Στο στόχαστρο της Charlie Hebdo ξανά το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης
Η γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» δημοσιεύει ένα σκίτσο που απεικονίζει μουλάδες του Ιράν να βγαίνουν από το σώμα μιας γυναίκας με τη λεζάντα: «Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να βρούμε την έξοδο».
Στις 4 Ιανουαρίου, σ΄ένα άλλο σκίτσο, οι μουλάδες εισέρχονταν στο γυναικείο σώμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο απείλησε το Παρίσι με αντίποινα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου του 2015 το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από μία ομάδα φανατικών ισλαμιστών, με αποτέλεσμα 12 εργαζομένοί του να χάσουν τη ζωή τους. Οι εξτρεμιστές στοχοποίησαν το έντυπο μετά τη δημοσίευση σκίτσων που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ.
https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1612856925200285696
Οχτώ χρόνια μετά το έντυπο τιμά τη μνήμη των νεκρών με μια ειδική εβδομαδιαία έκδοση του, με γενικό τίτλο «7η Ιανουαρίου», στην οποία φιλοξενούνται 33 σκίτσα που επιλέχθηκαν μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Στο στόχαστρο αυτή τη φορά το συντηρητικό, θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης που έχει ξεκινήσει αιματηρή καταστολή κατά των διαδηλωτών που εδώ και μήνες απαιτούν ελευθερίες. To πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo παρουσιάζει το σκίτσο μίας γυμνής γυναίκας με ανοικτά τα πόδια και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της. Τίτλος του «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε».
https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1610320090309836802
Το τεύχος είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ καθώς το Charlie Hebdo πριν από ένα μήνα προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος συγκεντρώνοντας περισσότερα από 300 σκίτσα από όλο τον κόσμο, από το ίδιο το Ιράν, μέχρι τη Σενεγάλη και τις ΗΠΑ.
Η γαλλική σατιρική εφημερίδα ήθελε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή της στους Ιρανούς που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους από τον Σεπτέμβριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην σκληρή πολιτική της Τεχεράνης με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας και άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια των αρχών λίγες ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, περισσότεροι απο 500 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.
Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, οι οδηγίες ήταν απλές: η γελοιογραφία που απεικονίζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο «αστεία και κακή». «Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο για να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», είπαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού
Η σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Μοσχάτο: Στην Ελλάδα και όχι στην Αλβανία η σύζυγος του λογιστή- Δηλώνει υποστήριξη της κατηγορίας (αποκλειστικό)
- Απίστευτη ιστορία: Ο Μάξιμος, η ανήλικη οι καταγγελίες για αιμομικτικούς βιασμούς και οι γονείς
- Ακρίβεια: Δεν “τραβάει” το καλάθι του Νοικοκυριού – Υψηλότερες τιμές – Μικρότερες συσκευασίες – Ανύπαρκτοι έλεγχοι