Οι αριθμοί, ορισμένες φορές, μπορούν να είναι πιο δηλωτικοί από όσο φαίνονται. Για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να μελετήσει κανείς τα μακροοικονομικά μεγέθη – φτάνει να παρατηρήσει τα ποσοστά της ανεργίας. Αυτό κάνει και η Telegraph.
Βασιζόμενο στα στοιχεία της Eurostat, το άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως το 73,5% των ανθρώπων που δηλώθηκαν ως άνεργοι το 2014, ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 67,1% το 2013. Η Αττική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης (77,3%), ενώ αποκαρδιωτικά είναι και τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα (76,7%).
Επιζήμια ανεργία
Οι ερευνητές του London School of Economics αναφέρουν πως η μακροχρόνια ανεργία είναι επιζήμια για μια σειρά από λόγους. Τείνει να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Επιπλέον, το ανθρώπινο κεφάλαιο των εργαζόμενων (πραγματικό ή αντιληπτό από τους εργοδότες) ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά την περίοδο της ανεργίας, καθώς ο χρόνος που αφιερώνεται στην αναζήτηση εργασίας συνήθως μειώνεται. Αμφότεροι οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες εξόδου από την ανεργία μειώνονται, όσο περισσότερο αυτή συνεχίζεται.
Γενικότερα, η μακροχρόνια ανεργία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της φτώχειας για τα νοικοκυριά. Με την πάροδο του χρόνου, κάποια από αυτά τα άτομα ενδέχεται να αποκλειστούν εντελώς από το εργατικό δυναμικό. Ο Μαρκ Κάρνεϊ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε πρόσφατη ομιλία του, είχε τονίσει πως οι μακροχρόνια άνεργοι χάνουν τις δεξιότητές τους – ή, άλλως, πως: μπαίνουν στην κατηγορία της υστέρησης.
Νέα γενιά ανέργων
Η κρίση που ενέσκηψε στην Ευρώπη, ενδέχεται, να δημιουργήσει μια γενιά εργαζόμενων που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στην εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επτά από τις δέκα περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ανεργία βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τη Σουηδία που ανήκει έχει το χαμηλότερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων στην Ευρώπη (μόλις το 14,8%). Συνολικά, τα στοιχεία είναι ζοφερά για όλη την Ευρώπη, καθώς το 1/3 των περιφερειών της ηπείρου, η πλειοψηφία των ανέργων βρίσκονται εκτός εργασίας πάνω από ένα χρόνο (49,3% κατά μέσο όρο το 2014, έναντι 47,2% το 2013).
Το δράμα της Ελλάδας
Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη το περασμένο έτος (26,5%), αν και έξι από τις δέκα περιφέρειες της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία ήταν στην Ισπανία. Σχεδόν το 35% των ανθρώπων που ζουν στην Ανδαλουσία είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Εννέα από τις δέκα περιφέρειες με το χαμηλότερο -συνολικό- ποσοστό ανεργίας μπορούν να απαντηθούν στη Δανία, αν και η Πράγα κρατάει το «στέμμα», με ποσοστό ανεργίας μόλις 2.5%. Συγκριτικά, το ποσοστό ανεργίας του Λονδίνου (κατά μέσο όρο) ήταν πέρυσι 6,9%.