Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Αμερική ξαναγυρνά στο Φεγγάρι

Η NASA ανακοίνωσε χθες πως μέχρι τώρα οκτώ χώρες έχουν υπογράψει ένα διεθνές σύμφωνο για την εξερεύνηση της Σελήνης που ονομάζεται Artemis Accords, καθώς η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να διαμορφώσει πρότυπα για την κατασκευή μακροπρόθεσμων οικισμών στην σεληνιακή επιφάνεια.

Στόχος η μόνιμη εγκατάσταση στη Σελήνη

Το νέο διαστημικό πρότζεκτ των ΗΠΑ με τον κωδικό «Αρτεμις» αποσκοπεί στο να καλλιεργηθούν οι διαστημικές συμφωνίες με τους φίλους των ΗΠΑ, αφήνοντας όσο γίνεται έξω από την κούρσα του Διαστήματος τη Ρωσία με τελικό στόχο να εγκαταστήσει ανθρώπους και διαστημικούς σταθμούς στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας διαστημικής διάσκεψης την Τρίτη μετά από μήνες συνομιλιών σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να επιστρέψουν στο φεγγάρι έως το 2024.

Η Σελήνη και ο εποικισμός της είναι βασικός στρατηγικός στόχος όσον αφορά την επιστημονική έρευνα και από εκεί θα μπορούσε να επιτρέψει μελλοντικές αποστολές στον Αρη.

Ολα αυτά εμπίπτουν σε ένα καθεστώς διεθνούς διαστημικού δικαίου το οποίο εδώ και χρόνια θεωρείται παρωχημένο. Το νέο πρόγραμμα «Αρτεμις» έρχεται να προτείνει «ζώνες ασφαλείας» που θα περιβάλλουν τις μελλοντικές βάσεις επί του εδάφους της Σελήνης οι οποίες θα επιτρέψουν τον συντονισμό μεταξύ των διαστημικών φορέων.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η NASA στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχει δημιουργήσει ένα μικρό διαστημικό σταθμό (Gateway) σε μόνιμη τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον οποίο θα ξεκινούν πλέον οι αποστολές προσελήνωσης, επανδρωμένες και μη, και σε αυτόν θα επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση του έργου τους στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο πολύτιμος Νότιος Πόλος

Ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή στο νότιο πόλο της Σελήνης το Δεκέμβριο του 2022 ενός νέου ρόβερ σε αναζήτηση νερού. Το ρόβερ VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) θα μπορεί να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα και μαζί με μια σειρά από επιστημονικά όργανα που θα είναι εξοπλισμένο θα διαθέτει και ένα τρυπάνι που θα φθάνει σε βάθος ενός μέτρου για να συλλέξει πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις του νερού με μορφή πάγου στο νότιο πόλο του φεγγαριού, κάτω από την επιφάνεια, η ύπαρξη του οποίου πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Ο νότιος πόλος σύμφωνα με τη NASA θεωρείται ο καταλληλότερος για προσσελήνωση και εξερεύνηση, επειδή μπορεί να παρέχει μελλοντικά πόσιμο νερό, άρα και οξυγόνο για τη διαβίωση μιας μελλοντικής μόνιμης σεληνιακής βάσης, καθώς και υδρογόνο και οξυγόνο ως καύσιμα για τα μελλοντικά οχήματα και πυραύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ταξίδι στο Διάστημα για 2 Ρώσους και 1 Αμερικανό

“Χάκερς” επιτέθηκαν σε δεδομένα της COSMOTE

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ