Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η ακτινογραφία του real estate (και ξένων επενδυτών) εν µέσω πανδηµίας

Αν και τα περσινά έσοδα από τον τουρισμό ήταν ισχνά, ωστόσο η αγορά τόσο παραθεριστικών κατοικιών όσο και αστικών ακινήτων, κυρίως για επενδυτικούς λόγους, αναδεικνύεται ως ένας άκρως επικερδής οικονομικός τομέας. Το 2020, έτος πανδημίας, η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ του αγοραστή, διεξάγοντας έρευνα σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας.

Οι… κροίσοι του Νοτίου Αιγαίου

Τα συμπεράσματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα: Κατ’ αρχάς οι συναλλαγές γίνονται σε ποσοστό 80% τοις μετρητοίς και μόνο το 20% των αγορών ακινήτων γίνονται με χρηματοδότηση από τράπεζα. ∆ευτερευόντως, λόγω και της πανδημίας, αυξήθηκε το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αλλάξει χέρια ένα σπίτι από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η αγγελία πώλησής του. Τρίτον, το 30% των αγοραστών είναι από ξένες χώρες, με τους περισσότερους να αγοράζουν, αμιγώς επενδυτικά, καθώς δεν πρόκειται να μείνουν ποτέ στα ακίνητα, όπως Ισραηλινοί και Κινέζοι, οι οποίοι θέλουν μόνο να αποκτήσουν τη «golden visa». Τέταρτον, τα πιο ακριβά ακίνητα πωλούνται στο Νότιο Αιγαίο, ενώ τα πιο φθηνά στην Ήπειρο, μία περιφέρεια που μαστίζεται παραδοσιακά από την οικονομική κρίση. Ως πέμπτο ενδιαφέρον στοιχείο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι πολλοί Έλληνες της διασποράς επέλεξαν, λόγω και της πανδημίας, να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, αγοράζοντας μόνιμη κατοικία. Τέλος, αρκετοί αποφάσισαν το 2020 να εγκαταλείψουν το κέντρο και μετατοπίζονται προς τα προάστια.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι πιο ακριβές συναλλαγές γίνονται από Γάλλους, Άγγλους, Ελβετούς και Ιταλούς σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τιμές που μπορεί να φθάνουν έως και 1.000.000 ευρώ, ενώ στο Ιόνιο οι πρώτες εθνικότητες αγοραστών είναι Ρώσοι, Αγγλοι και Γερμανοί με ακίνητα αξίας έως 650.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019 μόλις το 11,8% των πωλητηρίων αντιπροσώπευε χρόνο αναμονής από έξι έως 12 μήνες, ποσοστό που αυξήθηκε το 2020 σε 22%.

Κινέζοι, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί προτιμούν Αττική

Στην Αττική ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται ότι δείχνουν Κινέζοι, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί με τις τιμές απόκτησης ακινήτων να φθάνουν έως τα 350.000 ευρώ, ενώ σε έναν ακόμη δημοφιλή τουριστικό προορισμό, την Κρήτη, το top 3 αφορά Γερμανούς, Ελβετούς και Πολωνούς.

Στη Βόρεια Ελλάδα, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προηγούνται Βούλγαροι και Αλβανοί με τιμές ακινήτων από 30.000 έως 350.000 ευρώ, ενώ οι χαμηλότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στην Ήπειρο με πρώτη εθνικότητα τους Αλβανούς και τιμές που ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και φθάνουν έως 91.000 ευρώ.

Χαμηλές είναι οι συναλλαγές από ξένους και στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως από Βούλγαρους και Αλβανούς με τιμές από 91.000 έως 180.000 ευρώ.

Το προφίλ των επενδυτών και των ακινήτων

Οι περισσότεροι που επένδυσαν στην αγορά ακινήτων το 2020 είναι έγγαμοι ηλικίας 30-55 ετών ανώτερης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το 70% των αγοραστών ακινήτων είναι έγγαμοι, το 73% είναι ηλικίας μεταξύ 20-55 ετών και το 50% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.

«Το 30% αφορά σε ξένους υπηκόους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό συναντάμε ομογενείς και Έλληνες που έφυγαν εξαιτίας της κρίσης στο εξωτερικό και έχουν πλέον τη δυναμική να αγοράσουν ακίνητα. Πολλοί είναι και οι ‘νομάδες της πληροφορικής’, όπως τους ονομάζουμε, δηλαδή οι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό, όπως στην Ολλανδία και στη Σουηδία, με τους υπολογιστές τους και τώρα λόγω της πανδημίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα και εργάζονται από εδώ», αναφέρει ο κτηματομεσίτης και μέλος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), Νίκος Μανομενίδης.

Παρατηρείται μείωση στα ακίνητα με κλάσεις τιμών 0-30.000ˇ και 31.000 – 90.000ˇ (η οποία εξακολουθεί να είναι επικρατέστερη) και αυξήσεις στις υπόλοιπες κλάσεις μεγαλύτερης αξίας. Αξιοσημείωτος ο διπλασιασμός συναλλαγών στην κλάση 181.000 – 350.000ˇ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Δείτε επίσης:

Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και η πτώση του Μίδα του real estate

Ιστορικά ξενοδοχεία και ακίνητα-φιλέτα επωνύμων σε κλοιό πλειστηριασμών το 2021



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ