Κίνδυνους λοιμώξεων «εγκυμονεί» η αποτρίχωση του μπικίνι, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Η αποτρίχωση με κερί ή με ξυράφι μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στην γραμμή του μπικίνι, αφήνοντας το δέρμα ευάλωτο σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως ο ιός της ευλογιάς.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας 30 νέους ασθενείς (έξι γυναίκες κει 24 άνδρες) με μολυσματική τέρμινθο, η οποία προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς, οι οποίες είχαν αναζητήσει θεραπεία σε ιδιωτική κλινική της Γαλλίας, το διάστημα 2011 -2012. Το 93% των ατόμων αποτρίχωνε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ξυράφι (70%), με ψαλίδι (13%) ή με κερί (10%). Δέκα ασθενείς είχαν τουλάχιστον και μια άλλη δερματική πάθηση όπως, κονδυλώματα ή βακτηριακή λοίμωξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του τριχωτού του ήβης τελευταία γίνεται όλο και δημοφιλέστερη.
Η μολυσματική τέρμινθος που εντοπίστηκε είναι μια εύκολα μεταδοτική λοίμωξη που εξαπλώνεται γρήγορα είτε δια της επαφής με την πάσχουσα περιοχή, είτε μέσω αντικειμένων όπως τα εσώρουχα ή οι πετσέτες.
Η λοίμωξη συνήθως εκκαθαρίζεται από μόνη της χωρίς να προκαλεί συμπτώματα άλλα από κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Ενδεχομένως όμως οι τελευταίες να γίνουν πυώδεις και να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία σε περίπτωση που «σπάσουν». Στο στάδιο αυτό είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η πιθανότητα εξάπλωση της λοίμωξης και η δημιουργία μόνιμων δερματικών βλαβών.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αποτρίχωση του εφηβαίου μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικό τον κίνδυνο και για άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων.[/quote_text]
«Το σώμα έχει έναν αριθμό αμυντικών μηχανισμών για την πρόληψη των λοιμώξων. Μια εξ αυτών είναι το φυσιολογικό, υγιές δέρμα», εξηγεί ο Δρ Ρόμπερτ Μπροντελ, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή. «Οι οποιεσδήποτε ανωμαλίες στο δέρμα ανοίγουν την ‘πόρτα’ στις λοιμώξεις», συμπληρώνει.
Ο Δρ Τζόναθαν Ζενιλμαν, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο «Bayview» του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» συμφωνεί και εξηγεί ότι ο ιός του έρπητα είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος μικροτραυματισμός του δέρματος.
Σπεύδει όμως να σημειώσει ότι η γαλλική μελέτη δεν είναι καταληκτική και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κοινοί μεταξύ των μελών του δείγματος (πέραν της αποτρίχωσης) που να συντέλεσαν στον αυξημένο κίνδυνο μολυσματικής τέρμινθου.
Η Δρ Μαίρη Γκάιλ Μερκούριο, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ, όμως επιβεβαιώνει ότι πολύ συχνά διαπιστώνει μολυσματική τέρμινθο σε άτομα που αποτριχώνουν το εφηβαίο.
«Τους συμβουλεύω να σταματούν την αποτρίχωση μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η λοίμωξη, διότι ειδικά το ξύρισμα συντελεί στην εξάπλωση της», εξηγεί και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς το ζήτημα, ώστε να συγκριθούν οι πρακτικές αφαίρεσης των τριχών της ήβης για να εξευρεθεί εκείνη που ενέχει το μικρότερο κίνδυνο για το δέρμα.
Για παράδειγμα η αποτρίχωση με λέιζερ δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης διότι δεν ερεθίζει το δέρμα. Αντιθέτως, το ξύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικής τέρμινθου διότι το ξυράφι εξαπλώνει τον ιό, από το ένα σημείο του μπικίνι στο άλλο.