Έφηβος ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος του Στράτου Διονυσίου με τίτλο «Εγώ, ο ξένος». Με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται τεράστια επιτυχία. «Εγώ που ήμουνα Θεός, θα φύγω τώρα σαν τρελός, θα φύγω σαν κυνηγημένος. Εγώ που ήμουνα Θεός, θα φύγω τώρα σαν τρελός, απόκληρος και πικραμένος, εγώ ο ξένος, εγώ ο ξένος», έλεγε το ρεφρέν. Όποιος το επαναλάβει δύο – τρεις φορές θα αντιληφθεί ότι ταιριάζει γάντι στον 52χρονο πολιτικό από το Ηράκλειο. Μέσα σε έναν μήνα ο Αυγενάκης από υπουργός όχι μόνο έγινε απλός βουλευτής, αλλά κατέληξε και… ξένος για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο άνθρωπος που το 2016 ανέλαβε την αποστολή να ανασυγκροτήσει το κόμμα και συνέβαλε τα μέγιστα στην άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, βρέθηκε στα ίδια έδρανα με τον… Κωνσταντίνο Φλώρο. Ως ανεξάρτητος, εκεί είναι υποχρεωμένος να κάθεται. Δίπλα στον ανεξάρτητο βουλευτή, που αποχώρησε από τους Σπαρτιάτες και ήδη κατηγορείται για χειροδικία. Όπως ακριβώς και ο Αυγενάκης! Μέχρι που μπορούν να γίνουν και φίλοι οι δυο τους. Ο ένας θα εξιστορεί το περιστατικό με τον Βασίλη Γραμμένο, ο άλλος το επεισόδιο με τον υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας.
Διαγραφή
Για τον Κρητικό πολιτικό, βέβαια, η διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάτι νέο. Δεν είναι πρώτη φορά που του συμβαίνει. Είχε βιώσει το ίδιο συναίσθημα και το 2010. Τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ως… προπομπός του Αλέξη Τσίπρα διατράνωνε στο Ζάππειο ότι θα έσκιζε το μνημόνιο. Ο Αυγενάκης διαφώνησε μαζί του και διεγράφη. Ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη και παρέμεινε στην πολιτική ως ο στενότερος συνεργάτης της. Επανήλθε το 2012 στη Νέα Δημοκρατία κι έκτοτε ακολούθησε ανοδική πορεία. Μέχρι και ως… υποψήφιος πρωθυπουργός παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της ΕΠΟ από την ατάκα του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023 και κόντρα στην επιθυμία του για παραμονή στον αθλητισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τον αναβαθμίσει και τον έχρισε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανοιγόταν μπροστά του ένας δρόμος δόξας. Αλλά η τύχη γύρισε την πλάτη στον Αυγενάκη. Ήρθε ο «Daniel» που διέλυσε τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία. Άρχισαν τα προβλήματα. Βοήθησε σε αυτό και ο ίδιος ο Κρητικός πολιτικός.
Από τη μία οι αποκαλύψεις για τον ρόλο της συζύγου του που βρισκόταν πάντα στο πλευρό του. Με εξαίρεση την περασμένη Παρασκευή όταν εκτυλίχθηκαν οι σκηνές απείρου κάλλους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αν ήταν μαζί και η σύζυγός του θα είχε λύσει εκείνη το πρόβλημα καθώς, όπως λένε οι κακές γλώσσες, πίσω από έναν προβληματικό υπουργό βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα.
Ο Αυγενάκης, πάντως, από τον χειμώνα στριμώχτηκε αρκετά. Οι αγρότες έβραζαν μαζί του εξαιτίας των ατυχών δηλώσεών του. Έπειτα κατηγορήθηκε από στελέχη οργανισμών για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς. Γενικώς, του προσήψαν διάφορα.
Όχι ότι στον αθλητισμό τα είχε καταφέρει καλύτερα. Στην ΠΑΟΚ, στην ΑΕΚ και στον Παναθηναϊκό είχαν σηκώσει εναντίον του το λάβαρο της επαναστάσεως. Το ίδιο έπραξαν και πολλές αθλητικές ομοσπονδίες.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα βίντεο με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να περνάει πριονοκορδέλα τον Αυγενάκη για τη συμπεριφορά του, όταν ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού θέλησε να εμποδίσει τη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Οι χαρακτηρισμοί του θα έκαναν να κοκκινίσει ακόμα και η Τζένη Καρέζη στη «Λόλα». Ο Αυγενάκης, όμως, τους προσπέρασε εκείνους τους χαρακτηρισμούς. Πού να τα έβαζε με τον Γιαννακόπουλο; Δεν ήταν δα και υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Ούτε και απλός αστυνομικός. Σε αυτούς πούλησε μαγκιά ο Αυγενάκης. Στον πρώτο με τη φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και στον δεύτερο με την προειδοποίηση ότι έχει ασυλία.
Για να μη μακρηγορούμε με τα δικά μας, θα χρησιμοποιήσουμε μια ανάρτηση του Νικόλα Κακλαμανάκη. Από τους πρώτους που στήριξαν τον Αυγενάκη στον Αθλητισμό και ενδεχομένως ο πρώτος που απογοητεύθηκε.
«Χρειάστηκε εντέλει μια κάμερα για να αποδειχθεί η ακαταλληλότητα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Αυγενάκη, όταν ήδη υπήρχαν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που ασκούσε πολιτική με τη μη εφαρμογή των νόμων;
Η κόκκινη κάρτα στον κ. Αυγενάκη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά προηγούμενες πράξεις και παραλείψεις του, μέχρι πρόσφατα μέλους της κυβέρνησης σε δύο υπουργεία, έπρεπε να είχε βγει πολύ νωρίτερα, ώστε να μη νιώθει ο στενός του συνεργάτης ότι μπορεί να επικαλεστεί το ‘‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;’’ για να επιβληθεί σε οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας.
Αναφέρομαι ενδεικτικά σε πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ελέγχου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που ούτε ως είδηση δεν ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό. Παρότι σε αυτό το πόρισμα είδαμε παραβάσεις που χαρακτηρίστηκαν σαν ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ από έγκριτους δημοσιογράφους. Αντιμετωπίσαμε τη σιωπή του υφυπουργού για κορυφαία αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, που εκδιώχθηκε από την Ελλάδα με καταγεγραμμένες φράσεις των παραγόντων της διοίκησης της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας ‘‘να φάει κλωτσιά και να φύγει από εδώ’’, ‘‘θα μπορούσαμε να εξαφανίσουμε αθλητή σε ένα λεπτό’’. Δεν εφαρμόστηκε o νόμος, με αποτέλεσμα τη δικαστική δική μου συνεχιζόμενη ταλαιπωρία από τους παράγοντες της διοίκησης της ΕΙΟ. Είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από κατευθείαν αναθέσεις του κ. Αυγενάκη με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού και κατόπιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια εμπορική εταιρεία αγροτο-αθλητισμού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δυστυχώς η μη εφαρμογή των νόμων, οι παραβάσεις και παραλείψεις τους χάνονται στα σκοτάδια των λαβυρίνθων της διοικήσεως και φυσικά αφήνουν παθητικά αδιάφορους τους πολίτες.
Είναι καιρός πια να δούμε και τι ‘‘κρύβει’’ και δεν μπορεί να αποκαλύψει η κάμερα και τι μας φανερώνει το ‘‘σκοτάδι’’ των πράξεων αυτών που ορίζουν τη ζωή μας. Επιφυλάσσομαι να μιλήσω αναλυτικά σε σύντομο χρόνο», έγραψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης. «Όταν μιλούν οι αθλητές, εμείς πρέπει να σωπαίνουμε», είχε πει κάποτε ο Αυγενάκης, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Προφανώς και τώρα οφείλει να σωπάσει.