Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η χώρα που έκανε την κλιματική αλλαγή τουριστική ατραξιόν!

Στις ημέρες μεγάλης «δόξας» ο παγετώνας Παστορούρι στο κεντρικό Περού προσέλκυε πλήθος τουριστών που στριμώχνονταν σε λεωφορεία και ανέβαιναν σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στις Άνδεις για να κάνουν σκι, να φτιάξουν χιονάνθρωπο και να σκαρφαλώσουν στις κορυφές του. Ο παγετώνας ήταν τόσο φωτεινός από το χιόνι, που τα γυαλιά ηλίου ήταν υποχρεωτικά.

Ωστόσο, σε λιγότερο από δυο δεκαετίες, ο παγετώνας Παστορούρι συρρικνώθηκε στο μισό και τώρα η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 0,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι πάγοι έδωσαν τη θέση τους σε μαύρους βράχους και δυο μικρές λιμνούλες, ενώ οι Αρχές απαγόρευσαν την ορειβασία στους ασταθείς σχηματισμούς.

Μαζί με τους πάγους όμως συρρικνώθηκαν και τα έσοδα από τον τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη δεκαετία του ΄90 ο παγετώνας προσέλκυε περίπου 100.000 τουρίστες ετησίως, ενώ πέρυσι την περιοχή επισκέφτηκαν μόνο 34.000 άτομα, κάτι που οδήγησε τις ντόπιες επιχειρήσεις σε μαρασμό.

Δίνοντας αγώνα επιβίωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να σκεφτούν νέους τρόπους για την προσέλκυση των τουριστών στον παγετώνα Παστορούρι πριν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά, εντός μιας δεκαετίας. Έτσι, αντί να διαφημίζουν τον παγετώνα ως τον θαυμαστό κόσμο των Άνδεων, οι ντόπιοι καλούν τους τουρίστες να επισκεφτούν την περιοχή για να δουν την κλιματική αλλαγή εν δράσει!

Η καμπάνια, με τον τίτλο «Η διαδρομή της Κλιματικής Αλλαγής» θα ξεκινήσει επισήμως τον Μάρτιο.

Όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, σε απόσταση δυο ωρών από τη Λίμα, μια ώρα με το αεροπλάνο και άλλη μια οδηγώντας από την τοπική πρωτεύουσα Χοαράζ, ο παγετώνας Παστορούρι βρίσκεται στην ιδανική θέση για να δείξει στον κόσμο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που μια μέρα θα γίνουν αισθητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Περού φιλοξενεί το 70% των παγκόσμιων τροπικών παγετώνων, σχηματισμούς ιδιαίτερα ευαίσθητους στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Πέρα από τη συρρίκνωση των εσόδων στον κλάδο του τουρισμού, το λιώσιμο των πάγων έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι γιγάντιες λίμνες νερού που σχηματίζονται θα μπορούσαν να παρασύρουν ολόκληρες πόλεις, ενώ τα ορυκτά που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πάντως υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν το εγχείρημα προσέλκυσης τουριστών μέσω της κλιματικής αλλαγής θα καταφέρει τελικά να πετύχει. Η πρώτη ψυχρολουσία ήλθε από έναν Γερμανό τουρίστα που αντί να επισκεφτεί τον απειλούμενο παγετώνα προτίμησε να κάνει αναρρίχηση σε ένα άλλο βουνό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως προτιμά να βλέπει όμορφα πράγματα.

«Κάτι που κάποτε ήταν παγετώνας ακούγεται βαρετό και θλιβερό», είπε.

 

 

 

Πηγή: econews

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ