Η Αμερικανίδα επισκέπτρια Καρολάιν Κούτεκ είχε μόλις ολοκληρώσει την περιήγησή της στην Ακρόπολη, τον πιο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας.
Όσο όμορφο κι αν ήταν το μνημείο ηλικίας 2.500 ετών, το ίδιο αξιομνημόνευτο ήταν και το τεράστιο πλήθος, παραπονέθηκε η ίδια.
«Η αναμονή και ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ είναι σίγουρα υπερβολικός», δήλωσε η 30χρονη υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών στο AFP ένα πρόσφατο πρωινό του Ιουνίου, σε θέα των εκατοντάδων ανθρώπων που σχημάτιζαν ουρά στο δαιδαλώδες ανηφορικό μονοπάτι προς το αξιοθέατο, ένα συνηθισμένο φαινόμενο.
«Πάρα πολύς κόσμος για τα γούστα μου», δήλωσε η Αυστραλή Τζάκι Ζάκαρι.
«Δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο τον Ιούνιο, νόμιζα ότι τον Ιούλιο θα ήταν η αιχμή και η κίνηση πιο έντονη», είπε η πωλήτρια.
Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη τον Μάιο, περίπου 70 τοις εκατό περισσότεροι από ό,τι το 2022, σύμφωνα με τον ελληνικό κρατικό οργανισμό διαχείρισης πολιτιστικών πόρων (ΟΔΑΠ).
Από τον Απρίλιο και μετά, οι μέσες ημερήσιες επισκέψεις ήταν αντίστοιχες με αυτές του περασμένου Αυγούστου, του μήνα που θεωρείται ο πιο πολυσύχναστος της ελληνικής τουριστικής περιόδου, λέει ο πρόεδρος του ΟΔΑΠ Ηλίας Πατσαρούχας.
Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αυξάνεται σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις προ της πανδημίας εποχές, καθώς ο κόσμος παρατηρεί μια αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξίδια αναψυχής. Αυτό έχει επιδεινωθεί από την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμη και με ένα ηλεκτρονικό «γρήγορο πάσο», η Κούτεκ και η οικογένειά της έπρεπε να περιμένουν περίπου 15 λεπτά για να εισέλθουν, είπε.
«Το χειρότερο ήταν ότι στην κορυφή, όταν προσπαθείς να μπεις σε μια ουρά, έχανες τους ανθρώπους σου», δήλωσε η Κούτεκ.
Αφού αγοράσουν το εισιτήριό τους στην είσοδο, οι επισκέπτες πρέπει να περιμένουν στην ουρά για δεύτερη φορά πριν ανέβουν τα σκαλιά των Προπυλαίων, την πύλη του ιερού που είναι αφιερωμένο στην αρχαία Ελληνίδα θεά Αθηνά.
Το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει την UNESCO στην προστασία και διαφύλαξη των μνημείων διεθνούς σημασίας.
Λέει ότι η Ακρόπολη δεν διαθέτει επί του παρόντος σχέδια διαχείρισης των επισκεπτών που απαιτούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα.
«Υπέρμετρος τουρισμός»
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδάτων (WHW) Στέφαν Ντέμπκε δήλωσε στο AFP ότι ο χώρος έχει υποστεί «υπερτουρισμό» εδώ και πολλά χρόνια και τώρα κινδυνεύει.
«Ένας τόπος παγκόσμιας σημασίας όπως η Ακρόπολη, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και κινδυνεύει, αν δεν διαθέτει σχέδιο διαχείρισης και κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των τουριστών», δήλωσε.
Μερικές φορές η συμφόρηση στα Προπύλαια είναι τόσο μεγάλη που οι φρουροί ασφαλείας του χώρου πρέπει να διακόπτουν τη ροή των επισκεπτών, λέει ο Πατσαρούχας.
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα αν υπάρξει ξαφνική εισροή επιβατών από ένα από τα πολλά κρουαζιερόπλοια που σταματούν στο λιμάνι του Πειραιά αυτή την εποχή.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι αναμονές να αυξάνονται σε πάνω από μία ώρα, λέει ο βετεράνος φύλακας Ιωάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην Ακρόπολη εδώ και 30 χρόνια.
Ο Μαυρικόπουλος προσθέτει ότι υπάρχει χρόνια έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, ειδικά στα ελληνικά νησιά όπου οι συνθήκες είναι «δραματικές», είπε.
Πριν από δύο χρόνια, υπήρξε διαμάχη αφού το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ενέκρινε εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη που περιλάμβαναν ένα νέο τσιμεντένιο διάδρομο.
Το υπουργείο δήλωσε ότι ο επανασχεδιασμός βελτιώνει την προσβασιμότητα των αναπηρικών αμαξιδίων και μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Ο Ντέμπκε δήλωσε ότι οι αναβαθμίσεις «φαίνεται να αποσκοπούν στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τον χώρο» και ως εκ τούτου είναι «εντελώς ανεύθυνες».
Χρονοδιαγράμματα
Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα ένα σύστημα χρονοθυρίδων για την κατανομή των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε ο κ. Πατσαρούχας, προσθέτοντας ότι θα εισαχθεί σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Όμως οι φύλακες των χώρων λένε ότι η εισαγωγή του νέου συστήματος μεσούσης της σεζόν είναι λάθος που θα κάνει τη δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη.
«Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μετά την τουριστική περίοδο», δήλωσε ο Μαυρικόπουλος.
Η Ελλάδα υπολογίζει στον τουρισμό για την τόνωση της οικονομίας της μετά την σχεδόν δεκαετή κρίση χρέους. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να ξεπεράσουν τα 31,3 εκατομμύρια αφίξεις που καταγράφηκαν το 2019, έτος ρεκόρ για τη χώρα.
Πηγή: AFP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ιβάνκα Τραμπ στην Ελλάδα: Οι φωτογραφίες στην Ακρόπολη και το μήνυμα στο Instagram