Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Η απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη για την αγοραπωλησία στο «Ναυάγιο»

Χθες, 5.3.2020, το ζήτημα της αμφιλεγόμενης αγοραπωλησίας 15.000 στρ. στα Ορεινά της Ζακύνθου «πέρασε» την πόρτα του Κοινοβουλίου μέσω της επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Επένδυση στην περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου» που απηύθυνε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη.

Από τον κοινωνιολόγο, συγγραφέα-ερευνητή Σπυρίδωνα Σ. Ξένο, ο οποίος διεξάγει την αρχειακή έρευνα των τίτλων ιδιοκτησίας της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών επί του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου, που περιλαμβάνεται στην πωληθείσα έκταση, και ως εκ τούτου γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση και όλες τις εξελίξεις που την αφορούν, λάβαμε το κείμενο που ακολουθεί, μέσα από το οποίο δίνει απαντήσεις σε όσα είπε χθες στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο από 5/3/2020 επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαβάζω ότι, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με την υποτιθέμενη «επένδυση» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε ως εξής:

«[…] Κάνατε μία ερώτηση δύο σελίδων. Αναφέρεστε σε προγενέστερη χρονικά απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και αποκρύπτετε από την πρωτολογία σας και από τη γραπτή σας ερώτηση ότι έχει υπάρξει μεταγενέστερη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, που έχει αποφανθεί οριστικά για όλα όσα λέτε. Όλα αυτά που αναφέρετε στην ερώτησή σας περί απάτης, περί των τίτλων πατρωνίας και όλα τα υπόλοιπα, κρίθηκαν στο δικαστήριο πριν γίνω εγώ υπουργός. Ήσασταν ακόμα κυβέρνηση εσείς. Το 2018 βγήκε η απόφαση και κέρδισε η εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ […]».

Ωστόσο, στο υπ’ αριθ. 38 φύλλο της μνημονευόμενης απόφασης (20/2018) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, αναφέρεται: «[…] Επομένως πρέπει να διαταχθεί η επανάληψη της συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο (κατ’ άρθρο 254 ΚΠολΔ), προκειμένου να διενεργηθεί με επιμέλεια του επιμελέστερου των διαδίκων πραγματογνωμοσύνη (κατ’ άρθρο 368 παρ. 1-2 ΚΠολΔ) […]

»[…] Όσον αφορά δε τη σωρευόμενη στο αγωγικό δικόγραφο αγωγή αναγνώρισης νομής επί ακινήτου, θα πρέπει να αναβληθεί η επί της ουσίας έκδοση απόφασης (κατ’ εφαρμογή του άρθρου 308 παρ. 2 ΚΠολΔ), έως ότου καταστεί ώριμη και η έτερη σωρευόμενη στο αυτό δικόγραφο αγωγή, για την οποία κατά τα ανωτέρω, κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου η διάγνωση της διαφοράς να γίνει σε ενιαία βάση […]».

Για τους λόγους αυτούς, εν τέλει, το Δικαστήριο της Ζακύνθου αποφασίζει (βλ. υπ’ αριθ. 38 φύλλο της Απόφασης 20/2018):

«Αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης επί της από 14/9/2015 Αγωγής.

»Διατάσσει την επανάληψη της συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο.

»Διορίζει Πραγματογνώμονες τους Ι.Γ., πολιτικό μηχανικό, κάτοικο Ζακύνθου… καθώς και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου».

Όσον αφορά δε την ανωτέρω, ατυχή, εκτίμηση –ή ευχή, αν θέλετε– του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη ότι: «[…] Όλα αυτά που αναφέρετε στην ερώτησή σας περί απάτης, περί των τίτλων πατρωνίας και όλα τα υπόλοιπα, κρίθηκαν στο δικαστήριο […]», στο υπ’ αριθ. 16 φύλλο της 20/2018 Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, η εισηγήτρια πρωτοδίκης δίνει τη δική της απάντηση στον κ. υπουργό: «[…] Επομένως, όπως συνάγεται και από τις διατάξεις των άρθρων 239, 513, 1033, 1191 ΑΚ, η πώληση ξένου ακινήτου είναι έγκυρη, δηλαδή μόνη η έλλειψη κυριότητος στο ακίνητο δεν έχει ως συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης»!

Αυτά τα ολίγα, λοιπόν, περί της υπ’ αριθ. 20/2018 Αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου και περί του τι κρίθηκε με αυτήν. Όταν, δε, θα κατατεθεί και η πραγματογνωμοσύνη, να είστε σίγουροι ότι τότε θα πούμε πολύ περισσότερα!

Αλλά, γιά πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, τα οποία πρώτη φορά ακούσαμε από το στόμα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, και τα οποία πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να απασχολήσουν τις επόμενες ώρες τις δικαστικές Αρχές:

• Από πού γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι από τα 14.387 στρ., τα οποία πούλησε με το υπ’ αριθ. 23942/2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας ο Γ. Χάρος στην ανώνυμη εταιρεία Pimana S.A., σήμερα έχουν απομείνει μόνο 11.000 στρέμματα; Αφού σύμφωνα με όσα, προφανώς εκ παραπληροφόρησης, καταθέσατε στη Βουλή των Ελλήνων, η Pimana S.A. «θριάμβευσε» στο δικαστήριο, πώς σήμερα από τα 14.387 στρ. που αγόρασε κοψοχρονιά έχουν μείνει μόνο τα μισά (βλ. δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου); Εδώ εκτιμώ, κ. υπουργέ, ότι μάλλον κάποιος σας κοροϊδεύει!

• Από πού γνωρίζετε, κ. υπουργέ, ότι το «μικρό εκείνο κομμάτι» γης, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, το οποίο διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, είναι περίπου 1.000 στρέμματα; Σας το είπε η Pimana S.A.; Σας το μετέφεραν με εχεμύθεια οι πραγματογνώμονες; Ή, μήπως, αυτή είναι η δικαστική απόφαση… πριν καν εκδοθεί; Διότι από το δικόγραφο της αγωγής μας ουδόλως προκύπτει η έκταση στην οποία αναφέρεστε!

• Από πού γνωρίζετε, κ. υπουργέ, ότι η εταιρεία Pimana S.A. είναι συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ; Διότι προχθές που πήγε στα γραφεία της εταιρείας ο δήμαρχος Ζακύνθου, άλλα μετέφερε σε μας και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου. Αφήστε που, προ ημερών, και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μάς αποκάλυψε ότι, δυστυχώς, η Pimana S.A. δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των εταιρειών επενδύσεων της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου. Μήπως τελικά, κ. υπουργέ, πρέπει να ξαναδείτε το θέμα, με τη συνδρομή και της οικονομικής αστυνομίας; Μήπως βρίσκεται κάποιος άλλος από πίσω και την πληρώσει τη νύφη και η κυβέρνηση;

• Τέλος, διάβασα, κ. υπουργέ, ότι στην πρωτολογία σας προχωρήσατε και σε μια ατυχή, δυστυχώς, αναφορά περί του δικηγόρου που δήθεν κέρδισε την υπόθεση και που όλα η εταιρεία τα έκανε σωστά κ.ά. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, διότι αυτός κάνει τη δουλειά του. Όμως, αλήθεια, κ. υπουργέ, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον ρωτήσατε; Η ΑΒΜ ΑΑ19-619 Κατεπείγουσα Παραγγελία Προανάκρισης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έπειτα από δημοσιεύματα περί παρεμβάσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη σάς λέει κάτι; Δεν ενημερωθήκατε από τους συνεργάτες σας για τα δημοσιεύματα και τις συνομιλίες; Είναι δυνατόν;

Κύριε υπουργέ,

Εν κατακλείδι, εκτιμώ ότι καλύτερα θα ήταν να κάτσετε και να ησυχάσετε. Είμαι σε θέση να σας πω και να σας αποδείξω ότι ουδέποτε είχε στην κατοχή του ο Γ. Χάρος την έκταση, την οποία φέρεται να πούλησε στην ανώνυμη εταιρεία Pimana.

Αργά ή γρήγορα, η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποκαλύψει ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Διακόσιες οικογένειες από τις ορεινές κοινότητες της Ζακύνθου, ο Δήμος Ζακύνθου και το Μοναστήρι του Αϊ Γιώργη των Γκρεμνών θα δικαιωθούν, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι!

Φροντίστε, λοιπόν, να προστατεύσετε τον επενδυτή σας, αφήνοντας την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Με εκτίμηση

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Σ. ΞΕΝΟΣ

 

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις: Οι μπουλντόζες μπαίνουν στο Ελληνικό αρχές του 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ