Πολύ σημαντική συμβολή στο έργο της Δικαιοσύνης είχε μια ανώνυμη επιστολή που εστάλη στον Άρειο Πάγο την 24η Σεπτεμβρίου και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η η έρευνα του αντεισαγγελέα Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αυτή ουσιαστικά σκιαγράφησε το αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης» που αποδόθηκε στο κόμμα.
Αναλυτικά:
«Κύριε Εισαγγελέα,
Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορούμαι ότι ενεργείτε προκαταρκτική εξέταση για το εγκληματικό και φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Ως πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής που εκδιώχθηκα και δέχτηκα επιθέσεις επειδή αντιλήφθηκα ότι οι πρώην συναγωνιστές μου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά κοινοί κακοποιοί, θέλω να σας γνωρίσω κάποια στοιχεία για την εγκληματική τους δράση.
Σκοπός και στόχος τους δεν είναι το καλό της πατρίδας, όπως λένε, αλλά καλυπτόμενοι πίσω από την κοινοβουλευτική τους παρουσία, έχουν δημιουργήσει εγκληματική οργάνωση με Αρχηγό, Υπαρχηγούς, Διευθυντές και Τάγματα εφόδου που δρα ιεραρχικά σε όλη την Επικράτεια. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση έχει εκτελέσει και εκτελεί συγκροτημένα και με πολλά άτομα επιθέσεις βίας που πολλές φορές εξελίσσονται σε φόνους και βαρύτατους τραυματισμούς , εκβιάζει και στρέφεται κατά αλλοδαπών που κατοικούν στη χώρα αλλά και κατά Ελλήνων που τυχαίνει να διαφωνούν μαζί τους.
Τα έσοδα της οργάνωσης προέρχονται από πωλήσεις όπλων , εκβιάσεις , λαθρεμπόριο και παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.
Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν ενεργά στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης είναι και τα παρακάτω άτομα: Γιώργος, ο Γιώργος με το ψευδώνυμο “Αιγύπτιος”, ο Γιάννης ο Άγγος, ο Ρουπακιάς που πιάστηκε για το φόνο στο Κερατσίνι και ο Δεβελέκος που κάνει κουμάντο στη νεολαία.
Εάν ψάξετε για αυτούς και τα τηλέφωνα τους είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε πολλά για το πως δουλεύουν.
Με πίστη στην πατρίδα και τον πολιτισμό της».
Παππάς-Παναγιώταρος εξαφάνισαν τα… πάντα!
Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων τους που περιέχονται στη δικογραφία οι βουλευτές Παπάς και Παναγιώταρος, άδειασαν τα σπίτια τους μετά τη δολοφονία Ρουπακιά κι όταν ξεκινούσε πλέον η δικαστική έρευνα. Γειτόνισσα του Χρήστου Παππά, ο οποίος έμενε πάνω από το σπίτι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην κατάθεσή του ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου( την ημέρα που διατάχθηκε δικαστική έρευνα) , αιφνιδιαστικά ο Παππάς με την σύζυγο του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους φορτώσανε τα πράγματα από το διαμέρισμά τους στην Μιχαήλ Γρηγορίου αριθμός 21, σε τρία φορτηγά και μετακόμισαν. Από την περασμένη Κυριακή δεν τον έχει ξαναδεί. Μία ημέρα νωρίτερα στις 21 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 16:00 ο Ηλίας Παναγιώταρος εγκατέλειπε, σύμφωνα με την κατάθεση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού το διαμέρισμα που νοίκιαζε στην οδό Κύπρου 63 στου Παπάγου, χωρίς καμιά προειδοποίηση. Το συμβόλαιό του έληγε κανονικά την 1-8-15. Η ιδιοκτήτρια επικοινώνησε μαζί του για να της επιστρέψει τα κλειδιά. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ένας άγνωστος άνδρας τον επισκέφθηκε εκ μέρους του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και της επέστρεψε τα κλειδιά. Στην συνέχεια η γυναίκα άνοιξε το διαμέρισμα για ν α το ελέγξει και ανακάλυψε ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε πάρει όλα του τα πράγματα.
Τι ανέφερε το καταστατικό
Για τα μέλη της Χρυσής Αυγής η βία «είναι το μήνυμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα κατηγορητήρια που συνέταξαν οι ανακριτές σε βάρος του επικεφαλής, βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής . Ένα καταστατικό με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής και αποτυπωμένο το σύμβολο των «ss” , που περιέχεται στο φάκελο , είναι κατά τις διωκτικές αρχές , ο καμβάς πάνω στον οποίο χαρτογραφείται κάθε ενέργεια της οργάνωσης που από το 1987 διαχωρίστηκε στο πολιτικό και το επιχειρησιακό τμήμα. Σκοπός κατά το κατηγορητήριο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ο επικεφαλής Νίκος Μιχαλολιάκος , οι βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ήταν η φυλετική καθαρότητα της Αρίας φυλής, η ανωτερότητα έναντι των άλλων πληθυσμών , που είναι υπάνθρωποι , όπως οι αλλοδαποί, οι ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι έχοντες νοητικά ή κινητικά προβλήματα αλλά και οι διαφωνούντες με τις θέσεις της οργάνωσης.
Όσο για τους σκοπούς: «Για τα μέλη της Χρυσής Αυγής η βία είναι το μήνυμα και όχι απλώς μέσον προς επίτευξη των σκοπών τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργανώσεως αποτελούν α) η στρατιωτική δομή, Β) η απόλυτος ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας επιφέρει σκληρές για τη σωματική ακεραιότητα και την προσωπικότητα του παραβάτου συνέπειες (βαθμίδες ιεραρχίας: φαλαγγίτης-λοχίτης-πυρηνάρχης-ομαδάρχης-τομεάρχης-φαλαγγάρχης, κατά το άρθρο 11 του καταστατικού) , γ) Η τυφλή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων, δ) η συνωμοτική και βάσει προκαθορισμένων κανόνων δράση, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από νεωτέρας ηλικίας μέλη. (χαρακτηριστικώς αναφέρεται το φυλλάδιο της οργανώσεως «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ».
Οι συνομιλίες Μιχαλολιάκου-Πατέλη
Από τις συνομιλίες προκύπτει πλήθος στοιχείων, όπως π.χ ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος τηλεφωνεί την επομένη της δολοφονίας 15 φορές στον Γιώργο Πατέλη, επικεφαλής της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, και «πυρηνάρχη» κατά το κατηγορητήριο. Χαρακτηριστική πάντως είναι η ‘απάθεια» με την οποία ο Ρουπακιάς φέρεται να αγνοεί τις επιπτώσεις της πράξης του και να νοιάζεται μόνο για το γεγονός ότι η γυναίκα του ‘ενοχοποίησε» τον Πατέλη και την οργάνωση:
Γ. Η άλλη να πούμε η χαζή μου τα έκανε μαντάρα με έβαλε δέκα χρόνια μέσα ακόμη να πούμε με τις μαλακίες της
Χ. Ποια βρε;
Γ. Η γυναίκα μου με τις μαλακίες που πήγε και κατέθεσε
Χ. Γιώργο είναι βαρύ το αδίκημα που έχεις κάνει το χεις πάρει χαμπάρι;
Γ. Ρε κατάλαβες τι σου πα δεν είναι αυτό. Της είπα να πάει στο σπίτι και να δώσει στους αστυνομικούς για να μην τα κάνουν κώλος το σπίτι όλα τα πράγματα και αυτή έπιασε και τα έδωσε αλλού, τη μια λέει ότι τα έκαψε, την άλλη λέει έτσι και στο τέλος κάρφωσε και τους άλλους και πήγανε στο σπίτι τους γιατί να τους μπλέξει τους άλλους που πήγε τα πράγματα.
Τα τάγματα εφόδου και ο Κασιδιάρης
Ενδεικτική του κλίματος πανικού μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι συνομιλία της αδελφής του κατηγορούμενου (β) για τη δολοφονία Γιώργου Ρουπακιά με μια φίλη της (α) όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης κατονομάζεται ως εκπαιδευτής ταγμάτων εφόδου :
Φίλη αδερφής Ρουπακιά: Τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι απ ότι βγήκε στην τηλεόραση έχουν τάγματα παντού έχουν τάγματα ασφάλειας κρούσης δεν ξέρω πως τα λένε, κρούσης εφόδου δεν ξέρω πως τα λένε
Αδερφή Ρουπακιά: Εφόδου λέγεται
Φίλη αδερφής Ρουπακιά: Εφόδου απ αυτό. Λοιπόν όταν λοιπόν βλέπεις ένα τέτοιο πράγμα κι όταν δηλαδή εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε κι έλεγε εγώ δεν τον ξέρω και ο άλλος ότι είναι τρελός δηλαδή μου ήρθε να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό και να του πω ρε κερατά ποιος τους εκπαίδευσε γι αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι. Πες μου ποιος εγώ ο Α ο Β εσύ τους έκανες και εσύ ο ίδιος αυτή τη στιγμή τους απαρνείσαι»
Απολύτως χαρακτηριστική επίσης της ταραχής είναι και η συνομιλία μεταξύ της γυναίκας του Γιώργου Ρουπακιά κι ενός φίλου της , όπου περίπου παρακαλάει να πάει ο κατηγορούμενος στα κελιά που κρατούνται VIP κρατούμενοι του Κορυδαλλού όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Β.Της είπε ότι πρέπει να προσπαθήσει δικηγόρος. Να είναι τσακάλι δικηγόρος.
Α.Εντάξει
Β. Για να τον κρατήσουνε στον κορυδαλλό μέσα αυτό της είπε
Α. Να πάει αυτό μου είπε μου τόνισε να πάει στην ΣΤ Πτέρυγα
Β. Ναι
Α. Εκεί που πήγε ο Τσοχαντζόπουλος, εκεί που πήγε ο Γαβαλάς, εκεί που πάνε αυτοί.
Β. Να πάει. Η δικηγόρος αυτή είναι δική σου;
Α. Ναι
Β. Δική σου δικός σου άνθρωπος δεν είναι τυχαία και ανέλαβε την υπεράσπιση του Γιώργου
Α. Όχι δεν είναι τυχαία
Β. Είναι δική σου την πληρώνεις εσύ δηλαδή
Α.Ναι
Β. Εντάξει αυτό μας ενδιαφέρει. Τι άνθρωπος είναι η δικηγόρος. Τέλος πάντων τι να πούμε ούτε αδερφός μου ρε ούτε αδερφός μου.
Α. εμένα δε με ενδιαφέρει η προανάκριση το είπα και στα παιδιά το λέω και σε σένα. Στη δίκη θα υπάρχει άλλος ένας ή δυο δικηγόροι.
Β.Μακάρι μακάρι.
Α. Όχι μακάρι έχω ήδη κανονίσει
Β. Μακάρι να είχα και εγώ τα λεφτά να βοηθήσω ειλικρινά σου μιλάω ειλικρινά σου μιλάω
Α. Ούτε εγώ ρε Γιώτα μου τα έχω υπολογίζω ότι έχω 13-15 μήνες μπροστά μου να μαζεύψω
Β. Εντάξει ο πατέρας σου τι κάνει;
Α. Τι να κάνει ο πατέρας μου με 200 ευρώ που παίρνει τη βδομάδα.Εγώ δεν του δίνω λεφτά;
Β. Είναι και αυτό Είναι και αυτό Είναι και αυτό
Α. Εγω έχει να μου δώσει λεφτά ένα χρόνο
Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα
Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία πάντως τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής, όπου και πάλι ο Ηλίας Κασιδιάρης ‘έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τις δηλώσεις του πώς η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με τη δολοφονία. Ακούστε την αγωνία τους για το αν αποδεικνύεται ή όχι πως ο Ρουπακιάς ήταν σε άμυνα. Α. Το δικαστήριο θα κάτσει αν το δεχτούνε την καταγγελία που χε κάνει ο φίλος του Φύσσα που ήταν παρών και καλά ότι ο άλλος έτρωγε ξύλο ο δικός μας και έβγαλε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε, είναι σε άμυνα.
«Β. Τι είπε;
Α. Είπε αυτός για να πουλήσει τώρα μούρη για το Φύσσα ότι ο Φύσσας τον εβάραγε το δικό μας
Β. Ναι
Α. Και κείνη την ώρα επειδή δε μπορούσε να τα βγάλει πέρα έβγαλε μαζαίρι και τον κάρφωσε. Και αυτός ο δικός μας έχει πει ότι ήταν σε άμυνα γιατί έτρωγε ξύλο και φοβήθηκε για τη ζωή του και έβγαλε μαχαίρι για να τον απωθήσει και ο άλλος έπεσε πάνω
Β. Δικηγόρο θα βάλει το κόμμα για αυτόν όχι ε?
Α. Δεν ξέρω ακόμα ρε μαλάκα. Είναι πολύ μπερδεμένη ιστορία
Β. Ναι ρε μαλάκα ναι και στην αρχή μαλάκα ο μαλάκας ο Κασσιδιάρης και λέει έκραξε ότι και καλά δεν έχουμε καμία σχέση ξέρω γω και τέτοια. Διαψεύστηκε παταγωδώς βέβαια
Πάντως όπως προκύπτει από τα στοιχεία από τα στοιχεία που φέρνει στο φως το ΣΤΑΡ , το δεύτερο άτομο που φέρεται να επέβαινε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εμφανίζεται λίγη ώρα μετά το φονικό να μιλάει δυο φορές με τη γυναίκα του καθ’ ομολογίαν του δράστη του εγκλήματος.
“Καίνε” τον Κασιδιάρη
Συνομιλία-φωτιά η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 μεταξύ της αδερφής του Γιώργου Ρουπακιά και ενός ακόμη ατόμου, είναι κόλαφος για τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά και τις τακτικές της Χρυσής Αυγής. Σχολιάζοντας μια τηλεοπτική εμφάνιση του συλληφθέντα βουλευτή κατά τη διάρκεια της οποίας απαρνήθηκε τον Ρουπακιά ο ομιλών λέει:
-… Λοιπόν όυαν λοιπόν βλέπεις μια ένα τέτοιο πράγμα κι όταν δηλαδή εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε και έλεγε εγώ δεν τον ξέρω και ο άλλος ότι είναι τρελός, δηλαδή μου ήρθε να, να πάω εκεί και να τον πιάσω από τον λαιμό και να του πω ρε κερατά ποιους τους εκπαίδευσε γι αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι. Πες μου ποιος, εγώ, ο Α, ο Β, εσύ τους έκανες και εσύ ο ίδιος αυτή τη στιγμή τους απαρνείσαι. Δηλαδή είναι τρελό να τους αδείαζεις. Κι εσύ κάτσε. Εγώ εάν ήμουν στη θέση του Γιώργου θα είχα ανοίξει το στόμα μου και θα τους είχα κάψει κι ας πέθαινα, ας πέθαινα και θα τα έλεγα με το νι και το σίγμα και ας με σκοτώνανε…
Σκληρό ηγετικό πυρήνα αποτελούμενο από τον επικεφαλής της Νίκο Μιχαλολιάκο (αρχηγός) και τους βουλευτές Παπά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Λαγό, Μιχο «εγκληματικής οργάνωσης» εμφανίζει σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων.
Αναφέρει χαρακτηριστικα: “εσύ δε υπο την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του Βουλευτού της Χρυσής Αυγής , διηύθυνες αυτήν, παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παράνομων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς παρατιθενται”.
Οι ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση συνέταξαν τα κατηγορητήρια βάσει των οποίων θα απολογηθούν οι συλληφθέντες και σύμφωνα με αυτά: Η δομή και η ιεραρχία της “εγκληματικής οργάνωσης” είχε βασιστεί πάνω στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο έχει κατατεθεί στις διωκτικές αρχές και το οποίο βρήκε πλήρη εφαρμογή -κατά τις διωκτικές αρχές πάντα- στην υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο λοιπόν επικεφαλής ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος με υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά οι οποίοι έδιναν τις εντολές τις οποίες “κατέβαζαν προς τα κάτω” οι βουλευτές κάθε περιφέρειας που αποτελούσαν τον σκληρό ηγετικό πυρήνα,. Κάτω από τους βουλευτές , σύμφωνα με τις αρχές, υπήρχαν οι βουλευτές οι οποίοι είχαν το ρόλο του περιφερειακού διοικητή και στους οποίους αναφέρονταν οι τοπικοί πυρηνάρχες, δηλαδή οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων όπως παραδείγματος χάριν της Νίκαιας ή του Περάματος.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο το καταστατικό επιβεβαιώνεται πλήρως από τον τρόπο δράσης στην υπόθεση της Νίκαιας όπου μετά τη δολοφονία φέρεται ο Ρουπακιάς να ενημερώνει τον Πατέλη (επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας), εκείνος το βουλευτή Λαγό και εκείνος με τη σειρά του τους Μιχαλολιάκο και Παναγιώταρο. Όπως αναφέρει μάλιστα ακολούθησε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων μεταξύ χαμηλόβαθμων στελεχών.
Τα τηλέφωνα αυτά πάντως δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί και να υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διασταύρωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ των βουλευτών και του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, από την πλευρά των κατηγορουμένων, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Γιάννης Λαγός είναι υπεύθυνος για τις μετακινήσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και πως ούτως ή άλλως μιλούσε μαζί του τα βράδια για να κανονιστεί το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας καθώς και ο αριθμός των αστυνομικών που θα ζητούσε προς φύλαξη από το τμήμα προστασίας υψηλών προσώπων.
Οι διάλογοι που “καίνε” τον Πατέλη
* Σε συνομιλία που έγινε στις 19/9 και πραγματοποιήθηκε απόπ το τηλέφωνο του Μιχαλολιάκου και χρήστη άνδρα ονόματι “Γιάννης” προς τον Πατέλη, καταγράφεται έντονος διάλογος ιδίως από την πλευρά του τηλεφώνου Μιχαλολιάκου, ο οποίος ρωτά επίμονα τον Πατέλη να του γνωρίσει τα πραγματικά περιστατικά και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες της ανθρωποκτονίας. Ειδικότερα, επιθυμεί να μάθει τον ακριωή αριθμό των εμπλεκομένων ατομων καθώς για την τύχη του τηλεφώνου ενός ατόμου ονόματι “Γιάννης”.
* Λίγο αργότερα, το τηλέφνο του λαγού με χρήστη έναν “Γιάννη” ρωτάει αν το μιρκό όνομα του τρίτου ατόμου που πήρε τηλέφωνο είναι Γιώργος. Και ο Πατέλης του απαντάει ότι δεν θυμάται, πλην όμως παρεμβάλεται έτερο άτομο που αναφέρει το όνομα Δήμου.
* Στις 26/9 ο Τσακανίκας καλεί τον Πατέλη είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και λέει στον Πατέλη ότι παίρνει τηλέφωνο το Λαγό ο οποίος δεν απαντά και ότι έχει αρχίσει να φοβάται ότι θα τον διώξουν. Ο Πατέλης προσπαθεό να τον ηρεμήσει ενώ μεταξύ άλλων του λέει ότι κι αυτός κινδυνεύει να τον διώξουν από το κίνημα και εκφράζει φόβο ότι θα πάει στη φυλακή. Ζητά από οτν Τσακανίκα να προστατεύσει τη γυναίκα και το παιδί του με κάθε κόστος.