάνατο του Σινουάρ

BBC: Ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, αλλά όχι το τέλος του πολέμου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ