Αύριο Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020, συνεδριάζει το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο όπου η χώρα μας θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο παραμένει επί σχεδόν έναν μήνα -συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων – στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα ζήτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (NAC ή Nato Council, όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες-μέλη και ο γ.γ. της Συμμαχίας), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πρέσβεων δεν συνιστά διάλογο, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.
Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Αγκυρα την Πέμπτη. Μετά το πέρας της αυριανής πολιτικής συζήτησης θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν τελικά η Ελλάδα τελικώς θα προχωρήσει στον διάλογο με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο.
Τι μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu ΑΓΚΥΡΑ
Μια συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν μέθοδοι για τη μείωση των κινδύνων συμβάντων στην Ανατολική Μεσόγειο, προγραμματίστηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού Εθνικού Υπουργείου Άμυνας, οι τεχνικές συνομιλίες – που προγραμματίζονται μετά από συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg – αναβάλλονται στις 10 Σεπτεμβρίου από τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.