Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κόκκινη Κάρτα από Βρυξέλλες

Του Στέργιου Φωτόπουλου

Έντονες αντιδράσεις και δυσφορία προκάλεσε στις Βρυξέλλες η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό την ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μιλώντας αποκλειστικά στο ereportaz, o εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής, Siegfried Muresan, δήλωσε ότι:

“η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποβολή των δύο νομοσχεδίων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους διεθνείς πιστωτές δείχνει ανευθυνότητα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παίζει, για άλλη μια φορά, το παιχνίδι που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης το περασμένο έτος. Είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που θα επωμιστούν το κόστος αυτής της απερίσκεπτης στάσης της κυβέρνησης, είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και το βάρος που οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια”.

 

Παράλληλα, ο κ. Muresan προσέθεσε ότι “οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της, θα ωφελήσει τελικά τους ίδιους τους Έλληνες. Προωθώντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική, θα σημειώσει ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και θα φέρει ευημερία. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της”.

Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση δόθηκε από καλά πληροφορημένη πηγή εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εκτιμά ότι η απόφαση να παρθεί το συγκεκριμένο πολιτικό ρίσκο από την Αθήνα αποτελεί “εκβιαστική κίνηση” προς την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη αυτήν τη χρονική περίοδο είναι επικεντρωμένη στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει περαιτέρω πίεση.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν έλαβε σαφείς αποστάσεις την Τετάρτη από την απόφαση της Αθήνας να καταθέσει στη βουλή τα ανωτέρω νομοσχέδια πριν την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. Εν προκειμένω,  σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου της Επιτροπής, Alexander Winterstein, “η κυριότητα των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών”.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η “η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα”, καθώς οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται.

Σημαντικά, έκκληση για ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές έκανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, προτρέποντας την Αθήνα να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση προτού υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

“Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Η Κομισιόν θέλει να μεσολαβήσει. Πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο στόχος για να επιτευχθεί αυτό ως τα τέλη Απριλίου φαίνεται εφικτός, με λίγη καλή θέληση και δουλειά. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του περσινού τραγικού σεναρίου και να μιλάμε για Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα τo κάνουμε” δήλωσε στη Le Monde ο Γάλλος Επίτροπος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Jäger, κληθείς να σχολιάσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως “μονομερής ενέργεια”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι”. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία και ότι η τρέχουσα αξιολόγηση δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιείται για την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Τετάρτη στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι “υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν” και υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων”.

Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε 4 εβδομάδες. Εν τούτοις, επεσήμανε ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από πέντε ή έξι μήνες. Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Regling αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων και στην περαιτέρω παράταση της περιόδου αποπληρωμής του ως πιθανές λύσεις, αποκλείοντας ένα ονομαστικό κούρεμα, ενώ σχετικά με το μέγεθος του κουρέματος επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ