Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση πρώτη αιτία των τροχαίων ατυχημάτων

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των smartphones από τους οδηγούς, αναδεικνύεται σε έναν τους βασικούς παράγοντες για την πρόκληση ατυχημάτων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα για την οδική ασφάλεια της HELLASTRON, του φορέα που έχουν συγκροτήσει όλες οι εταιρίες αυτοκινητοδρόμων με διόδια.

Δείτε επίσης: Γιατί «τρέμει» η ΕΛ.ΑΣ από την τουρκική εισβολή στη Συρία
Σύμφωνα με τα στοιχεία ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών, (περίπου 15% των οδηγών ΙΧ και 30% των οδηγών φορτηγών) χρησιμοποιούν τα κινητά χωρίς bluetooth, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μιλούν, στέλνουν μηνύματα, σερφάρουν στο Ίντερνετ κλπ.

Τα όρια ταχύτητας

Μεγάλη πληγή ωστόσο παραμένει και η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ακόμη και μέσα στις σήραγγες.

Επτά στα δέκα οχήματα (ΙΧ, φορτηγά αλλά και λεωφορεία) που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας ακόμη και μέσα στις σήραγγες.

Εκτός σηράγγων τα ποσοστά αυτα είναι τρία στα δέκα για τα ΙΧ και δύο στα δέκα για τα φορτηγά.

Συνολικά πάνω από το 20%, που σε ορισμένες φορές φτάνει και το 50%, παραβιάζουν το όριο ταχύτητας.

Ζώνη ασφαλείας

Αναφορικά με τη χρήση ζωνών ασφαλείας η έρευνα έδειξε ότι μόνον το 1/3 των οδηγών τις χρησιμοποιεί, ενώ το ποσοστό των επαγγελματιών οδηγών που δεν χρησιμοποιεί ζώνη φτάνει το 30 με 39%.

Απελπιστικά είναι τα στοιχεία για όσους επιβάτες χρησιμοποιούν ζώνες στα πίσω καθίσματα, ενώ συντριπτικά αρνητικά είναι και τα στοιχεία για τη χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε για λογαριασμό της HELLASTRON ο διευθυντής λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού, Κώστας Παπανδρέου, το ποσοστό των δικυκλιστών που δεν φορούν κράνος ανέρχεται στο 5%, ενώ ο ένας στους πέντε από αυτούς δηλώνουν ότι το έχουν μαζι τους αλλά δεν το φορούν. Επίσης, ένας στους πέντε συνεπιβάτες δεν φορούν κράνος.

«Μακριά» από το στόχο του 2050

Ο πρόεδρος της HELLASTRON, Σταύρος Σταυρής, υπογράμμισε ότι απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από τον στόχο των μηδενικών ατυχημάτων το 2050 που έχει θέσει η ΕΕ.

Βασικός παράγων για τα τροχαία, ανέφερε, είναι ο οδηγός αλλά το αισιόδοξο είναι ότι με τους νέους αυτοκινητόδρομους που φτάνουν περίπου τα 2.200 χλμ βαίνει σημαντικά προς το καλύτερο η οδική συμπεριφορά.

«Στόχος των εταιριών που μετέχουμε στην HELLASTROM είναι κανένας νεκρός από τροχαία. Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας πρέπει να είναι ασφαλείς και η διέλευση από αυτούς αβλαβής», τόνισε. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σταυρή το 2017 τα τροχαία στους Αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης μειώθηκαν κατα 55% σε σχέση με το 2007.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, που υπογράμμισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου τα πιο πολλά τροχαία προκαλούνται από οδηγους ηλικίας 17 έως 35 ετών. Ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα εντατικοποιήσει και τα μέτρα αστυνόμευσης αλλά και τις καμπάνιες ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ποινές πρέπει να είναι δίκαιες αλλα και εφαρμόσιμες υπό την εννοια του ό,τι ο παραβάτης πρέπει να πεισθεί για το λάθος του αλλά και να αντέχει οικονομικά να πληρώσει το πρόστιμο.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λάσκος, διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, υπογράμμισε ότι σε ποσοστό 95% τα τροχαία οφείλονται στον οδηγό, το 2% στο όχημα και το 3% στο δρόμο, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πως οι γυναίκες είναι άριστες οδηγοί σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται.

Ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έκανε λόγο για ακήρυχτο πόλεμο στους Ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, ενώ ο Βασίλης Χαλκιάς, πρόεδρος του ινστιτούτου της ΗΕLLASTROM, ανέφερε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξουν συμπεριφορά οι οδηγοί.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ