Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η Αθήνα λέει “όχι” στην πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Η Ελλάδα δε μπορεί να δεχτεί την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% σε όλα τα κράτη-μέλη”.

Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα προς τις Βρυξέλλες, συγκροτώντας μαζί με ακόμα δέκα πρωτεύουσες της Ένωσης, μία ισχυρή συμμαχία ενόψει και της έντονης αντιπαράθεσης που αναμένεται ότι θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη.

“Όταν έχουμε προνοήσει, για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δε μπορεί να έρχεται οριζόντια απόφαση από την Επιτροπή και να υποχρεώσει την Ελλάδα και άλλα κράτη που έχουν προνοήσει να μειώσουν 15% το αέριο”, σημείωσε (Σκάι) ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ομολόγους του, προαναγγέλλοντας κοινή επιστολή των κρατών-μελών που διαφωνούν. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη υπερθεματίζουν.

“Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούν με το μέτρο, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Ενέργειας.

Στο πλαίσιο, πάντως, της αλληλεγγύης στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τις γειτονικές χώρες που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν ελλείψεις λόγω περικοπής στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Αυτό που έγινε σαφές και από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είναι ότι η Αθήνα επιμένει στις προτάσεις που ήδη έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες.

Προτάσεις που έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός και σχετίζονται με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των… ενεργειακών Συμπληγάδων, παράγοντες εκπέμπουν καθησυχαστικά μηνύματα όσον αφορά στα σενάρια περί κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αφενός προχωρά σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση, με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικότερα:

-Όσον αφορά στη δυνατότητα προμήθειας και αποθήκευσης LNG, κατέπλευσε ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχει δυνατότητα προμήθειας περισσότερου αερίου με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία.

-Στο μέτωπο της αντικατάστασης φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας diesel.

-Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Διαβάστε επίσης

Ισπανικό “ΟΧΙ” στο ενεργειακό Δελτίο

Φυσικό αέριο: Η Gazprom δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ