«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα». Οι στίχοι αυτοί με τη φωνή του Φίλιππου Πλιάτσικα ξεσήκωσαν το κοινό στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο Forum στο βόρειο Λονδίνο. Ο Έλληνας καλλιτέχνης ήταν ο βασικός συντελεστής της εκδήλωσης «Η ‘Αλλη Πλευρά της Ελλάδας».
Μαζί του, σε μια παράσταση γεμάτη μουσική, ποίηση και θέατρο ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Μπάμπης Στόκας, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Γεωργία Νταγάκη, που καθήλωσε του πάντες με τη λύρα της, και ο διεθνής φήμης κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς. Αλλά και ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής των Violent Femmes Γκόρντον Γκάνο γνωστός για την εναλλακτική ροκ μουσική του. Ο Γκάνο ήρθε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την παράσταση. Το καρέ συμπλήρωσαν οι ηθοποιοί Τέο Αλεξάντερ και Νάντια Σπηλιωτοπούλου που απήγγειλαν ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών στα ελληνικά με παράλληλη μετάφραση και βίντεο-υποστήριξη, εντυπωσιάζοντας το βρετανικό κοινό. Ένα κοινό στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν δημοσιογράφοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης της Βρετανίας όπως η Βικτόρια Χίσλοπ και πολλοί άλλοι.
Η εκδήλωση είχε στόχο να παρουσιάσει μια άλλη πλευρά της χώρας. Να δώσει μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που έχουν «καλλιεργήσει» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. «Δεν ήταν ένα συνηθισμένο πολιτιστικό γεγονός, αλλά μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό είχαν να αναδείξουν την όμορφη πλευρά της Ελλάδας» είπαν στον ΑΠΕ- ΜΠΕ οι διοργανωτές. ‘Αλλωστε και γι’ αυτό τον λόγο θα παρουσιαστεί σε τρεις ακόμη πόλεις της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, το ‘Αμστερνταμ και το Παρίσι στις 23,25 και 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
«Ήταν ένα καλλιτεχνικό κάλεσμα, που συνδύασε διάφορες μορφές τέχνης, από ποίηση του Ελύτη και του Καβάφη έως έργα του Μουσείου Παιδικής Τέχνης. Σκοπός ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα σε αυτή την διεθνή οικονομική συγκυρία είναι παρούσα και συνεχίζει να παράγει τέχνη και πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και φυσικά προστιθέμενη αξία του εθνικού τουριστικού προϊόντος» είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, Χριστίνα Καλογερά.
«H κεντρική ιδέα της εκδήλωσης, ήταν να παρουσιάσει μια άλλη όψη της Ελλάδας. Αυτήν όπου οι παραδόσεις και ο πολιτισμός συναντούν τα νέα καλλιτεχνικά σχήματα και ακούσματα. Στόχος είναι η διάχυση πολιτιστικών – πολιτισμικών στοιχείων της σύγχρονης Ελλάδας σε ειδικά κοινά-στόχους τα οποία αποτελούν και πολλαπλασιαστές της εικόνας της Χώρας και τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΟΤ» πρόσθεσε η κ. Καλογερά.
Η καλλιτεχνική βραδιά είχε και παράλληλες εκδηλώσεις. Σε μια από αυτές παρουσιάστηκαν πάνω από 30 έργα από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο, που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από 5 ως 14 ετών. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης. Η εν λόγω έκθεση ήταν μια συνεργασία του μουσείου με τον ΕΟΤ, την επιμέλεια της οποίας είχε η Ιωάννα Μάκη. Η κ. Μάκη είναι ιστορικός τέχνης, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην βρετανική πρωτεύουσα με τις εικαστικές της παρεμβάσεις.
Μιλώντας για τις αντιδράσεις του κόσμου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα κοινό ενθουσιάστηκε από τα έργα των παιδιών. Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι η παιδική ματιά. Τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι λιλιπούτιοι καλλιτέχνες είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας τα τελευταία χρόνια. Από τα χρώματα της κρίσης δηλαδή. Πρόκειται για έργα που σφύζουν από ζωή. Γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία. Πρόκειται πραγματικά για την άλλη πλευρά της Ελλάδος. Αναμφισβήτητα τα παιδιά μπορούν να ονειρεύονται καλύτερα το μέλλον από εμάς. Έτσι και αλλιώς πάντα το κάνανε αυτό. Τώρα όμως αποτυπώνεται και όσο πιο γλαφυρά γίνεται στα έργα τους» επισήμανε η κ. Μάκη. Παράλληλα μιλώντας για την καλλιτεχνική αξία των έργων είπει ότι «πολύς κόσμος με ρωτούσε αν πραγματικά αυτά τα έργα ανήκουν σε παιδιά. Δεν πιστεύανε ότι τόσο ποιοτικά έργα είναι δημιουργήματα πιτσιρικάδων. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν κάποια από αυτά τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν γίνουν διάσημοι καλλιτέχνες».
Τα θέματα των έργων ποικίλουν. Ταξιδεύουν τον επισκέπτη από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα. Ενώ παράλληλα υπάρχουν και θέματα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα διαχρονικά. Όπως η θάλασσα, ο ήλιος, η βάρκα του Αιγαίου κ.α..
«’Αλλωστε το σύγχρονο παραπέμπει στο παρελθόν και το παρελθόν συχνά δείχνει το μέλλον» τονίζει η κ. Μάκη.