Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι “χαμένες” λίστες των πολιτικών

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Σε «κώμα» βρίσκεται η πλέον σπουδαία υπόθεση διερεύνησης καταγγελιών που αφορούν «μαύρο» πολιτικό χρήμα και πιθανά εγκλήματα όπως του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της παθητικής δωροδοκίας, κ.α. Οι έρευνες του ΣΔΟΕ για τις διαβόητες λίστες των πολιτικών προσώπων (υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) βρίσκονται «παγωμένες», ενώ αγνοείται ο ακριβής αριθμός των ελέγχων που έχουν σημειώσει πρόοδο.

Κύκλοι του ΣΔΟΕ εξηγούν ότι δεν διενεργείται μια συγκεντρωτική έρευνα από την Κεντρική Υπηρεσία, καθώς οι κατά τόπους Διευθύνσεις προχωρούν στους ελέγχους των πολιτικών προσώπων που ανήκουν στην Περιφέρειά τους. Προσθέτουν ότι τα πορίσματα ελέγχων που συντάσσονται αποστέλλονται αρμοδίως στη Βουλή η οποία υποχρεούται να κινήσει τις περαιτέρω διαδικασίες όταν πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτές.

Σήμερα πάντως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν καθώς ο «σεισμός» που παραλίγο να κατεδαφίσει το Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο του 2012 (όταν δημοσιοποιήθηκαν οι λίστες) απέδειξε ότι στα… δύσκολα το πολιτικό σύστημα συσπειρώνεται και αλληλοϋποστηρίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνο τον «μαύρο Σεπτέμβριο» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Στέλιος Στασινόπουλος έσπευσε να «αθωώσει» τους ελεγχόμενους πολιτικούς, μοιράζοντας υπογεγραμμένα έγγραφα της υπηρεσίας που διέψευδαν την ύπαρξη της λίστας.

Ουσιαστικά ο κ. Στασινόπουλος διέψευδε το δικό του γραφείο στο οποίο συγκεντρώθηκαν (στις 29 και 30 Αυγούστου 2012) τα επίσημα έγγραφα τα οποία κατέγραφαν τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονταν. Είχε προηγηθεί η ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ στο Νομό Αχαΐας, κ. Νίκου Τσούκαλη ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί εάν υπήρχαν έλεγχοι που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα και ποιους ήλεγχε το ΣΔΟΕ. Όταν οι απαντήσεις δόθηκαν και τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν επικράτησε πανικός.

Ο ένας μετά τον άλλον οι πολιτικοί που είδαν το όνομά τους καταχωρημένο στη λίστα φρόντισαν μέσω παρεμβάσεων σε τηλεοπτικά δίκτυα ή κανάλια να «αθωωθούν». Ορισμένοι κράδαιναν τα «συγχωροχάρτια» του κ. Στασινόπουλου ο οποίος –ευφυώς- είχε χρησιμοποιήσει λεκτικές ντρίμπλες προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα. Είχε πει ότι δεν υπάρχει «λίστα» ως δημόσιο έγγραφο. Δεν μίλησε για λίστες όμως…

Οι έχοντες καλή μνήμη θυμούνται ότι η δημοσιοποίηση των ελεγχόμενων (και ουχί ενόχων) πολιτικών προσώπων προκάλεσε τα αντανακλαστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Την ίδια κιόλας ημέρα ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες καθώς και ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, διέταξαν ποινική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες διαρροής των εγγράφων! Η πρώτη παραγγελία η οποία δόθηκε στην πρώην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράϊκου και τέθηκε στο αρχείο λίγο καιρό αργότερα. Η δεύτερη παραγγελία «έπαψε» καθώς ήταν παράτυπη.

Στο πλαίσιο προσπάθειας εντοπισμού των ενόχων που συνέδραμαν στη δημοσιοποίηση των λιστών της ντροπής διενεργήθηκε και εσωτερική πειθαρχική έρευνα του υπουργείου Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο μπήκαν οι κινήσεις πέντε διευθυντικών στελεχών. Τα ανεπαρκή στοιχεία έκλεισαν άρον-άρον τον φάκελο. Την ίδια στιγμή υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία κινήθηκαν εναντίον της δημοσιογραφικής έρευνας. Πίστευαν ή πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν ασυλία.

Όλα στο “φως”

Οι φάκελοι των ελέγχων των πολιτικών προσώπων που ενέχονται σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού παραμένουν –όμως- ακόμη ανοιχτές. Το ereportaz.gr αποκαλύπτει σήμερα όλους τους καταλόγους οι οποίοι συνετάχθησαν το τελευταίο διήμερο του Αυγούστου 2012 κατά παραγγελία του κ. Ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ. Το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Υπάρχουν έλεγχοι οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί; Και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Υπενθυμίζεται ότι τον «μαύρο Σεπτέμβρη» παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Σίμου Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι έλεγχοι έπρεπε να ολοκληρωθούν τάχιστα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν δηλητηρίαση του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Αναμφίβολα η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται είναι σε βάρος των ίδιων των ελεγχόμενων οι οποίοι χαίρουν του τεκμηρίου της αθωότητας, απαράβατου όρου του νομικού πολιτισμού της χώρας μας.

Στις λίστες φιγουράρουν τα ονόματα νυν υπουργών, πρώην υπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων (κ.κ. Καμμένος), καταδικασμένων υπουργών όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνεργατών τους όπως ο Άκης Σμπώκος και πολιτικών προσώπων που ελέγχονται για σκάνδαλα εξοπλιστικών συστημάτων (κ.κ. Παπαντωνίου και Σπηλιωτόπουλος). Καταγράφονται επίσης τα ονόματα περιφερειαρχών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Πρώην και νυν. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένους πρώην γενικούς γραμματείς υπουργείων, ενώ στα έγγραφα «φιλοξενείται» και το όνομα του προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες προκλήθηκαν κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ή αυτεπάγγελτης παρέμβασης του ΣΔΟΕ. Ορισμένες και κατόπιν ανώνυμων τηλεφωνικών καταγγελιών που μπορεί να ήταν αποτέλεσμα μια κακόβουλης ενέργειας.

Τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα (45) ελέγχονται από την Ε΄ Υποδιεύθυνση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ. Μερικές έρευνες τέθηκαν στο αρχείο καθώς –στο μεσοδιάστημα- οι ελεγχόμενοι έφυγαν από τη ζωή.

Θυμηθείτε μερικές από τις λίστεςφωτογραφία 3

φωτογραφία 2

φωτογραφία 3

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ